Ziarul Unirea

De la pace în casă la pace în lume. Opriţi violenţa în familie!

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2012, are loc la nivel mondial „Campania celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii”, desfăşurată anul acesta sub motto-ul: „De la pace în casă la pace în lume: Să schimbăm politica militaristă şi să oprim violenţa împotriva femeilor!”.

Center for Women’s Global Leadership (CWGL) este coordonator al campaniei la nivel global şi continuă colaborarea cu participanţii, pentru a „contesta militarismul şi pentru a explora structurile socio-economice care facilitează violenţa de gen”. Militarismul este o sursă importantă de violenţă împotriva femeilor, fiind o ideologie care promovează o cultură a fricii şi folosirea intervenţiilor militare pentru a regla dispute politice şi economice.

ELIT

„Campania celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii”, a fost iniţiată în Alba Iulia în anul 2002 de către Liga Studenţilor din „Universitatea 1 Decembrie 1918” în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, prin Serviciul Public de Asistenţă Socială. Pe parcursul ediţiilor desfăşurate anterior, campania a atras parteneri şi colaboratori dintre cei mai importanţi din comunitatea albaiuliana. Obiectivele campaniei au fost: sensibilizarea opiniei publice cu privire la fenomenul violenţei în familie şi informarea comunităţii cu privire la serviciile destinate victimelor, existente la nivel local.

Campania se desfăşoară în această perioadă, întrucât cuprinde câteva date semnificative, pentru lupta împotriva violenţei în familie:
– 25 noiembrie – Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Violenţei asupra Femeilor;
– 1 decembrie – Ziua Internaţională Anti-SIDA;
– 6 decembrie – Comemorarea „Masacrului de la Montreal”;
– 10 decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului;

Aceste zile au fost alese pentru a stabili o legătură simbolică între violenţa asupra femeii şi drepturile omului, sugerându-se astfel faptul că actele de violenţă reprezintă grave încălcări ale drepturilor omului.

Violenţa asupra femeii este cea mai ruşinoasă violare a drepturilor omului şi este poate cea mai predominantă formă de violenţă. Nu cunoaşte graniţe geografice, culturale sau sociale. Atât timp cât continuă, nu putem pretinde că facem progrese reale spre egalitate, dezvoltare şi pace.” (Kofi Annan, Secretar General al Natiunilor Unite, “O lume liberă de violenţă asupra femeii”, Videoconferinta Globala a Natiunilor Unite, 8 Martie 1999).

În România, violenţa în familie este considerată o infracţiune şi este pedepsită, conform Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare. Violenţa în familie, reprezintă orice acţiune fizică sau verbală săvârşită cu intenţie de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă o suferinţă fizică, psihică, sexuală sau un prejudiciu material.

Violenţa are un caracter ciclic, ea nu se opreşte de la sine, deşi între episoadele violente apar momente de acalmie. În această perioadă agresorul aparent regretă cele întâmplate şi face promisiuni victimei, că nu se va mai repeta. În această „lună de miere” victima este convinsă de agresor să-i mai acorde o şansă, dar de fapt acest lucru deschide posibilitatea repetării actelor de violenţă.

Un prim pas pe care-l pot face victimele, este să nu mai accepte violenţa şi să ceară ajutor specializat. Intrând într-un program de asistenţă a victimelor, acestea vor beneficia de consiliere psihologică şi juridică, precum şi de asistenţă socială, pentru a înţelege complexitatea fenomenului şi pentru a lua cele mai bune decizii pentru viaţă.

În Alba Iulia a fost înfiinţat şi funcţionează Centrul pentru Adăpostirea Victimelor Violenţei în Familie din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială, ca urmare a prevederilor Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.  Scopul Centrului este asigurarea de protecţie, găzduire, îngrijire, consiliere socială, psihologică şi consultanţă juridică victimelor, nevoite să recurgă la acest serviciu de asistenţă socială.

Centrul desfăşoară activităţi prin intermediul următoarelor componente:
1. Adăpost temporar, care asigură protecţia victimelor violenţei în familie în situaţii de urgenţă, prin găzduirea acestora pe o perioadă determinată, cuprinsă între 7 şi 60 de zile. Adăpostul are o capacitate de 6 locuri, 2 camere mobilate şi utilate cu tot necesarul. Adăpostul constituie un loc de refugiu în care femeile se pot simţi în siguranţă. În cadrul adăpostului se asigură servicii de consiliere victimelor pentru depăşirea situaţiilor de criză.
2. Birou de consiliere, cu adresă publică, în cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială, str. Bucovinei, nr. 3, tel.0258/810325 în care se oferă consiliere de specialitate (socială, juridică, psihologică) femeilor victime ale violenţei în familie care nu sunt rezidente în adăpost. Activitatea biroului de consiliere permite o selecţie a femeilor care vor intra ulterior în Adăpost. În cadrul Biroului de consiliere, specialiştii Serviciului Public de Asistenţă Socială- asistent social, jurist, psiholog – oferă suport imediat, pentru depăşirea situaţiei de criză şi pe temen lung, pentru a sprijini femeile asistate să-şi dezvolte abilităţile necesare unei vieţi lipsite de violenţă.

Dacă aţi fost supusă violenţei acasă, sunt câteva lucruri pe care le puteţi face:
1. În primul rând trebuie să recunoaşteţi că acest lucru vi se întamplă dumneavoastră şi să nu minimalizaţi importanţa lui
2. Să nu mai credeţi că sunteţi vinovată. Nimeni nu merită să fie agresat şi umilit într-o presupusă relaţie de dragoste. Agresorul este 100% responsabil de actele lui.
3. Căutaţi sprijin, adresaţi-vă Centrului pentru Adăpostirea Victimelor Violenţei în Familie din Alba Iulia, tel 0258/810325.

Echipa pluridisciplinară este formată din: psiholog: Stuparu Emanuela Mirela, asistent social: Ionescu Domninca, consilier juridic: Haşegan Olga.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

SONDAJ DE OPINIE: Doriți comasarea voluntară a UAT-urilor Alba Iulia și Ciugud? Ce declară primarii Gabriel Pleșa și Gheorghe Damian

SONDAJ DE OPINIE: Doriți comasarea voluntară a UAT-urilor Alba Iulia și Ciugud? Ce declară primarii Gabriel Pleșa și Gheorghe Damian… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro