De la 1 Mai: Scade prețul gazelor pentru populație cu 2-3%

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Prețul gazelor plătit de populație va scădea cu 2-3% de la începutul lunii viitoare. Reducerea vine ca urmare a diminuării cu 6% a tarifelor de distribuţie.

„Chiar astăzi (miercuri – n.r.) avem un Comitet de Reglementare foarte important. Tarifele de distribuţie scad cu 6%, ceea ce va duce la scăderea preţului final la consumator de 2-3%”, a a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, prezent la o conferinţă pe tema dezvoltării sectorului petrolier.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Distributorii susţin însă că am putea plăti şi mai puţin dacă am putea consuma gaze din import.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Însă, companiile susţin că ANRE a cerut distribuitorilor să livreze populaţiei doar gaze din producţia internă până în martie anul viitor.

Acum, gazele din producţia internă destinate populaţiei costă 60 de lei fiecare Megawatt oră, iar cele din import pot fi cumpărate şi la 57 de lei. În plus, gazele din depozitele subterane sunt şi mai scumpe: ajung la 85 de lei Megawatt-ul.

„Consumul naţional în acest moment este de 15-16 milioane de metri cubi pe zi, iar importul ajunge la 1,5 milioane de metri cubi, deci 10% din consum. Aceasta arată că s-a schimbat filosofia pe piaţa gazelor, ceea ce nu este rău, pentru că perioada care ne interesează cel mai mult este cea de iarnă. Astfel, se revine la situaţia de normalitate în care importăm gaze vara la preţ mic şi lăsăm producţia internă pentru iarnă”, a mai spus Havrileț. (C.M.)

Surse: digi24.ro, Agerpres

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419