Rămâi conectat

Ştirea zilei

De ce sunt acuzați Ovidiu Jidveian și un notar din Alba Iulia, în SCANDALUL Parc Residence Alpha. Precizări ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj

Bogdan Ilea

Publicat

în

URS Construct

De ce sunt acuzați Ovidiu Jidveian și un notar din Alba Iulia, în SCANDALUL Parc Residence Alpha. Precizări ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană fizică (avocat în cadrul Baroului Alba) pentru săvârşirea infracțiunilor de înşelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave (245 acte materiale), delapidare în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave şi 6 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnăturä privată, precum şi față de o persoană juridică (dezvoltator imobiliar), pentru săvârșirea infracțiunilor de înşelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave (239 acte materiale) şi 6 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În ordonanța procurorului se arată că în cauză există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2019- octombrie 2023, suspectul persoană fizică a promis spre vânzare un număr total de 263 spații locative sau comerciale, deşi Primăria Municipiului Alba lulia autorizase executarea unui proiect imobiliar conținând doar 41 de apartamente, cu spații comerciale şi de alimentație publică, care urmau a fi amplasate în două corpuri de clădire.

Astfel, s-a conturat suspiciunea că, prin inducerea în eroare a unui număr de 201 promitenți cumpărători, suspectul persoană fizică (în cele mai multe ocazii acționând în realizarea obiectului de activitate al dezvoltatorului imobiliar) a reuşit să determine persoanele vătămate să achite sumele totale de 31.486.821,24 lei şi 5.508.377,1 euro, aceasta fiind valoarea prejudiciului total estimat în dosarul penal.

Din raportul de constatare întocmit în cauză rezultă că, în perioada martie 2019-octombrie 2023, din conturile dezvoltatorului imobiliar au fost transferate, prin multiple operațiuni, suma totală de 36.272.353 lei şi 29.999,92 euro către conturile personale ale suspectului persoană fizică, transferurile fiind efectuate cu frecvență aproape zilnică sau săptămânală, la scurt timp după încasarea de către societate a prețurilor vizând spațiile łocative/comerciale promise celor 201 promitenți cumpărători.

Marea majoritate a acestor sume de bani au fost folosite de către suspectul persoană fizică în mod speculativ, pe platforme de tranzacționare specializate în instrumente financiare derivate, operate de brokeri cu sediile în Cipru şi Belize.

Aceşti brokeri pun la dispoziție contracte pentru diferență (CFD instrumente financiare derivate) pentru toate tipurile de active (mărfuri, acțiuni, indici bursieri, criptomonede).

De asemenea, din analiza de specialitate a rezultat faptul că suspectul persoană fizică şi-a însuşit şi a traficat în folosul său personal suma totală de 2.539.991,46 lei, prin realizarea unor transferuri bancare din conturile dezvoltatorului imobiliar persoană juridică către două companii de brokeraj cu sediul în Cipru, ce dețin platforme de trading instrumente financiare şi criptoactive.

Prin ordonanțele procurorului din 29.05.2024 şi 30.05.2024 a fost dispusă instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale suspecților, precum şi instituirea popririi asupra tuturor conturilor bancare şi a depozitelor bancare deschise pe numele acestora.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, iar prin ordonanța procurorului din 30.05.2024 a fost dispusă reținerea pe o perioadă de 24 de ore a suspectului persoană fizică.

Precizăm că în această cauză au fost efectuate, în ziua de 29 mai 2024, două percheziții domiciliare și activități de ridicare de înscrisuri și date informatice de la mai multe persoane fizice și birouri notariale.

De asemenea, într-un al doilea dosar penal, procurorii din cadrul Parchetului dc pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană fizică (notar public) pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată (105 acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (105 acte materiale) și complicitate la exercitarea fără drept a profesiei și față de o persoană fizică (fară calitate specială), pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuati (105 acte materiale), complicitate la fals intelectual, în formă continuată (105 acte materiale) și exercitarea fară drept a profesiei.

În ordonanța procurorului se arată că în cauză există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada iulie 2020 – august 2023, persoana fizică fară calitate specială (cu sprijinul moral și material al suspectului notar public) a exercitat în mod obişnuit activități specifice profesiei de notar public (stabilirea identității părților, luarea consimțământului ș.a. în 105 ocazii distincte), fară a deține calitatea de notar public.

În acest context, s-a reținut suspiciunea că suspectul notar public ar fi falsificat intelectual, cu ocazia întocmirii lor, încheierile de autentificare aferente unui număr de 57 promisiuni de vânzare- cumpărare, precum și alte 48 diverse încheieri de autentificare, deși suspectul nu a interacționat în ocaziile respective cu părțile contractante.

Suspecților li s-au adus la cunoștînță calitatea procesuală și acuzațiile penale.

Precizăm că în această cauză au fost efectuate, în ziua de 29 mai 2024, o percheziție domiciliară și activități de ridicare de obiecte și date informatice.

În activitățile desfășurate, procurorii au beneficiat de sprijinul operativ al ofijetilor dc politie din cadrul Inspectoratului de Politie Județean Cluj (Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul Criminalistic, Serviciul de Acțiuni Speciale), precum și de suportul de specialitate a Direcției de Operațiuni Speciale – B.O.S. Cluj și B.O.S. Alba.

Facem precizarea că dispunerea efectuării în continuare a urmăririi penale in personam este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 ianuarie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 ianuarie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 19 ianuarie 2025 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea