Rămâi conectat

Actualitate

De ce imunitatea de turmă NU poate fi atinsă. „Cu fiecare tulpină nouă ținta se schimbă”

Publicat

în

De ce imunitatea de turmă NU poate fi atinsă. „Cu fiecare tulpină nouă ținta se schimbă”

După ce autoritățile au anunțat că tulpina Delta, cea mai contagioasă dintre cele descoperite până acum, devine dominantă și în România, specialiștii susțin că nivelul imunității de grup poate fi mai greu de atins în actualul context.

„Nu avem date științifice consistente care să ne arate care ar fi nivelul imunității de grup care să stopeze COVID-19, în general. S-a vorbit de diverse praguri în relație cu tulpina Alpha (cea de proveniență din Marea Britanie, n.red.), potrivit cărora un anumit procent era acoperitor și putea să ducă la încetinirea transmiterii. Dacă ne putem gândi că există un anumit procent pentru Alfa, să spunem și știm că Delta se transmite mai repede, sigur că această țintă se schimbă”, a explicat pentru Ziare.com medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Atingerea imunității de grup în UE, aproape imposibilă

Potrivit medicului, pot fi făcute o serie de scenarii în legătură cu dobândirea unei imunități de grup în condițiile în care tulpina Delta, de departe cea mai contagioasă de până acum, devine dominantă nu doar în România ci și în restul statelor.

Electrica Furnizare Discount

„Să spunem că există un prag al imunității de grup, fie că e 75%, fie că e 80%. Devine foarte important să definim aria la care facem referire. Una e să atingi pragul imunității de grup în Noua Zeelandă, care e o insulă, unde poți să controlezi cine intră, cine iese și este cu totul altceva să îți propui să ai o imunitate de grup atinsă în Uniunea Europeană, de exemplu. Asta în condițiile în care ai 27 de țări care își fac propria politică de sănătate publică și vedem cât diferă de fapt”, a completat medicul Marius Geantă.

Imunitatea de grup e necesară în metropole

De pildă, esențial în cazul unor state mari, în care se dorește atingerea imunității de grup pe tulpina Delta, este controlul legăturilor cu celelalte state.

„Dacă îți propui să ai imunitate de grup în Franța dar nu ai imunitate de grup în țările din Uniunea Europeană care au cel mai intens trafic cu Franța, acel prag al imunității de grup va fi pus sub semnul întrebării tot timpul. Cred că e foarte greu să ne gândim la o imunitate de grup la nivelul Uniunii Europene”, a punctat președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

În opinia medicului, însă, contează atingerea imunității de grup în zonele care alimentează cel mai mult pandemia, respectiv marile orașe și zone metropolitane.

„Este evident că dacă o variantă se transmite mai repede, se multiplică mai repede, o dată cu aceste caracteristici crește și probabilitatea ca o persoană care nu e în procentul care desemnează imunitatea de grup să fie atinsă de varianta respectivă”, a completat Marius Geantă.

Secvențierea este esențială la cazurile cu Delta

Până în prezent, 19 persoane confirmate cu această tulpină în România au murit, numărul celor care se infectează fiind în creștere, după cum a anunțat chiar ieri coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță.

„Nu avem date despre nicio altă tulpină care să fie mai contagioasă decât Delta. E nevoie să cercetezi răspândirea la nivel populațional a variantelor pentru a prinde exact momentul în care o variantă începe să determine efecte precum cele despre care am vorbit”, a adăugat Marius Geantă.

Vaccinarea, singura soluție

81% din cazurile nou confirmate de coronavirus pe teritoriul României se înregistrează la persoane nevaccinate. În acest context, vaccinarea devine și mai importantă, arată autoritățile, dar și specialiștii, care punctează că aceasta e unica soluție.

„Dacă te vaccinezi probabilitatea de a face o formă gravă chiar și cu Delta e foarte mică. Iar acum nevoia de a te vaccina e cu atît mai mare cu cât varianta Delta are potențialul de a infecta mai mulți oameni decât varianta Alpha. Este esențial ca oamenii să înțeleagă că vaccinarea îi protejează, într-o măsură foarte mare”, a conchis Marius Geantă.

Sursa: ziare.com

Publicitate

Actualitate

Pensie 2021: Care este noua formulă de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei. Ce înseamnă punct de referință

Publicat

în

Pensie 2021: Care este noua formulă de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei. Ce înseamnă punct de referință

O nouă formulă de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei se va aplica începând din 2021, anul intrării în vigoare a noii legi a pensiilor.

Noua lege introduce în formula de calcul a pensiilor noțiunea de punct de referință, care, în 2021, va avea o valoare de 75 de lei. Conform formulei de calcul, ”cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință”.

Ce înseamnă punct de referință

Electrica Furnizare Discount

Punctul de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie, care este acum de 1.100 lei, și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, adică 25.

Tot până în 2021, ar urma să crească inclusiv valoarea punctului de pensie, după cum urmează:

– 1.775 de lei până la 1 septembrie 2020,

– 1.875 de lei până la 1 septembrie 2021.

În același timp, începând din 2022, valoarea punctului de referință se va indexa, anual, cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial brut realizat, arată Avocatnet.

Formula de calcul

Anterior adoptării acestei legi, cuantumul pensiei era stabilit prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. La rândul lui, punctajul mediu era determinat prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, potrivit Legii nr. 263/2010.

Prin urmare, noua formulă de calcul va fi ușor diferită de cea folosită anterior. „Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, se arată în noua lege.

Ce pensii vor fi recalculate

Noua lege a pensiilor prevede mai multe situații de recalculare a pensiilor. Astfel, potrivit documentului, „pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (…), cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.167 (adică șase luni mai târziu – n.red.)”, scrie în lege.

Dacă după recalculări va rezulta o pensie mai mică decât cea plătită/cuvenită, atunci se va păstra cel mai avantajos cuantum, mai scrie în document. Totuși, oricare cuantum ar fi mai avantajos, pensia recalculată nu va putea fi mai mică decât nivelul pensiei minime. Se vor produce și următoarele transformări:

– pensiile anticipate din prezent vor deveni pensii pentru limită de vârstă,

– pensiile anticipate parțiale fără diminuare vor deveni pensii pentru limită de vârstă,

– la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate va deveni pensie pentru limită de vârstă. Transformarea se va face din oficiu, cu acordarea pensiei mai avantajoase.

Pensie anticipată

Începând din 1 septembrie 2021, va exista numai un singur tip de pensie anticipată, în condițiile în care acum sunt două tipuri. Mai exact, dacă acum avem pensia anticipată (fără penalizare de cuantum) și pensia anticipată parțială (cu penalizare de cuantum), în viitor vom avea numai pensia anticipată (cu penalizare de cuantum).

Astfel, viitoarea pensie anticipată se va acorda cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare și va putea fi solicitată de persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) și de românii care l-au depășit cu până la opt ani.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, potrivit prevederilor noii legi

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

Creșterea prețului la benzină şi motorină, analizată de Consiliul Concurenței: Ce este monitorul preţurilor pentru carburanţi

Publicat

în

Creșterea prețului la benzină şi motorină, analizată de Consiliul Concurenței: Ce este monitorul preţurilor pentru carburanţi

În cursul zilei de luni, 18 octombrie, Consiliul Concurenței a anunțat că are în derulare o analiză pe piața comercializării angro de carburanți auto cu scopul de a identifica factorii care au determinat recentele majorări de prețuri ale carburanților, precum și eventualele disfuncționalități ale pieței.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței, în cadrul acestui studiu, declanșat la începutul lunii septembrie, autoritatea de concurență solicită informații și documente tuturor operatorilor implicați, dar și opinii ale autorităților publice cu atribuții în domeniu, scrie Mediafax.

În urma analizei, Consiliul Concurenței poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenței şi, implicit, asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa.

Electrica Furnizare Discount

De altfel, comercializarea carburanților atât angro, cât și cu amănuntul a fost în mod constat în atenția Consiliului Concurenței. Reprezentanții instituției susțin că autoritatea de concurență a sancționat 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi cu amenzi totale de 3,7 milioane euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare.

De asemenea, aceștia reamintesc că autoritatea de concurență a sancționat şase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL) cu amendă de 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Consiliul Concurenței precizează că a câștigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost amendate și care au contestat decizia autorității, instanța confirmând încălcarea legii concurenței.

„Pentru a stimula concurența pe piața comercializării carburanților, autoritatea de concurență a lansat aplicaţia Monitorul preţurilor pentru carburanţi, care afişează preţurile pentru toate tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) practicate în reţelele OMV, Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar şi Gazprom din întreaga ţară. Monitorul preţurilor pentru carburanţi este valabil atât sub formă de aplicație web, www.monitorulpreţurilor.info, cât şi ca aplicație mobilă (IOS și Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play, oferind multiple facilități de căutare, sortare și filtrare a datelor”, se mai arată în comunicat.

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

Primele declarații ale expertului OMS în România: „O prioritate urgentă este creșterea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile”

Publicat

în

Primele declarații ale expertului OMS în România: „O prioritate urgentă este creșterea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile”

Expertul OMS Heather Papowitz, care a sosit în România pentru a ajuta autoritățile în lupta cu pandemia de coronavirus a făcut primele declarații de presă, conform romaniatv.net.

Expertul susține că ”toată lumea” trebuie să se implice pentru a combate pandemia.

”Sunt încântată să fiu aici și să ofer ajutor autorităților din România. Trebuie să se implice toată lumea, de la guvernanți, la instituțiile publice și până la cetățeni. Sunt încântată să lucrez cu autoritățile din România și cu părțile – cheie pentru a aborda problema nivelului scăzut de vaccinare împotriva COVID-19 în țară. O prioritate urgentă este creșterea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile, reducerea riscului de spitalizare și deces și ameliorarea presiunii asupra sistemului de sănătate”, a declarat Heather Papowitz, expertul OMS venit în România.

Electrica Furnizare Discount

OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație, a anunțat grupul de comunicare al CNCAV.

Sursa: dcnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare