Actualitate
De ASTĂZI: Sancțiuni mai ASPRE pentru vânzarea de alcool și tutun către minori. Amenzi de 10.000 de lei și suspendarea activității
De ASTĂZI: Sancțiuni mai ASPRE pentru vânzarea de alcool și tutun către minori. Amenzi de 10.000 de lei și suspendarea activității
Începând de sâmbătă, 26 martie, cei care vor comercializa alcool și tutun pentru minori vor fi sancționați mai aspru.
Specialiștii spun că dependența de alcool este foarte greu de stopat. Datele din domeniu arată că 82% dintre adolescenții din țara noastră au băut alcool cel puțin odată.
-Nu aș da voie nici măcar să guste copilului din vin, cum îmi dădea tata mie, să bag degetul în vin să văd ce gust are, nu, nici pomeneală.
Ovidiu, alcoolic în recuperare, spune că pentru un copil, băutura este o tentație uriașă.
-Când am început prima dată? 15, 16 ani. A continuat în fiecare weekend la discotecă, apoi libertatea, statul cu gazda m-a făcut să consum și zilnic și, uite așa, am devenit alcoolic.
-Ce însemna consum zilnic?
-La vremea aia două beri, la maturitate însemna un bidon pe zi, după facultate berea nu era suficientă, când am avut job mi-am permis tării. Am pierdut familia, sunt într-un divorț acum!
Deși minor, spune că putea cumpăra la discreție orice băutură.
-Era foarte simplu. Ce? Te întreabă cineva câți ani ai?
-V-a întrebat cineva vreodată?
-Niciodată. Mergeam la discotecă până în 18 ani și cumpăram whisky de nu mai puteam, coniac.
Cele mai recente studii arată că 10% dintre adolescenții din România au consumat alcool în ultima lună. Un astfel de exemplu vine din Argeș unde mai multe adolescente au ajuns bete la prima oră la școală. Un alt caz recent a fost în Vrancea.
Cătălina Murariu – purtător de cuvânt IPJ Vrancea: Identificați 12 tineri care ar fi trebuit să fie la cursuri și nu în unitățile economice verificate.
Eugen Hriscu – psihiatru: Ultimele studii arată că România este printre primele țări în UE la consumul de tutun și alcool, la copii, avem o generație care consumă extrem de mult alcool și tutun. Începerea consumului de alcool la 14, 15 ani se asociază cu un risc de 4 ori mai mare de a crea dependență la vârsta adultă.
Începând din week-end, localurile care vând alcool minorilor vor pune lacătul pe ușă între 10 și 30 de zile. În paralel cresc și sancțiunile pentru vânzarea de țigări copiilor.
La prima abatere vânzătorii care dau țigări copiilor vor fi sancționați cu 10 mii de lei și activitatea suspendată 30 de zile. La următoarea abatere amenda va fi dublă iar magazinul sau restaurantul închis.
Ioana Munteanu – pneumolog: Dependență nicotidică, întârziere în creștere și dezvoltare a plămânului a capacității toracice, inflamație pulmonară cu astm bronșic, infecții respiratorii frecvente și enfizem pulmonar.
Datele arată că 31% dintre adolescenții din România sunt deja dependenți de țigări.
Sursa: digi24.ro

Actualitate
ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian
ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian
DN 1, km. 323+800, in afara localitatii Cristian, trafic ingreunat, dupa ce un microbuz condus dinspre Saliste spre Cristian, la coborarea de pe Hula Sacelului, s-a rasturnat pe carosabil, blocand sensul Sibiu – Saliste.
Este vorba despre un microbuz destinat transportului de persoane, capacitate 8+1, in care se aflau conducatorul auto, 35 de ani, plus cinci pasageri, toti cetateni straini. Unul dintre pasageri, barbat 43 de ani, va fi transportat la spital, constient.
Microbuzul tracta o platforma pe care se afla un alt microbuz. Cercetarile continua in vederea stabilirii tuturor circumstantelor producerii acestui accident rutier.
Trei echipaje SMURD din cadrul ISU Sibiu au intervenit de urgență pentru acordarea de asistență medicală pentru șase persoane care se aflau într-un microbuz care s-a răsturnat pe DN 1,Cristian.
La fața locului, echipajele SMURD au evaluat medical toate persoanele implicate și au oferit îngrijiri medicale.
O persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 43 de ani a fost transportată la UPU Sibiu cu un traumatism de umăr.
Celelalte cinci persoane au refuzat transportul la spital. Au transmis reprezentanții ISU Sibiu.
Actualitate
Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar
Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar
Vangelis, compozitorul grec a cărui muzică electronică pentru filmul „Chariots of Fire” a fost recompensată cu un premiu Oscar şi s-a numărat printre cele cele mai cunoscute coloane sonore din anii 1980, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, a anunţat joi agenţia de presă ANA, informează Reuters.
Vagelis a murit marţi seara, potrivit agenţiei de presă elene, care a citat un anunţ al biroului avocaţilor, fără a preciza cauza decesului.
sursa: agerpres.ro
Actualitate
Platforma ce permite schimbarea furnizorului de curent și gaze, în 24 de ore, va fi funcțională în 2022. Declarațiile preşedintelui ANRE
Platforma ce permite schimbarea furnizorului de curent și gaze, în 24 de ore, va fi funcțională în 2022. Declarațiile preşedintelui ANRE
Platforma unică la nivel naţional destinată schimbării de către clienţii finali a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale va fi gata anul acesta, a afirmat, pentru AGERPRES, Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.
Prin intermediul acestei platforme, clientul final reduce timpul de schimbare a furnizorului de la 21 de zile la 24 de ore.
„Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile în proporţie de 98%. Odată cu finalizarea proiectului, această iniţiativă demonstrează, încă o dată, importanţa pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaţionale, în scopul diminuării birocraţiei şi consolidării concurenţei în sectorul energiei”, a precizat Chiriţă.
Potrivit acestuia, contextul energetic actual a scos în evidenţă faptul că avem nevoie mai mult ca oricând de o Uniune Europeană mai integrată şi mai solidară inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile în sectorul energetic.
„Provocările din ultimii ani ne obligă să luăm decizii rapide şi eficiente pentru a atenua efectele crizelor pe care le parcurgem. Una dintre soluţii este promovarea energiei regenerabile, dublată de creşterea capacităţii de stocare în vederea atenuării dezechilibrelor din sistem, fapt care ar conduce la reducerea sau eliminarea dependenţei de gazul din import şi ar contribui la atingerea obiectivelor asumate la nivel european”, a completat preşedintele ANRE.
Astfel, România a aprobat Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, din care rezultă o suplimentare a capacităţilor de producţie instalate în surse regenerabile de circa 7.000 MW până în 2030, respectiv 3.700 MW – surse fotovoltaice, 2.300 MW – surse eoliene şi 1.000 MW – surse hidro.
Acum, la nivelul Comisiei Europene se analizează propunerea ca noua ţintă de energie regenerabilă să crească de la 32% la 40% până în anul 2030.
„Anul 2022 este un an în care dorinţa de a investi în capacităţi de producţie a revenit în actualitate. De la începutul anului până în prezent, ANRE a eliberat autorizaţii de înfiinţare pentru 245 MW şi mai avem în lucru cereri de autorizaţii de înfiinţare pentru 816 MW – producţie solară şi 7,4 MW – stocare. O atenţie deosebită acordăm prosumatorilor, care, în ultimii ani, au înregistrat o evoluţie spectaculoasă. Dacă în 2019 aveam 303 prosumatori, am crescut în 2020 la 1.634 şi, la sfârşitul lunii februarie 2022, aveam 14.305 prosumatori cu o putere instalată de 95 MW. Estimăm că până în 2030 vom ajunge la circa 700 MW”, a susţinut Chiriţă.
O altă resursă regenerabilă puţin folosită este apa geotermală, care, spre exemplu, în Bucureşti ar asigura încălzirea şi apa caldă la preţuri mult mai mici decât actualii producători. Această metodă se foloseşte deja cu succes în două oraşe, a amintit el.
Pe lângă preţul scăzut al MWh, mai sunt cel puţin trei avantaje: se reduc semnificativ pierderile în conducte, se reduce poluarea şi se reduce consumul de gaze.
O altă investiţie utilă şi obligatorie, concomitent cu investiţiile în surse regenerabile de producere, este în capacităţi de stocare la un nivel de cel puţin 2.000 MW, pentru a contribui la echilibrarea sistemului energetic naţional, a mai spus oficialul ANRE.
sursa: economica.net
-
Actualitateacum 24 de ore
19 mai – Ziua pictorilor și data nașterii pictorului Ion Țuculescu
-
Curier Județeanacum 14 ore
FOTO| Depunerea jurământului de credință a primului preot militar la Jandarmeria Alba. Cine este părintele Dorin Ursu
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
LIVE VIDEO| PROTEST la Spitalul din Aiud: Care sunt doleanțele celor peste 60 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei
-
Actualitateacum 19 ore
Modernizarea Transalpinei de Apuseni: Contract de 15 milioane de euro, reziliat de CJ Alba
-
Curier Județeanacum 22 de ore
21-22 mai: Cel mai mare festival dedicat promovării sportului de masă ajunge la Alba Iulia. Accesul și participarea sunt gratuite. Programul evenimentului
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Cristian Orădan, directorul general Elit: „Păstrăm cu grijă standardele înalte de calitate, pentru a ne consolida poziția de top în industria alimentară”
-
Ştirea zileiacum 16 ore
Medicul Țuhașu, cu lacrimi în ochi la protestul de la Spitalul Aiud: „Suntem cu toții în fața patului unei mame bolnave și anume sistemul nostru de sănătate”
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial
-
Ştirea Taacum 21 de ore
FOTO ȘTIREA TA| Peisaj dezolant pe drumul județean către Poiana Narciselor: „După festival va trebui să treceți pe la service pentru schimbare bucși, pivoți, planetare, capete de bară”
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Protest la Spitalul din Aiud. Medicul Hurani Majid alături de personal: „Trebuie să găsim o soluție, copiii aștia au lucrat aici un an, un an jumate și unii dintre ei au pierdut 5 ani din viață”
-
Ştirea zileiacum 10 ore
Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț
-
Actualitateacum 16 ore
200 de zile-amendă în valoare de 40.000 de lei pentru fostul deputat AUR de Alba, Daniel Gheorghe Rusu, după ce a divulgat date din o anchetă pe internet