„Datină străbună pe Secaşe” la a XX-a ediţie

    Duminică, 29 ianuarie, în comuna Roşia de Secaş se va desfăşura cea de-a XX-a ediţie a Festivalului „Datină Străbună pe Secaş”, festival de folclor ce uneşte prin cultură tradiţională judeţele Alba şi Sibiu, afirmând importanţa unor obiceiuri ce încep să se piardă. „Datină Străbună pe Secaş” este un festival interjudeţean, organizat prin rotaţie de judeţele Sibiu şi Alba, care îşi propune să revigoreze şi să promoveze tradiţiile localităţilor din Ţara Secaşelor. Anul acesta manifestarea are loc la Roşia de Secaş, în judeţul Alba, comună unde a avut loc, acum 40 de ani, prima ediţie a festivalului.
Festivalul, organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Primăria şi Consiliul Local al comunei Roşia de Secaş, reuneşte în acest an 13 comune din ţara Secaşelor: Apoldu de Jos, Cergău, Cenade, Cut, Daia Română, Doştat, Loamneş, Miercurea Sibiului, Mihalţ, Ohaba, Păuca, Roşia de Secaş şi Şpring.
La ora 11.30, manifestarea va debuta cu parada portului popular, în cadrul căreia ansamblurile invitate îşi vor prezenta portul tradiţional, ilustrând asemănările şi diferenţele dintre cele 13 localităţile participante. Programul folcloric, de o aleasă ţinută, se va desfăşura apoi începând cu ora 12.30 la Căminul Cultural din Roşia de Secaş. Vor susţine recitaluri Ansamblul folcloric al judeţului Alba condus de profesorul Alexandru Pal şi soliştii Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Cătălin Haşa şi Nicolae Tuhuţ.
„Datină Străbună pe Secaşe este un eveniment devenit tradiţional pentru judeţul Alba, un eveniment cu o lungă istorie. El este important nu doar pentru că perpetuează cultura tradiţională de calitate, ci şi pentru că leagă, în acest fel, două comunităţi altfel separate de graniţe administrative. Iată o dovadă în plus că trăirile oamenilor, obiceiurile şi tradiţiile lor nu ţin cont de graniţe”, a spus domnul Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba. (N.L.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

ala care face treaba institutiilor si a presei 29 ianuarie 2012 at 9:56

Cati dintre banii dati de Consiliul Judetean prin intermediul cui i-a dat sunt pentru „ungerea” alegerilor locale? Curtea de Conturi Alba ce faceti? Presa – de ce nu vedeti ce se intampla in spatele manifestarilor organizate cu bani de la Consiliul Judetean, recte PDL, pentru masluirea alegerilor?

Comentariile sunt oprite