Rămâi conectat

Politică Administrație

Dan Simedru: Alba Iulia are şansa să devină capitală de regiune doar prin fapte concrete, bun simţ şi responsabilitate!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Când oamenii politici nu au nimic consistent de spus, atacurile la persoană sunt primul şi cel mai comod instrument la care recurg. Aşa apare politicianismul ieftin, care pentru unii devine un fel de viciu. Mărturisesc că nu am avut nicio intenţie de a-i da vreo replică lui Ion Dumitrel, în urma atacului său la adresa mea de săptămâna trecută, pentru că nu am considerat că are vreun rost să răspund unei reacţii pur emoţionale la adevărurile pe care le-am spus despre modul de susţinere a statutului de capitală regională a municipiului Alba Iulia. Am crezut de cuviinţă să le atrag atenţia domnilor Ion Dumitrel, preşedinte al CJ Alba de mulţi ani de zile, şi Alexandru Pereş, senator PDL parcă de când e lumea, că mesajul lor de sprijinire a unui astfel de proiect, după ce au fost atâţia ani la putere, este mai mult politicianist decât serios. Cât au fost la putere, nu au făcut ceea ce trebuia pentru ca Alba Iulia să îndeplinească acele criterii necesare pentru transformarea sa în capitală de regiune. Acesta este adevărul, care se simte şi se vede.
Chiar dacă PDL a primit o lecţie dură la ultimele alegeri, se pare că membrii săi marcanţi, aleşi în funcţii de responsabilitate publică, nu au priceput nimic din votul populaţiei. Domnii Ion Dumitrel şi Alexandru Pereş continuă să aibă aceleaşi discursuri găunoase, din care atacurile, de această dată la persoana mea, unele mai din topor, altele puţin mai cizelate, nu lipsesc.
Apelul meu la bun simţ şi responsabilitate în ceea ce priveşte un subiect atât de important cum este reorganizarea administrativ-teritorială a României nu a fost înţeles de către cei doi domni. Mai mult, a fost interpretat ca un afront. Ar fi putut să mă contrazică cu argumente, dacă le-ar fi avut. Numai că argumentele le-au lipsit complet, astfel că golul a fost umplut cu insulte la adresa mea, pe care, din respect pentru cetăţeni şi pentru lucrurile cu adevărat importante, nu consider că are vreun sens să le demontez.
Domnilor Dumitrel şi Pereş, nu am să vă răspund cu aceeaşi monedă, chiar dacă eu am argumente în sprijinul afirmaţiilor mele, pentru că acum nu este nici momentul, nici cazul să numărăm realizările şi mai ales nerealizările fiecăruia. În prezent, este nevoie de unitate şi solidaritate, pentru că soarta judeţului nostru şi a municipiului Alba Iulia stă şi în mâinile noastre, iar disputele politice nu servesc nimănui la nimic. Domnule Dumitrel, sunt bune drumurile prin pădure, muzeele din sate şi preocupările culturale pe care le-aţi avut până acum ca preşedinte al Consiliului Judeţean, dar vă invit să vă deschideţi ochii şi mintea înspre lucrurile care trebuie făcute pentru ca Alba Iulia să aibă şansa să devină capitală de regiune. Domnule Pereş, este de admirat longevitatea dumneavoastră în Senatul României, dar poate că în ultimul ceas al carierei dumneavoastră politice şi mai ales pentru că aţi ajuns din nou în Parlament pe uşa din dos a redistribuirii, veţi înţelege în sfârşit că e nevoie de fapte concrete. Filozofiile expuse în presă sunt cele care dau în vileag politicianismul dumneavoastră, iar afirmaţiile mele, pe care v-aţi supărat, au avut un rol constructiv.
Nu este suficient, stimaţi domni, să declarăm public că ne dorim ca Alba Iulia să fie capitala viitoarei regiuni. Există cineva în acest judeţ care să nu vrea asta? Există vreo persoană care nu cunoaşte argumentele istorice?
Ceea ce nu aţi vrut să pricepeţi este faptul că eu vă invitasem să renunţăm la exerciţii de imagine şi la demagogie. Îmi doresc să analizăm împreună ceea ce trebuie făcut şi să acţionăm împreună în mod concret, în puţinul timp pe care îl avem la dispoziţie, pentru ca şansele municipiului Alba Iulia de a deveni capitală de regiune să fie reale.
Nu ajunge să batem moneda pe valoarea istorică, pentru că există şi alte criterii de evaluare, sunt 8 în total. Câte din ele îndeplinim? Avem o mare universitate în top 500? Avem un mare spital regional cu medicină de înaltă performanţă? Avem un sistem SMURD bine pus la punct, capabil să acţioneze la nivel regional? Avem infrastructură rutieră şi feroviară modernizată? Avem un centru sportiv polivalent de nivel internaţional, un centru administrativ, de justiţie şi de afaceri de nivel regional? Dar un centru cultural de anvergură?
Drumul municipiului Alba Iulia spre obţinerea statutului de capitală regională este extrem de greu. Vorbim de o adevărată bătălie, care nu poate fi câştigată decât prin unitatea şi solidaritatea tuturor factorilor politici şi administrativi şi doar dacă politicianismul va fi lăsat deoparte. Primarul, preşedintele CJ Alba, prefectul şi parlamentarii trebuie să-şi unească forţele, să lase orgoliile şi interesele politice deoparte şi să facă o echipă capabilă să câştige această bătălie. Reînnoiesc invitaţia mea iniţială, domnilor Dumitrel şi Pereş, cu speranţa că de această dată veţi înţelege apelul meu: haideţi să punem judeţul şi municipiul Alba Iulia pe primul loc în lista intereselor noastre!

Dan – Coriolan SIMEDRU,
Deputat


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea