Ziarul Unirea

Dan Simedru: Alba Iulia are şansa să devină capitală de regiune doar prin fapte concrete, bun simţ şi responsabilitate!

Când oamenii politici nu au nimic consistent de spus, atacurile la persoană sunt primul şi cel mai comod instrument la care recurg. Aşa apare politicianismul ieftin, care pentru unii devine un fel de viciu. Mărturisesc că nu am avut nicio intenţie de a-i da vreo replică lui Ion Dumitrel, în urma atacului său la adresa mea de săptămâna trecută, pentru că nu am considerat că are vreun rost să răspund unei reacţii pur emoţionale la adevărurile pe care le-am spus despre modul de susţinere a statutului de capitală regională a municipiului Alba Iulia. Am crezut de cuviinţă să le atrag atenţia domnilor Ion Dumitrel, preşedinte al CJ Alba de mulţi ani de zile, şi Alexandru Pereş, senator PDL parcă de când e lumea, că mesajul lor de sprijinire a unui astfel de proiect, după ce au fost atâţia ani la putere, este mai mult politicianist decât serios. Cât au fost la putere, nu au făcut ceea ce trebuia pentru ca Alba Iulia să îndeplinească acele criterii necesare pentru transformarea sa în capitală de regiune. Acesta este adevărul, care se simte şi se vede.
Chiar dacă PDL a primit o lecţie dură la ultimele alegeri, se pare că membrii săi marcanţi, aleşi în funcţii de responsabilitate publică, nu au priceput nimic din votul populaţiei. Domnii Ion Dumitrel şi Alexandru Pereş continuă să aibă aceleaşi discursuri găunoase, din care atacurile, de această dată la persoana mea, unele mai din topor, altele puţin mai cizelate, nu lipsesc.
Apelul meu la bun simţ şi responsabilitate în ceea ce priveşte un subiect atât de important cum este reorganizarea administrativ-teritorială a României nu a fost înţeles de către cei doi domni. Mai mult, a fost interpretat ca un afront. Ar fi putut să mă contrazică cu argumente, dacă le-ar fi avut. Numai că argumentele le-au lipsit complet, astfel că golul a fost umplut cu insulte la adresa mea, pe care, din respect pentru cetăţeni şi pentru lucrurile cu adevărat importante, nu consider că are vreun sens să le demontez.
Domnilor Dumitrel şi Pereş, nu am să vă răspund cu aceeaşi monedă, chiar dacă eu am argumente în sprijinul afirmaţiilor mele, pentru că acum nu este nici momentul, nici cazul să numărăm realizările şi mai ales nerealizările fiecăruia. În prezent, este nevoie de unitate şi solidaritate, pentru că soarta judeţului nostru şi a municipiului Alba Iulia stă şi în mâinile noastre, iar disputele politice nu servesc nimănui la nimic. Domnule Dumitrel, sunt bune drumurile prin pădure, muzeele din sate şi preocupările culturale pe care le-aţi avut până acum ca preşedinte al Consiliului Judeţean, dar vă invit să vă deschideţi ochii şi mintea înspre lucrurile care trebuie făcute pentru ca Alba Iulia să aibă şansa să devină capitală de regiune. Domnule Pereş, este de admirat longevitatea dumneavoastră în Senatul României, dar poate că în ultimul ceas al carierei dumneavoastră politice şi mai ales pentru că aţi ajuns din nou în Parlament pe uşa din dos a redistribuirii, veţi înţelege în sfârşit că e nevoie de fapte concrete. Filozofiile expuse în presă sunt cele care dau în vileag politicianismul dumneavoastră, iar afirmaţiile mele, pe care v-aţi supărat, au avut un rol constructiv.
Nu este suficient, stimaţi domni, să declarăm public că ne dorim ca Alba Iulia să fie capitala viitoarei regiuni. Există cineva în acest judeţ care să nu vrea asta? Există vreo persoană care nu cunoaşte argumentele istorice?
Ceea ce nu aţi vrut să pricepeţi este faptul că eu vă invitasem să renunţăm la exerciţii de imagine şi la demagogie. Îmi doresc să analizăm împreună ceea ce trebuie făcut şi să acţionăm împreună în mod concret, în puţinul timp pe care îl avem la dispoziţie, pentru ca şansele municipiului Alba Iulia de a deveni capitală de regiune să fie reale.
Nu ajunge să batem moneda pe valoarea istorică, pentru că există şi alte criterii de evaluare, sunt 8 în total. Câte din ele îndeplinim? Avem o mare universitate în top 500? Avem un mare spital regional cu medicină de înaltă performanţă? Avem un sistem SMURD bine pus la punct, capabil să acţioneze la nivel regional? Avem infrastructură rutieră şi feroviară modernizată? Avem un centru sportiv polivalent de nivel internaţional, un centru administrativ, de justiţie şi de afaceri de nivel regional? Dar un centru cultural de anvergură?
Drumul municipiului Alba Iulia spre obţinerea statutului de capitală regională este extrem de greu. Vorbim de o adevărată bătălie, care nu poate fi câştigată decât prin unitatea şi solidaritatea tuturor factorilor politici şi administrativi şi doar dacă politicianismul va fi lăsat deoparte. Primarul, preşedintele CJ Alba, prefectul şi parlamentarii trebuie să-şi unească forţele, să lase orgoliile şi interesele politice deoparte şi să facă o echipă capabilă să câştige această bătălie. Reînnoiesc invitaţia mea iniţială, domnilor Dumitrel şi Pereş, cu speranţa că de această dată veţi înţelege apelul meu: haideţi să punem judeţul şi municipiul Alba Iulia pe primul loc în lista intereselor noastre!

Dan – Coriolan SIMEDRU,
Deputat

ELIT

ADEZIUNE PLUS ALBA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| PSD Alba: Pacienții bolnavi de COVID-19 de la Spitalul din Abrud pot muri cu zile din cauza nepăsării PNL și USR-PLUS

Nepăsarea și indolența PNL și USR-PLUS, de la nivel local și central, au dus Spitalul Orășenesc din Abrud într-o situație… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

11 Comentarii

Aiudeanul liberal 27 ianuarie 2013 at 11:38

Daca de la inceput pornesti lamentarile si te indoiesti de crezultatul final, cel putin la modul declarativ, nu are rost sa mai pornesti la drum. Este clar ce declartia este de genul „Hai sa ne aflam in treaba”. De fapt ceea ce am citit aici este un discurs mai gaunos decat al lui Dumitrel sau al lui Peres. Nici nu ma mira deoarece in toata viata ta domnule Simedru nu ai facut altceva decat sa faci umbra pamantului si sa mai scoti din cand in cand prosti din gura.

Ion 27 ianuarie 2013 at 12:37

Bravo rebut genetic,bravo.Ai reusit sa debitezi 5 prostii(prosti..ingaaa….ingaaaa) in 4 fraze.Tampitule frustrat.Privitul labe1,prosteste.Da’ tu,biet lacheu pedelist,frustrat si cu o vaga spoiala de cultura,esti prea prost sa pricepi.Ba loaza, adica fraere(sic!).I-ati bas-ul,priveste labe1 si ….Da’ hai sictir,lacheu mizer!

dane 27 ianuarie 2013 at 11:55

Cine si-a gasit sa vorbeasca Simedru, care vrea sa uneasca Alba cu Sebesul. Frate dc. zicea cu Teiusul, hai ca mai era putin credibil. Da,cu Sebesul.Asta ce viseaza noaptea debiteaza a doua zi.

Aurelian 27 ianuarie 2013 at 13:10

Ca de obicei, mananci „kkt”, Sañedre, lasa gogosile, ca capitalele regiunilor din Transilvania si Banat, vor fii, Clujul, Timisoara si Brasovul. Nu mai bate apa in piua, de pomana, ca sa te aflii in treaba, dormi mai depàrte in parlament, ca reprezentant a lui Cacarau, si nu al Albei, ca dormi pe bani buni!

anti politruci impotenti 27 ianuarie 2013 at 13:17

cine dreq v-o oprit ma nulitatilor absolute sa faceti ce trebuie sa faceti? noi, cetatenii??? va oprim noi sa fiti solidari? va oprim noi sa aveti bun sint si responsabilitate? ce tot vii si scri ampoulea prin ziare tot felul de declaratii si alte cele? aproape de 1 an sunteti la putere, cine va opreste sa faceti lobby pentru Alba Iulia??? o sa va ajunga pe toti judecata dde apoi, o sa aveti parte de o viata si de o batranete dupa cat va pasa cu adevarat de judetul si orasul acesta… e cineva acolo sus care o sa asigure echilibrul in toate, o sa vedeti!

Aurelian 27 ianuarie 2013 at 14:18

Numirea capitalelor regionale, depinde, in mare masura Sañedre de numarul de locuitori, astfel, Clujul are 309.000, Brasovul 287.000 si Timisoara 336.000 de locuitori, si au Universitati de traditie, nu ca „1 Aprilie”, din Alba-Iulia. Sigurta sansa care ar fi avuto Alba sa fie numita Capitala Regiunii Centru, ar fii fost sa creasca ca si numar dew locuitori. Asa ca lasa gargara la o parte ca tu ai pervetit un mare numar de Alba-Iulieni, si Alba -Iulia a ramas doar cu 71.600 locuitori, deci de cel putin 4 ori mai mic decat celelalte 3 municipii!

Ioan Albu 27 ianuarie 2013 at 14:34

1. Unirea mun. Alba Iulia cu Sebeşul şi nu numai, poate cu Vinţu, cu Sîntimbru şi chiar cu Teiuşul este o idee veche despre care am mai scris. Păcat că politicienii judeţului nu au avut sânge în instalaţie să o prezinte clar populaţiei, le-a fost teamă de reacţiile negativiştilor şi implicit a pierderii voturilor.
De ce este, sau mai bine zis era necesară (acum fiind mult prea târziu) pentru a realiza o mare metropolă urbană, care, prin numărul mare de locuitori şi o economie mai bună… să poată fi REŞEDINŢA REGIUNII. Oricum era aproape imposibil datorită subdezvoltarii judeţului Alba, nu ne putem compara cu judeţele învecinate – Cluj, Sibiu şi iată că a fost ales Braşovul,…
2. Pentru a ne mai ridica şi noi, avem nevoie de proiecte. Şi orice proiect trebuie susţinut de toţi. Asta spune Dan Simedru şi nu numai el. Asta aduce progres, nu frânele puse înainte de a începe. Chiar dacă nu vom ajunge nici capitală de regiune, nici capitală culturală, este necesar să facem ceva, măcar pentru dezvoltarea judeţului şi inplicit, a cetăţenilor judeţului.

Ovidiu 27 ianuarie 2013 at 14:49

Voi nu vedeti ca astia isi pregatesc esecul din timp, sunt constienti ca A-I nu va fi capitala de regiune pentru ca nu are cum si nu trebuie sa ne supere lucrul acesta.Papagalii astia sunt constieti totusi ca vor pierde capital electoral si de aceea fac atata gargara.Eu as prefera ca Alba I sa ramana un orasel de provincie frumos si curat si trebuie sa acceptam capitala de regiune oriunde ar fi aceasta.
Nenea Simedru vad ca a ramas cuplat pe campanie electorala si a uitat ca ei sunt la putere si nu-i opreste nimeni sa faca ce ne-au promis, ii sugerez totusi ca data viitoare dupa ce se trezeste din coma politica in care a intrat sa vina cu ceva clar, de genul ” Am reusit sa facem asta, sau asta …etc,”, restul declaratiilor ma lasa rece si nu face decat sa-si consolideze si mai mult incompetenta.

alfonso 27 ianuarie 2013 at 22:55

Un idiot votat mai si graieste.

talis 28 ianuarie 2013 at 10:15

Asta n-a facut nimic in viata lui.Nu-i in stare de nimic. face pe grozavul si-l pupa undeva pe Cacarau ca vrea sa-i ia locul lui Atanasiu. Tot ii da cu cerintele pentru a fi capitala de regiune dar nu ne spune ca ei au facut cerintele si tot ei le pot modifica daca vrea sa ajute judetul

bibi 29 ianuarie 2013 at 13:11

cam prea multe injuraturi pentru un oras asa mic. Oameni buni, cred ca nimeni din noi nu se iluzioneaza ca vom fi capitala de regiune. Sa fim seriosi. Dar asat nu e un capat de lume. Si din cate am inteles, capitala se va vota in 2016, iar atunci trebuie sa „negociem” cu cine votam, nu neaparat cu Brasovul care e la mama dracu , la 250 km de Alba.
Noi trebuie sa ne uitam catre Sibiu sau chiar Tg.Mures. Sunt mai aproape. La vot trebuie sa votam cu cel mia aproape oras pentru ca in viitor trebuie sa facem multe plimbari in capitala, asa aca trebuie sa gandim economic. Ca gargara nu ne baga in straita. Si nici mandria. Pana la urma asta e realitatea, Alba e la pamant, si nu a schimbat cu nimic faptul ca ADR Centru e in Alba de 14 ani, sau alte agentii.

Comentariile sunt oprite