Rămâi conectat

Sport

Dan Găldean, golgheterul Unirii Alba Iulia în Liga 1: “Mă șochează situația în care a ajuns echipa sufletului meu!”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dan Găldean (47 de ani), golgheterul “alb-negrilor” pe prima scenă a fotbalului românesc, este deranjat de starea jalnică a prezentului în fotbalul din Cetatea Marii Uniri.

Mă șochează situația în care a ajuns echipa sufletului meu. Nu-mi explic de ce Alba Iulia suferă un asemenea regres, ce se întâmplă! Și când eram eu fotbalist la Unirea au fost anumite perioade grele, dar nu chiar așa. Eram obișnuit, încă de când eram copil, ca Unirea Alba Iulia să fie măcar în Divizia B, iar acum e atât de jos, zbătându-se în pragul disperiției. Din punctul meu de vedere nu este deloc normal ce se petrece, orașul are posibilități reale să susțină o echipă în Liga a 2-a. Sper ca lucrurile să se regleze din punct de vedere financiar, iar situația să revină la normal”, a transmis fotbalistul originar din Sebeș stabilit actualmente în Austria. Lunile trecute fostul unirist a fost prezent în țară, la Arad, și nu am scăpat prilejul unei revederi, pe teren neutru, la Timișoara. Dialogul a curs lin, s-au depănat amintiri, am povestit de familii, dar fiecare a doua întrebare era: “Ce se întâmplă cu Unirea noastră?”. Pe atunci, prin septembrie, încă era cât de cât bine, acum lucrurile sunt rușinoase: penultima poziție în Seria a 9-a în eșalonul terț, o victorie și 6 înfrângeri, ultima reprezentație fiind un 0-4 pe “Cetate” cu Gloria Bistrița, urmașa formației împotriva căruia Găldean a marcat primul gol al Unirii Alba Iulia în Divizia A, pentru prima victorie!

Ca fotbalist Dan Găldean a încântat tribunele pe “Cetate” în perioada 2002-2005, când a făcut parte din tripleta de vis a Unirii Alba Iulia, alături de Ov. Maier și Paleacu, ardelenii făcând senzație în fotbalul românesc, unde au ajuns întâia dată, terminând pe locul șase în elită. Golgheterul all-time al Unirii Alba Iulia are 12 goluri în 56 de partide disputate în Divizia A pentru Unirea Alba Iulia. Ba mai mult, micuțul mijlocaș originar din Sebeș a semnat și întâiul gol din istorie în primul eșalon, 1-0 la Bistrița, în 16 august 2003, o victorie într-un meci în care trupa lui Șunda a rezistat eroic în fieful lui Nea Jean.

*În “țara valsului”, munca la BORBET și fotbal

Valurile vieții l-au purtat în “țara valsului” pe fotbalistul din Alba, stabilit de ceva vreme la Braunau am Inn, un mic orășel din nord vestul țării de adopție, aproape de granția cu Bavaria. Toată familia îi este alături, mama (tatăl a plecat dintre noi), cei 4 frați, soția și cei trei copii (Ruth – 10 ani, Enoh – 8 ani și Daniel – doi ani). Dan Găldean lucrează de mai bine de trei ani la BORBET, o fabrică de genți de aluminiu de nivel internațional, un brand de jante care proiectează produse la cele mai înalte standarde. Marca are un portofoliu impresionant, de peste 2.000 de variații de produse, fiind mereu în pas cu ultimele cerinte de stil de pe piață. Este controlor la finisaje și nu a rupt legătura cu fotbalul: pregătește o grupă de copii, cu vârste de 9 și 10 ani, la SV Mauerkirchen și încă mai joacă, mândrindu-se că a câștigat numeroase turnee în sală cu echipa fabricii unde muncește. Cu 98 de meciuri și 21 de goluri în Divizia A (Gaz Metan Mediaș, Unirea Alba Iulia, Poli Timișoara, Jiul Petroșani), Dan Găldean a mai evoluat încă o perioadă în alb-negru (2007-2009, în Liga a 2-a), în perioada campaniei pentru a doua promovare pe prima scenă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

CSO Voluntari – Volei Alba Blaj 3-1, în primul meci al finalei Diviziei A1 la volei feminin

Dan HENEGAR

Publicat

în

CSO Voluntari a învins, scor 3-1 (28-26, 25-19, 20-25, 25-20), pe campioana Volei Alba Blaj în primul meci al finalei Diviziei A1 la volei feminin. Al doilea meci are loc mâine, 20 aprilie, tot la Voluntari, la ora 20.00, în direct la TVR Sport, iar următoarele două sunt prevăzute la Blaj, la finele săptămânii viitoare. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea