Rămâi conectat

Actualitate

Cumulul pensiei cu salariul: Ce se întâmplă cu angajatele care au decis să rămână în activitate

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cumulul pensiei cu salariul: Ce se întâmplă cu angajatele care au decis să rămână în activitate

În cazul angajatelor care aleg să rămână în activitate deși au îndeplinit condițiile de pensionare pentru limită de vârstă, acest lucru nu înseamnă cumularea pensiei cu salariul în baza aceluiași contract de muncă, scrie Avocatnet.

Dacă se decide să rămână la aceeași firmă, deși s-ar fi putut retrage pentru a se bucura de pensie, respectiva angajată va avea o singură calitatea, aceea de salariată. În schimb, dacă se pensionează, dar se reangajează, în baza unui contract de muncă nou, vorbim deja despre o cumulare a pensiei cu salariul.

Codul muncii prevede că un contract de muncă încetează de drept (se termină în mod automat) la momentul în care salariatul îndeplinește, în același timp, condițiile stagiului minim de cotizare la pensie și are vârsta standard de pensionare, cu diferențe aferente femeilor și bărbaților. Asta înseamnă că atunci când salariatul/salariata îndeplinește condițiile anterioare nu mai are contract de muncă și devine pensionar/ă.

Dacă dorește să își continue activitatea în cadrul aceleiași firme, fostul salariat va semna un nou contract de muncă, pe perioada determinată sau nedeterminată, din următoarea zi de după împlinirea vârstei de pensionare. Astfel, vorbim despre un pensionar care este și salariat, pe baza unui contract nou de muncă față de cel pe care îl avea înainte să se pensioneze. Ca orice salariat, pensionarul va achita din veniturile salariale care i se cuvin impozitul pe venit, contribuția la pensie și la sănătate.

O situație care aduce multe nelămuriri în rândul salariaților aflați aproape de pensionare vine pe fondul posibilității femeilor care au vârsta de pensionare (și îndeplinesc, implicit, și condiția stagiului minim de cotizare) de a se pensiona mai târziu.

Codul muncii prevede că dacă salariata vrea să continue munca până la 65 de ani, ca bărbaţii, încetarea contractului de muncă nu va avea loc de drept la împlinirea vârstei standard de pensionare specifică femeilor. În plus, angajatorul pe care salariata l-a informat, în scris, că alege să continue munca şi peste vârsta standard de pensionare nu se poate opune acestei decizii.

În acest caz, salariata, deși îndeplinește toate condițiile de a deveni pensionară, poate rămâne în activitate, urmând să primească pensie după împlinirea vârstei de 65 de ani, precizează, în acest context, Avocatnet.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea