Rămâi conectat

Actualitate

Cumulul pensiei cu salariul: Ce se întâmplă cu angajatele care au decis să rămână în activitate

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Cumulul pensiei cu salariul: Ce se întâmplă cu angajatele care au decis să rămână în activitate

În cazul angajatelor care aleg să rămână în activitate deși au îndeplinit condițiile de pensionare pentru limită de vârstă, acest lucru nu înseamnă cumularea pensiei cu salariul în baza aceluiași contract de muncă, scrie Avocatnet.

Dacă se decide să rămână la aceeași firmă, deși s-ar fi putut retrage pentru a se bucura de pensie, respectiva angajată va avea o singură calitatea, aceea de salariată. În schimb, dacă se pensionează, dar se reangajează, în baza unui contract de muncă nou, vorbim deja despre o cumulare a pensiei cu salariul.

Codul muncii prevede că un contract de muncă încetează de drept (se termină în mod automat) la momentul în care salariatul îndeplinește, în același timp, condițiile stagiului minim de cotizare la pensie și are vârsta standard de pensionare, cu diferențe aferente femeilor și bărbaților. Asta înseamnă că atunci când salariatul/salariata îndeplinește condițiile anterioare nu mai are contract de muncă și devine pensionar/ă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dacă dorește să își continue activitatea în cadrul aceleiași firme, fostul salariat va semna un nou contract de muncă, pe perioada determinată sau nedeterminată, din următoarea zi de după împlinirea vârstei de pensionare. Astfel, vorbim despre un pensionar care este și salariat, pe baza unui contract nou de muncă față de cel pe care îl avea înainte să se pensioneze. Ca orice salariat, pensionarul va achita din veniturile salariale care i se cuvin impozitul pe venit, contribuția la pensie și la sănătate.

O situație care aduce multe nelămuriri în rândul salariaților aflați aproape de pensionare vine pe fondul posibilității femeilor care au vârsta de pensionare (și îndeplinesc, implicit, și condiția stagiului minim de cotizare) de a se pensiona mai târziu.

Codul muncii prevede că dacă salariata vrea să continue munca până la 65 de ani, ca bărbaţii, încetarea contractului de muncă nu va avea loc de drept la împlinirea vârstei standard de pensionare specifică femeilor. În plus, angajatorul pe care salariata l-a informat, în scris, că alege să continue munca şi peste vârsta standard de pensionare nu se poate opune acestei decizii.

În acest caz, salariata, deși îndeplinește toate condițiile de a deveni pensionară, poate rămâne în activitate, urmând să primească pensie după împlinirea vârstei de 65 de ani, precizează, în acest context, Avocatnet.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

15 noiembrie 2022, ziua când planeta ajunge la un număr record de locuitori: 8 MILIARDE de oameni

Ziarul Unirea

Publicat

în

15 noiembrie 2022, ziua când planeta ajunge la un număr record de locuitori: 8 MILIARDE de oameni

Populația mondială va atinge un nivel record de 8 miliarde de oameni, pe data de 15 noiembrie, conform previziunilor ONU. În urmă cu 11 ani, în 2011, existau „doar” 7 miliarde de locuitori.

Calculul întocmit de matematicieni, sociologi, demografi și statisticieni a luat în considerare diverși factori și reflectă preocuparea constantă de a prezice viitorul omenirii care se confruntă cu o criză de mediu fără precedent, informează Mediafax.

Întrebarea este dacă va putea oare Pământul să susțină această creștere, având în vedere că, potrivit estimărilor, în 2080 vor fi 10,4 miliarde de locuitori?

Elit - Gustul Desăvârșit

Oamenii de știință au estimat de mult timp că această creștere nu va dura la nesfârșit. Potrivit ONU, se așteaptă ca populația mondială să atingă un vârf în 58 de ani și să se mențină la 10 miliarde de oameni până în 2100.

Cu trei secole mai devreme, în 1800, statisticile vorbeau de un miliard de oameni. De-a lungul anilor, creșterea a atins un nivel maxim în anii 1960, iar de atunci rata a scăzut (+1% în 2022).

Nu toți cercetătorii sunt de acord însă cu proiecțiile ONU. În Statele Unite, Institutul de Statistică a publicat în The Lancet că vârful va fi atins în 2064, cu aproape 10 miliarde de oameni, iar apoi va scădea la 8,79 miliarde în 2100.

Cercetătorii ar folosi o variabilă diferită, care să țină cont de numărul de copii pe care îi va avea fiecare femeie, luând în considerare nivelul de educație și prevalența contracepției.

Potrivit demografilor ONU, se așteaptă ca fertilitatea să scadă de la o medie de 2,3 copii pe femeie în lume în prezent la 2,1 în 2050, pragul fatidic la care o generație se poate reînnoi.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ce se întâmplă cu facturile primite cu întârziere. Premierul Ciucă: „Am solicitat ca acea sumă să fie eșalonată”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce se întâmplă cu facturile primite cu întârziere. Premierul Ciucă: „Am solicitat ca acea sumă să fie eșalonată”

Întrebat ce resurse vor fi disponibile pentru utilizatorii care primesc facturi cu întârziere, după câteva luni, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că este ”anormal”.

”Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să trimită facturile la timp, este absolut anormal pentru orice consumator final să primească factura după cinci sau șase luni și să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eșalonată, încât cetățenii să poată să își plătească factura. (…) Discutăm doar de cei care nu au fost în măsură să trimită facturile la timp”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Am putea să vedem o modificare în acest sens, adică dacă există o întârziere la factură de cinci luni, să fie o plată eșalonată pe cinci luni de zile?”, a întrebat unul dintre reporterii aflați la Guvern.

”Total de acord! Așa mi se pare normal”, a afirmat premierul. Nicolae Ciucă a mai precizat că nu cunoaște dacă facturile se vor calcula raportat la luna precedentă sau raportat la anul 2021, așa cum prevede ordonanța care va urma să intre în vigoare.

Prețurile la energie au crescut, în ciuda plafonării, cu 127%. Chisăliță: Cine plătea anul trecut 464 de lei, astăzi plătește 625 de lei/lună

Plafonarea prețului la energie nu are un efect benefic pe termen lung, prețul energiei crescând.

”În urmă cu 1 an se plafona prețul la energie și gaze, conform autorităților la ”un nivel similar cu cel de dinaintea creșterii prețurilor”. Conform datelor prezentate de INS astăzi, 11.11.2022, cu tot cu plafonarea prețului la energie avem creșteri substanțiale ale prețurilor la energie.

Astfel, prețul în octombrie 2022 față de octombrie 2021 a prezentat o creștere de:

– 127,01% la energie electrică,
– 140,79% la gaze naturale,
– 123,18% la energie termică.

În mod concret, un apartament cu 4 camere care se încălzea cu gaze naturale a plătit pentru toate utilitățile energetice, în octombrie 2021 – 464 lei, iar octombrie 2022 ar fi achitat dacă temperaturile ar fi fost similare cu cele de anul trecut cca 625 lei. Similar pentru un apartament cu 4 camere care se încălzea cu energie termică a plătit pentru toate utilitățile energetice, în octombrie 2021 – 350 lei, iar octombrie 2022 ar fi achitat, dacă temperaturile ar fi fost similare cu cele de anul trecut, cca 447 lei”, a transmis Dumitru Chisăliță. Citește continuarea AICI

Cum să scazi factura la curent prin gesturi simple: Marile consumatoare de energie din casă

Lumina se aprinde mult mai devreme odată cu schimbarea orei, iar nevoia de ”cuibărit” determină un consum de electricitate mai mare, generat de gesturi mici și, aparent, banale. Nici temperaturile care au început să scadă nu ne ajută. Astfel că pentru mulți români urmează perioada facturilor ridicate, o perioadă care nu are legătură cu regularizarea, ci doar… cu sezonul rece.

Unul dintre cele mai cunoscute sfaturi și primul când vine vorba despre electricitate constă în schimbarea becurilor din casă. Deși cele cu un consum ridicat au cam dispărut de pe piață, încă sunt români care aleg un ”bec ieftin”, care vine la pachet cu un cost scump, în facturi! Astfel, chiar dacă becul LED are un cost de cumpărare mai mare, valoarea acestuia se amortizează rapid în facturi și vă ajută la economisiri viitoare. Pe lângă becurile LED, care astăzi se găsesc și la prețuri mai mici decât în momentul în care a apărut ”moda” lor pe piață, puteți avea în vedere și anumite gesturi personale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

TITULARIZARE 2023 – proba scrisă are loc pe 12 iulie. Calendarul concursului a fost publicat

Ziarul Unirea

Publicat

în

TITULARIZARE 2023 – proba scrisă are loc pe 12 iulie. Calendarul concursului a fost publicat

Proba scrisă de la Titularizare 2023, concursul de angajare în învățământ, are loc pe 12 iulie anul viitor, potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial luni seara. Etapele de angajare ale concursului național se încheie pe 25 august 2023, față de 22 august în anul curent.

Ordinul de ministru care aprobă metodologia de mobilitate a personalului este Ordinul nr. 6.128/9 noiembrie 2022.

Calendarul ocupării prin concurs naţional a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în învățământul preuniversitar:

a) înregistrarea, analizarea şi soluţionarea cererilor de concediu fără plată în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ şi transmiterea situaţiei la inspectoratele şcolare; – Până la 4 mai 2023

Elit - Gustul Desăvârșit

b) verificarea și publicarea listei finale reactualizate cu posturile didactice/catedrele vacante/rezervate pentru concurs; Termen: 5 mai 2023
c) înregistrarea, la inspectoratele şcolare/centrele de înscriere, a dosarelor de înscriere ale candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, inclusiv pentru absolvenții promoției 2023; Perioada: 8-17 mai 2023

d) verificarea și avizarea dosarelor candidaților de către comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de organizare și desfășurare a concursului; Perioada: 9-18 mai 2023

e) validarea înscrierii, prin semnătură, de către candidați sau împuterniciții acestora prin procură notarială în original, conform graficului stabilit de comisia de organizare și desfășurare a concursului; neprezentarea la validare a absolvenţilor din promoțiile anterioare, atrage după sine anularea înscrierii la concurs – Perioadele: 9-19 mai 2023;

În perioada 5-7 iulie 2023 pentru absolvenții promoției 2023/absolvenţii 2023 ai programelor de pregătire psihopedagogică oferite de departamentele pentru pregătirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic/candidaţii cuprinşi în programe recunoscute de Ministerul Educației prin care se recrutează, se selectează, se pregătește și se sprijină personalul didactic de predare pentru a desfăşura activităţi didactice în unităţi de învăţământ preuniversitar situate în medii dezavantajate, în anul şcolar 2023-2024

(1) În perioada 8-17 mai 2023 pot depune dosare de înscriere şi cadrele didactice a căror reducere de activitate a apărut în perioada martie-mai 2023.

(2) În mod excepţional, absolvenţii promoţiei 2023 (studiilor medii/postliceale/universitare de licență/universitare de masterat/departamentelor pentru pregătirea personalului didactic/departamentelor de specialitate cu profil psihopedagogic) pot să prezinte adeverinţa de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică şi să valideze fişa de înscriere în data de 12 iulie 2023, până la ora 8.00. Absolvenţii promoţiei 2023 pot participa la proba scrisă în cadrul concursului naţional pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate, numai după prezentarea adeverinţei de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică.

(3) Pe durata stării de alertă, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autorităţile de resort, candidaţii nu mai validează fişele de înscriere şi optează, în scris, pentru judeţul/municipiul Bucureşti în care se prezintă la repartizare.

f) afișarea, la avizierele inspectoratelor şcolare, a:

  • (i) listei candidaților înscriși și a graficului privind susținerea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă;
  • (ii) listei cadrelor didactice angajate cu contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei înscrise la concursul naţional care solicită repartizarea pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care sunt angajate şi a listei posturilor didactice/catedrelor pe care sunt angajate aceste cadre didactice. Termen: 23 mai 2023

Notă: Pe durata stării de alertă, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autorităţile de resort, candidatul care observă erori în datele afișate informează, în scris, prin poștă electronică, inspectoratul școlar în vederea corectării acestora până la data de 7 iulie 2023.

g) stabilirea centrelor de concurs şi comunicarea acestora la Ministerul Educaţiei, Direcţia Generală Management Resurse Umane şi Reţea Şcolară;

h) organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă şi soluţionarea contestaţiilor la aceste probe*. Perioada: 24 mai-30 iunie 2023

Notă: (1) În perioada 24 mai-30 iunie 2023 pot participa la probele practice/orale şi inspecţiile la clasă şi cadrele didactice titulare rămase cu reducerea de activitate nesoluţionată sau a căror reducere de activitate a apărut în perioada martie-mai 2023.

(2) Cadrele didactice titulare solicitate pentru detaşare în interesul învăţământului pot participa la probele practice/orale în perioada 24 mai – 6 iunie 2023.

i) afişarea rezultatelor la probele practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă; Termen: 4 iulie 2023

j) desfășurarea probei scrise; Termen: 12 iulie 2023

k) comunicarea rezultatelor iniţiale; Termen: 18 iulie 2023

l) înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora la centrele de evaluare; Perioada: 18-19 iulie 2023

m) soluţionarea contestațiilor; Perioada: 20-25 iulie 2023

n) comunicarea rezultatelor finale; Termen: 26 iulie 2023

o) repartizarea candidaţilor conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. a) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz; Termen: 27 iulie 2023

p) ședință de repartizare, în ordine, a:

  • (i) cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. b) din Metodologie;
  • (ii) cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. c) din Metodologie;
  • (iii)cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei rămase cu norma didactică de predare incompletă, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. d) din Metodologie;
  • (iv)cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. e) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz;
  • (v) repartizarea cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei care au participat la concursul naţional, sesiunea 2023, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. f) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz; Termen: 28 iulie 2023

q) reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate; Termen: 31 iulie 2023

r) emiterea și comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră. Perioada: 28 iulie-25 august 2023


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea