Rămâi conectat

Oameni şi locuri

Cum se sărbătorește Paștele în Jidvei, un sat săsesc din Transilvania. Obiceiuri și tradiții prilejuite de cea mai mare sărbătoare a creștinătății

Publicat

în

Cu o atestare documentară de 700 de ani, Jidveiul este o comună transilvăneană, parte integrantă a județului Alba, care se evidențiază în peisajul social prin diversitatea etnică, iar în peisajul economico-natural ca o emblemă a domeniului vini-viticol. Localitatea Jidvei, centrul comunei, este și locul care concentrează esența vieții unei comunități multietnice cu obiceiuri și tradiții care adesea se intersectează păstrându-și totuși autenticitatea.

În prezent, populația comunei este majoritar română, urmată de cea rromă, germană și maghiară. Dar nu demult, proporția era alta: în urmă cu 27 de ani populația majoritară era cea germană, populație care într-un imens exod post-revoluționar a părăsit aceste meleaguri ,,repatriindu-se”. Cu toate acestea, sașii se întorc anual la prima casă, iar cei rămași luptă să ducă mai departe obiceiurile și tradițiile pe care românii, concetățenii lor, le-au însușit.

Paștele, sărbătoarea cea mai mare a creștinității, este evenimentul religios pentru care credincioșii se pregătesc cu șapte săptămâni înainte. Fiind o sărbătoare a primăverii, gospodarii încep tare devreme curățenia în case, în curți, la porți. Obiceiul acesta a fost foarte bine asimilat și păstrat de la sași. Aceștia aveau un adevărat cult al curățeniei, ordinii și disciplinei, cult pe care mulți l-au păstrat și-l duc mai departe, transmițându-l și copiilor. Copacii, pomii fructiferi sunt toaletați, văruiți, podețele, gardurile, ramele ferestrelor sunt frumos vopsite, semn al primenirii de primăvară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Lăsatul postului sau al secului este marcat în această zona printr-un ritual practicat mai ales de copii și care se numește silitul în strânsâ legătură cu restricțiile impuse de post. Seara, copiii se strâng pe dealuri unde aprind ruguri de lemne sau, cel mai adesea, cauciucuri pe care le rotesc deasupra capului sau le dau drumul din vârful dealului, alungând, astfel, iarna și făcând loc primăverii.

În localitatea Jidvei, majoritatea locuitorilor este de religie ortodoxă, dar mai există comunități deloc neglijabile de greco-catolici, reformați și evanghelici. Din păcate Paștele coincide destul de rar la toate cultele religioase, dar cu toate acestea este o delectare să urmărești derularea tuturor obiceiurile ce preced sau ce marchează Învierea lui Iisus Hristos.

Paştele reprezintă sărbătoarea Învierii lui Iisus Christos. Începutul acestei sărbători e văzut chiar în Cina cea de Taină, pâinea şi vinul simbolizând sacrificiul trupului şi al sângelui, ca preţ al răscumpărării. Zona fiind una renumită pentru vinul produs aici, cred că este binecuvântată de D-zeu și de fiul său, Iisus Hristos, licoarea bahică nelipsind de Paște de pe mesele credincioșilor.

Oamenii nu uită nici de cei trecuți în lumea de dincolo: în preajma Floriilor, familiile merg in cimitire unde cu râvnă curăță mormintele celor dragi, plantează flori de primăvară, aprind lumânări pentru sufletele celor plecați dintre noi. În sâmbăta premergătoare Floriilor, preoții tuturor cultelor oficiază slujbe în cimitire, iar candelele ard zile și nopți întregi coborând cerul înstelat pe pământ.

Sărbătoarea Intrării în Ierusalim a lui Iisus Hristos, premergătoare Paștelui, este evenimentul care rememorează primirea triumfală a Mântuitorului. Ungurii obișnuiesc ca de Florii să-și împodobească porțile și casele cu coronițe de sălcii sau alte flori de primăvară, sașii ridică în fața caselor unde locuiesc fete câte un pomișor tânăr împodobit cu batiste și flori de primăvară, iar românii au îmbinat aceste obiceiuri, împodobindu-și și ei casele, pomii, curțile cu crenguțe tinere de salcie.

În perioada când comunitatea de sași era numeroasă, la Florii, dar și la Paște, se dădea frâu liber distracției, astfel că în curtea bisericii lor, iar mai apoi la Căminul Cultural se încingeau baluri foarte bine organizate, cu parade ale costumelor populare, dar și ale costumelor de carnaval.

O semnificaţie foarte importantă o are Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Din această zi, ţăranii încetează lucrul la câmp şi se concentrează asupra casei, a curţii, pentru ca totul să fie curat, primenit, gata  de a primi vestea Învierii Domnului Iisus Hristos. Femeile românce, săsoaice sau unguroaice respectă același ritual în Joia Mare. Se fac cozonacii, se frământă pâinea de casă, se coc prăjituri, se vopsesc ouăle. De obicei, copiii mai mari sunt cei care vopsesc ouăle. Cu frunze de ceapă roșie sau galbenă, cu spanac sau sfeclă roșie, ouăle ies în culori cât se poate de naturale. Diferitele frunzulițe și flori aplicate pe ele le dau un plus de frumusețe.

Vinerea este ziua neagră, a sacrificiului, ziua patimilor și zi de doliu în care a fost răstignit și a murit Mântuitorul. Cei care pot, țin post negru, dar important este că fiecare conștientizează momentul sacrificiului suprem.

Seara, biserica este cea care adună localnicii din nou. Se înconjoară biserica de trei ori, moment foarte emoționant și apreciat foarte mult și de copii. Chiar dacă toți așteaptă vreme bună, știu la fel de bine că dacă plouă în vinerea mare va urma o vară rodnică, iar dacă va fi senin va fi secetă.  Sâmbăta este ziua dedicată ultimilor pregătiri. Se termină toate felurile de mâncare, prăjiturile, dar și băuturile. Specifice zonei sunt: ciorba de miel cu kervel (o plantă-condiment acrișoară), friptura de miel împănat, supa de tăiței, cozonacii cu nucă, vinul roșu. O altă delicatesă și, în același timp un preparat specific Paștelui, e drobul de miel preparat cu un mănunchi de kervel care-i dă o savoare unică.

Conform tradiţiei, la miezul nopţii dintre sâmbătă şi duminică, oamenii se trezesc din somn în bătaia clopotelor. Se spală cu apă curată, îşi pun straie noi, iau câte o lumânare şi pornesc către biserică pentru a primi Lumină. Acasă le e îngăduit să rămână doar celor foarte bolnavi și copiilor mici. Slujba de Înviere se încheie cu împărțirea paștilor, respectiv a pâinii și vinului binecuvântate de preot. Sașii, dar și maghiarii, participă doar la slujba din prima zi de Paște, slujbă la care se binecuvîntează parte din bucatele ce vor fi servite la masă. Un obicei comun tuturor este cel al înnoirii ținutei. Copiii sunt îmbrăcați din cap până în picioare cu haine noi, iar adulții trebuie să poarte cel puțin un obiect vestimentar nou pentru a le merge bine tot anul.

Sărbătoarea dă un aer aparte locului și oamenilor. Fericirea le radiază pe fețe, bunăvoința și generozitatea sunt trăsăturile care marchează pe toată lumea. Cu mândrie și respect fiecare român își însușește pentru un timp saluturile:

-Hristos a înviat!

-Adevărat a înviat!

Ouăle vopsite sunt la mare căutare pentru că se dăruiesc copiilor care pleacă la ,,udat”. Băieții pleacă a doua zi din casă în casă unde sunt fete pentru ,,a le stropi”, în fapt un obicei de a parfuma tinerele fete,, să nu se ofilească”, să le meargă bine până la sărbătorile viitoare. Acest obicei, devenit tradiție, s-a transmis de la sași și maghiari, iar românii l-au preluat și l-au asimilat cu mare drag.

Până la urmă, contează mai puțin dacă ții post sau nu, dacă mergi la biserică regulat sau doar la sărbători, dacă știi o rugăciune sau le știi pe toate, dacă ești român sau nu – sărbătoarea aceasta e semnul unui nou început, a unuia mai curat și mai plin de lumină. Și toate acestea pentru că în ziua de Paști Cineva și-a dat viața pentru a ni se ierta nouă păcatele .

Articol scris de Raluca Crișan (26 de ani) (foto stanga), absolventă a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Facultatea de Litere – Departamentul Limbi Moderne Aplicate.

Mai multe articole se pot găsi pe blogul ei: www.borderless.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Oameni şi locuri

Artistul latin J Balvin revine în România la ediția Untold din 2022

Publicat

în

Cartea de vizită a lui J Balvin este una impresionantă: este câștigător a trei premii Grammy, este omul din spatele celui mai urmărit videoclip al unui artist latino din toate timpurile pe platforma YouTube și este unul dintre cei mai ascultați artiști de pe planetă.  

La mai puțin de două luni de cel mai așteptat festival de muzică din Europa, UNTOLD, organizatorii vin cu un nume mare de pe scena internațională a muzicii, artistul columbian J Balvin. Melodiile lui au miliarde de vizualizări pe toate platformele de muzică, iar în vară, hituri precum Tranquilla, Mi gente, Ay Vamos și multe altele se vor auzi live pe stadionul Cluj Arena, casa festivalului UNTOLD.

 J Balvin e un global icon, un artist care a contribuit într-un mod unic la promovarea culturii latino, așa cum nimeni nu a reușit până acum să o facă.

Elit - Gustul Desăvârșit

A crescut ascultând Metallica și Nirvana, iar pasiunea pentru reggaeton a apărut după ce l-a descoperit pe Daddy Yankee. La vârsta de 19 ani, împreună cu bunul său prieten, David Rivera Mazo, J Balvin a început să cânte pe străzile din Medellin, iar în 2009 a semnat primul contract cu EMI Columbia, cu care a lansat single-ul “Ella Me Cautivo”. A fost momentul în care J Balvin a devenit vizibil, iar din acest punct  a avut un parcurs incredibil internațional. „Ay Vamos” este piesa care i-a adus primul premiu Latin Grammy la categoria Best Urban Song, clipul oficial al piesei fiind desemnat cel mai urmărit videoclip al unui artist latino din toate timpurile, cu peste 1,8 miliarde de vizualizări. Anul 2015 i-a adus patru premii la cele mai importante categorii în cadrul Premios Lo Nuestro și trei trofee Billboard Latin Music Awards. Artistul a avut colaborări importante de-a lungul carierei lui, Cardi B, Dua Lipa, Black Eyed Peas, Ed Sheeran, Rosalia și mulți mulți alții.

*J Balvin este unul dintre cei mai ascultați artiști de pe planetă

J Balvin a fost primul artist latino care a primit Discul de Diamant pentru vânzări record. În 2017, artistul din Medellin a lansat unul dintre cele mai mari succese din istoria reggaeton-ului; single-ul „Mi Gente” a fost No 1 în chart-ul Spotify Global, clip-ul oficial al piesei a depășit 3 miliarde de vizualizări pe platforma YouTube. Un an mai târziu, în 2018, J Balvin a lansat alături de Cardi B și Bad Bunny single-ul „I Like It”, cu care a ajuns pe locul 1 în mai multe țări ale lumii, inclusiv în clasamentul oficial al Statelor Unite, Billboard Hot 100.

Gigantul Spotify a declarat că piesa este un alt mare succes al columbianului J Balvin, având peste 1,3 miliarde de stream-uri. Este unul dintre artiștii care a reușit să transforme genul reggaeton într-un fenomen mainstream cu fiecare material discografic lansat.  Și albumul  „Vibras” a fost cel mai ascultat album latino din toate timpurile, în primele 24 de ore înregistra un număr de 16,6 milioane de stream-uri și debuta direct pe locul 1 în  U.S. Top Latin Albums Chart.

*“The boy from Medellin” documentarul despre J Balvin

“It’s Not About the Language, It’s About the Vibes!”, aceasta este declarația făcută de artistul columbian a cărui muzică este ascultată și de cei care nu-i vorbesc limba. Crede în muzica lui, este recunoscător pentru lucrurile simple din viață, iar acest lucru l-a făcut public în documentarul „The Boy from Medellín”. J Balvin este un artist care are un respect deosebit pentru comunitatea latino din care provine, în anul 2015 și-a anulat concertul din cadul finalei Miss USA ca formă de protest împotriva declarațiilor rasiste la adresa imigranților, făcute de președintele Statelor Unite de la aceea vreme, Donald Trump. Acest gest i-a atras simpatia întregii lumi. Publicația Rolling Stone a numit albumul “Oasis”, lansat în 2019, în colaborare cu Bad Bunny, “Best Latin Albums of 2019”, materialul discografic fiind nominalizat în 2020 la premiile Grammy la categoriile Best Latin Rock, Best Urban și Best Alternative Album.

“Băiatul din Medellin” cu 34 de tatuaje este implicat și în campania de luptă împotriva violenței asupra femeilor, luptă pentru cauza imigranților și este considerat artistul cu cea mai importantă contribuție în promovarea muzicii latino, fiind supranumit “The Prince of Modern Reggaeton”.

La UNTOLD 2022 îi vei putea vedea pe David Guetta, Don Diablo, Hardwell, Alok, Morten, Kygo, Steve Aoki, Lost Frequences, Tujamo, Paul Kalkbrenner, Above andBeyond, Borgore, Dub FX & Woodnote și mulți alții. Detalii pe untold.com.

Festivalul UNTOLD va avea loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Oameni şi locuri

Pe 30 iulie, SAGA Festival îl aduce pe Calvin Harris, în premieră în România

Publicat

în

SAGA extinde experiența de festival la mare și prezintă solo show-ul unuia dintre cei mai cunoscuți și iubiți DJi, producători și songwriteri la nivel mondial, Calvin Harris. Artistul vine pentru prima dată în România, în această vară, pentru un show incendiar.

După ce de-a lungul timpului a fost headliner la toate marile festivaluri din lume, Calvin va face încă o dată istorie cu un solo show magnetic pe care-l va susține la SAGA Beach (între plaja La Nueva Cucaracha și plaja Rex), în Mamaia, pe 30 iulie. Accesul se va face începând cu ora 19:00.

DJ-ul scoțian este așteptat în România de foarte mulți fani, care sunt nerăbdători să-l vadă și să-i asculte live muzica, iar acest lucru va fi posibil în numai trei luni. Biletele, la un preț special de 20 euro și într-un număr limitat, vor fi disponibile doar pe 4 mai pentru cei care se înregistrează pe site-ul official al festivalului.. Din 5 mai, pe același website, biletele vor fi disponibile pentru publicul larg.

Elit - Gustul Desăvârșit

*Preț redus cu Summer Pack

Pentru cei care nu vor să rateze solo show-ul Calvin Harris din această vară a fost creat Summer Pack, un pachet special ce conține bilete pentru ambele evenimente la un preț redus: SAGA Festival și Calvin Harris solo show – 129 euro + taxe. Acesta poate fi cumpărat începând de astăzi.

Calvin Harris a ajuns în fruntea topurilor de pe tot globul cu numeroasele sale hituri. Pe 30 iulie, fanii vor asculta live toate aceste piese și un arsenal impresionant de muzică dance ce poartă semnătura celebrului producător și DJ, într-un eveniment unic la malul mării.

Producător, DJ și songwriter, Calvin Harris reprezintă una dintre figurile marcante ale muzicii dance, după ce a reușit să doboare recorduri mondiale și a dominat topurile cu piesele sale. Are peste 35 de miliarde de streamuri audio și video și este unul dintre cei mai urmăriți artiști de pe YouTube. De-a lungul timpului, Calvin a colaborat cu artiști mondiali precum Frank Ocean, Pharrell Williams, Rihanna, The Weeknd, Travis Scott, Dua Lipa și mulți alții. A avut multiple nominalizări muzicale de top și a câștigat premii la MTV VMA, iar în anul 2013 a câștigat premiul Grammy pentru Cel mai bun videoclip, cel al piesei “We Found Love”.

Lucian DANCIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Oameni şi locuri

VIDEO | „Chipul lui Decebal” , povestea nespusă a unui simbol național

Publicat

în

„Chipul lui Decebal” este situat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova. Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei, fiind sculptat într-o stâncă de către sculptorul Florin Cotarcea.

Ideea realizării basoreliefului i-a aparținut lui Iosif Constantin Drăgan, istoric și tracolog împătimit, om de afaceri român, care a și finanțat proiectul, realizarea acestuia costându-l peste un milion de dolari.

Sub capul lui Decebal a fost săpată în stâncă o inscripție în latină: „DECEBALUS REX – DRAGAN FECIT” („Regele Decebal – făcută de Drăgan”).

Elit - Gustul Desăvârșit

Iosif Constantin Drăgan a scris numeroase cărți despre istoria dacilor și a tracilor („Noi, tracii”; „Imperiul Romano-Trac”, „Mileniul imperial al Daciei”), intenționând să construiască în orașul Cluj-Napoca și o copie în mărime naturală a Coloanei lui Traian, proiect care nu s-a mai concretizat.

Prin susținerea modelării acestui chip în munte, Drăgan a dorit să comemoreze, dar să și demonstreze contribuția românilor la formarea culturilor europene, pornind de la premisa că identitatea culturală a românilor poate fi definită în primul rând prin componența sa daco-tracă.

Cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa

În comparație cu sculpturile realizate pe Muntele Rushmore, a căror realizare a durat timp de 14 ani (1927-1941), la acel proiect lucrând peste 300 de sculptori-alpiniști, chipul regelui Decebal s-a desfășurat pe timp de zece ani și 12 persoane au lucrat la realizarea lui.

Chipul lui Decebal este înalt de 55 m și lat de 25 m. Unele dimensiuni fizionomice ale chipului sunt: lungimea ochilor – 4.3 m, lungimea nasului – 7 m, lăţimea nasului – 4 m. La modelarea stâncii fiind folosită o tonă de dinamită.

„Tabula Traiana”

Chiar în fața basoreliefului, dar pe malul sârbesc, se găsește de aproape 2.000 ani o placă memorială antică („Tabula Traiana”), având 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime, monument ridicat de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a marca marșul trupelor imperiale romane spre Dacia și a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în Războiul din 105-106, dar și finalizarea drumului militar roman al lui Traian.

Nu s-au putut folosi nici un fel de utilaje grele

Executarea Chipului lui Decebal s-a desfășurat sub conducerea sculptorului român Florin Cotarcea, ea realizându-se în ciuda pericolului reprezentat de înălțimi, căldură și vipere. Pe pontonul din golful făcut de râul Mraconia, unde se află această cea mai mare sculptură în piatră din Europa, se poate ajunge doar pe apă, cu barca.

Executarea lucrării a început în vara anului 1994, cu defrișarea copacilor care împădureau stânca. Apoi s-a trecut la curățarea rocilor, a stâncilor masive care puneau în pericol viața oamenilor. Nu s-au putut folosi nici un fel de utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca și cu saci de 40-50 de kilograme în spinare.

Lucrările s-au desfășurat în perioada martie-octombrie a fiecărui an.

Legătura cu pontonul a fost asigurată prin două stații de emisie-recepție. De la baza stâncii până la schelă, alpiniștii-sculptori trebuiau să se cațere timp de o jumătate de oră. S-a lucrat în două ture : de la 07:00 la 13:00 și de la 13:00 până la 19:00. Lucrările s-au desfășurat în perioada martie-octombrie a fiecărui an. O operațiune la fel de grea și riscantă a fost cea de manevrare a schelelor.

Uneltele de lucru folosite de către sculptorii-alpiniști au fost cele clasice: ciocanul pneumatic, șpițul și barosul. În perioada de vară, stânca se încingea la soare, făcând condițiile de lucru aproape insuportabile.

Din cauza acestor condiții dificile de lucru au avut loc și câteva accidente. O echipă de cinci persoane care lucra pe schelă a căzut în gol câțiva metri, ca urmare a smulgerii a două pitoane de susținere de pe cablul de susținere montat de jur-împrejurul stâncii.

Din fericire, alpiniștii nu au suferit răni grave. De asemenea, unul dintre alpiniști a fost mușcat de o viperă ascunsă într-un punct de susținere, dar i s-a injectat imediat un ser antiviperin.

Nasul lui Decebal s-a fisurat

Ca urmare a trepidațiilor, dar și a stâncii care începea să se macine, nasul lui Decebal (care avea o înălțime de șapte metri) s-a fisurat și era în pericol să se desprindă și să cadă.

S-a renunțat la acel bloc imens de piatră, o parte mare din nasul lui Decebal fiind dinamitată, pentru mai multă siguranță. Nasul regelui a fost remodelat și întărit cu armătură de fier și ciment.

Florin Cotarcea, sculptorul „Chipului lui Decebal”, a rămas fără drepturile de autor și se află momentan în imposibilitatea de a duce la bun sfârșit lucrarea,  supusă degradării, iar România riscă să rămână fără un simbol național.

Gică Predoni a fost primul om prezent în cadrul lucrării „Chipul lui Decebal”, încă din secunda zero, cu un an înaintea sculptorului, fiind șeful echipei de alpiniști.

La rugămintea ZiarulUnirea.ro acesta a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări :

Cum și în ce fel se dregradeză stânca?

„Calcarul nu e un monolit, stânca e formată din mai multe falii, unele zone sunt foarte friabile, din cauza asta apa și gerul le degradează foarte repede, fisurile de pe statuie trebuie chituite (umplute).”

În cât timp v-ați putea apuca de lucru în vederea finalizării proiectului?

„În câteva luni de zile se poate organiza și pregăti stânca pentru lucru, doar cu o mare parte din alpiniștii care au fost și știu ce au de făcut, cu alții tineri va dura mult mai mult.”

Ce fac ceilalți colegi din echipa de alpiniști? După sistarea lucrărilor la Chipul lui Decebal ce ați făcut?

„Eu lucrez la Geoparcul platoul Mehedinți, o parte din colegi sunt plecați din țară, o parte și-au făcut firme, iar alții sunt angajați în țară.”

Aron Florian Anghel, regizorul documentarului „Visul Românesc” – Povestea statuii „Chipul lui Decebal”,  declară în exclusivitate pentru ZiarulUnirea.ro :

„Cu acest film, speranța mea este ca opinia publică să empatizeze cu povestea lui Florin Cotarcea. Recuperarea drepturilor de autor pentru sculptorul statuii Chipul lui Decebal este doar o formalitate. Florin are toate dovezile de partea lui, atât materiale foto-video cât mai ales sute de martori pe parcursul a peste 10 ani. Din păcate sistemul juridic din România se mișcă foarte greu și uneori trec ani de zile până la soluționarea unei cauze foarte simple. ”  – Florian Aron Anghel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare