Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Cum funcționa ”mafia lemnului” în Alba, ajutată de pădurari: Patronul unei firme din Petrești, șeful unei grupări implicate în exploatarea ilegală de arbori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum funcționa ”mafia lemnului” în Alba, ajutată de pădurari: Patronul unei firme din Petrești, șeful unei grupări implicate în exploatarea ilegală de arbori

Un fost șef de echipă de exploatare forestieră le-a povestit anchetatorilor modul în care funcționa așa-zisa „mafie a lemnului”, arborii fiind tăiați în complicitate cu pădurarii.

Citește și: Cum primea bani un pădurar din Alba pentru furtul de arbori. A fost înregistrat cu camera ascunsă

Un fost coordonator al unor echipe de exploatare forestieră, care a desfășurat activități în interesul unei societăți din Alba, a povestit anchetatorilor și a recunoscut modul în care funcționa așa-zisa „mafie a lemnului”. Gruparea era formată din patronul firmei, angajați ai acesteia și pădurari care ar fi trebuit să păzească pădurea de hoții de lemne. Activitățile infracționale s-au derulat în perioada iunie 2018 – mai 2020 și fac obiectul a două dosare penale aflate la instanțele din Alba.

Un dosar are 15 inculpați, 13 persoane fizice și două persoane juridice, care nu a ajuns încă în faza de judecată. Liderul grupării a fost afaceristul E. Nistor, administratorul faptic al societății Ema Silva SRL Petrești. În al doilea dosar, bărbatul care a coordonat echipele de exploatare forestieră ale societății (Ioan C.) a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș în schimbul pedepsei de 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 4 ani.

Acesta este acuzat de săvârșirea a 4 infracțiuni: instigare la tăiere fără drept de arbori, instigare la furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, uz de fals în formă continuată. Acordul a fost admis de instanța de judecată în 5 ianuarie 2024.

Gruparea este acuzată că a tăiat fără drept, cu ajutorul a 2 angajați ai Ocolului Silvic Voineasa, județul Vâlcea, 725 de arbori din fondul forestier național, din specia molid și brad, fără a fi marcați de personalul silvic. Arborii tăiați ilegal au avut un volum total de 683 de metri cubi, fiind produs un prejudiciu în valoare de 463.295 de lei. Furtul arborilor a mai provocat un prejudiciu estimat la 79.466 de lei.

Documente de însoțire false

„Numitul Nistor E., direct și prin intermediul inculpatului Cărbune I., i-a determinat pe lucrătorii din echipele de exploatare forestieră să fure arbori în numele și interesul societății Ema Silva SRL. Arborii furați, în special din specia molid și brad, proveneau din tăieri fără drept din fondul forestier național”, se precizează în dosar. Transportul masei lemnoase în depozitele firmei s-a realizat în baza a 155 de avize de însoțire false.

„Pentru a da o aparenţă de legalitate tăierilor de material lemnos efectuate, reprezentanţii societăţii au întocmit, în fals, documente de însoţire între punctele de lucru ale societăţii, vizând transporturi de material lemnos care, în realitate, nu au fost efectuate sau ar fi întocmit documente de însoţire pe care erau menţionate cantităţi de material lemnos mai mici decât cele transportate”, se precizează în document. Transporturile au avut loc în special între depozitele societății deținute la Vințu de Jos, județul Alba, respectiv Obârșia Lotrului, județul Vâlcea.

În dosarul principal, în care se va decide și cu privire la prejudiciul provocat de gruparea de tăietori de lemne, sunt 17 părți civile și vătămate, printre care Ministerul Mediului, Ocolul Silvic Voineasa, Ocolul Silvic Valea Frumoasei, Primăria Săliște și mai multe persoane fizice.

Afaceristul E. Nistor este condamnat în prima instanță la 5 ani de închisoare pentru dare de mită și este trimis în judecată și pentru evaziune fiscală. Acesta este de loc din Bistrița-Năsăud, la fel ca și bărbatul care a încheiat acordul cu procurorii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cinci eleve de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificare la etapa națională a olimpiadei de religie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cinci eleve de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificare la etapa națională a olimpiadei de religie Cinci eleve de la Colegiul Militar din Alba Iulia s-au calificare la etapa națională a olimpiadei de religie. Alții trei au obținut locul II și o mențiune. Citește și: FOTO Săptămâna Verde la Grădinița ,,Dumbrava minunată” din Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea