Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum explică societatea Cupru Min poluarea cu steril a râului Arieș și ce soluții are pentru rezolvarea problemelor de mediu

Dragoş Suciu

Publicat

în

Compania Cupru Min transmite, marți, într-un comunicat de presă, că a intervenit operativ ”mobilizând un număr important de echipe și utilaje grele” care au reușit să ”limiteze poluarea” râului Arieș, după ce o sondă inversă a cedat, iar în apele râului a ajuns steril din iazul de decantare Valea Şesei, care aparţine acestei societăţii.

Totodată, compania susține că pentru rezolvarea problemelor de mediu a demarat proiectarea unei stații moderne de neutralizare a apelor acide și de recuperare a metalelor din haldele de steril.

”În data de 3 aprilie, la ora 12.00, la iazul de decantare Valea Șesei, aparținand Cupru Min SA, s-a produs o avarie tehnica. Avaria a generat poluarea accidentala a pârâului Valea Șesei cu un amestec de apa și steril, ce a ajuns pana în râul Arieș. Amestecul apa-steril a debușat în aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare închisă încă din anul 1988. În amontele barajului s-a format, in decursul anilor, un con de depunere a nămolului chiar în dreptul instalației dezafectate – o sonda inversa conectata la canalul de evacuare. Avaria a fost semnalată imediat și conducerea companiei a intervenit operativ mobilizând un număr important de echipe de intervenție și utilaje grele, care au reușit să limiteze poluarea și sa oprească total deversarea la ora 15.40”, transmite Cupru Min.

Reprezentanții Gărzii de Mediu și ISU Alba au fost prezenți pentru a preleva probe și pentru evaluarea măsurilor de mediu adecvate, potrivit sursei citate.

”În 1988 o sonda inversă a devenit inutilizabila. Intervențiile din 1988 au oprit antrenarea în canal a sterilului de flotație, dar apa a continuat sa pătrundă aducând aluviuni care au dus în final la blocarea galeriei, determinând astfel  deversarea apelor poluate. În 2015, atunci când a constatat scurgerile de apă, conducerea Cupru Min a solicitat proiectantului general Cepromin Deva și Comisiei Naționale pentru Baraje să identifice o soluție tehnică de remediere.  Proiectantul a elaborat mai multe variante de intervenție iar Comisia Naționala urmează să decidă care este soluția optima in primăvara anului 2017, după dezgheț”, potrivit Cupru Min.

Potrivit aceleiași surse, din 2015 Cupru Min a lansat un program preventiv și a executat ample lucrări, printre care construcția a patru diguri de prevenție pe Valea Șesei, construcția unui drum de acces pentru intervenția rapidă a utilajelor specifice, transportul unor mari cantități de piatra pentru intervenție în caz de nevoie, ”măsuri care și-au dovedit din plin utilitatea în cazul de față”.

”Imediat după semnalarea avariei conducerea Cupru Min a oprit Uzina de preparare, a redus nivelul lacului de acumulare și a coordonat o echipa de intervenție dispunând de utilaje grele (autobasculante de 40 tone, încărcătoare frontale, excavatoare și buldozere) care a avut obiectivul de a crea un baraj de piatră sortata pentru a opri scurgerea și de a supraînălța și largi digurile de reținere din aval de baraj. Într-un timp scurt, specialiștii de la Cupru Min au transportat și instalat in locație un volum de peste 2.500 metri cubi de piatră. Apoi au trecut la curățarea malurilor și la evacuarea sterilului”, explică cei de la Cupru Min.

Pentru rezolvarea problemelor de mediu, Cupru Min a demarat proiectarea unei stații moderne de neutralizare a apelor acide și de recuperare a metalelor din haldele de steril.

”Studiul de fezabilitate s-a încheiat iar proiectul tehnic urmează a fi finalizat în vara acestui an. Compania caută soluții pentru finanțarea proiectului care are o valoare estimativa de 19 milioane de euro. Totuși, în planul de investiții pe anul 2017, sunt deja prevăzute lucrări adiacente proiectului de baza: mutarea deversării sterilului de flotație pentru reducerea presiunii asupra digului, separarea apelor neutre de apele acide prin captarea a trei afluenți în zona haldei de steril și construcția unei stații de recuperare a apelor din iazul Valea Șesei si recircularea în Uzina de preparare”, se mai arată în comunicat.

Râul Arieş din Munţii Apuseni a fost poluat cu steril după ce o sondă inversă a cedat, luni seara, iar în râu a ajuns apă cu steril din iazul de decantare Valea Şesei, care aparţine societăţii Cupru Min.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Alba au declarat, luni seara, că societatea Cupru Min i-a informat că pe râul Arieş a avut loc o poluare, în urma unui accident tehnologic.

”Este vorba despre o sondă inversă care, din cauza acidităţii, s-a ruginit, a crăpat şi a plecat o anumită cantitate de steril cu apă şi s-a deversat în râul Arieş. La ora aceasta se fac cercetări, s-au luat analize, iar mâine vom avea un raport complet. Accidentul s-a produs în urma corodării unei sonde inverse. Incidentul a fost raportat ca poluare”, au declarat reprezentanţii Gărzii de Mediu Alba.

Iazul Valea Şesei este principalul iaz în funcţiune al Cupru Min Abrud, fiind în acelaşi timp cel mai mare iaz din ţară. Prin construcţie este un iaz de vale format prin bararea văii Şesei cu un baraj construit din anrocamente, cu masca filtrantă pe versantul amonte, amplasat la circa 7,2 km de confluenţa văii Şesei cu râul Arieş, potrivit informaţiilor postate pe site-ul companiei Cupru Min.

Cupru Min Abrud este societatea care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lia Iancu și Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificați la etapa națională olimpiadei de geografie. Alte premii obținute de elevii militari

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lia Iancu și Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificați la etapa națională olimpiadei de geografie. Alte premii obținute de elevii militari Lia Iancu și Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, s-au calificat la etapa națională olimpiadei de geografie. Elevii militari au mai obținut un premiu II la același […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea