Rămâi conectat

Oameni şi locuri

CUGIR: Păştenii – o tradiţie unică în judeţ

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sute de cugireni au asistat  la ceremonia  intrării Paştelui în biserică, un obicei care de mai mulţi ani se petrece în miercurea Mare la Cugir şi în Joia Mare la Vinerea. Pregătirile au început cu mult înainte de Săptămâna Mare, când la Casa Parohiala  a preotului paroh Pintea Dumitrean au avut  loc întâlniri a celor ce împlinesc vârsta de 60 de ani în cursul anului 2012. Evenimentul a început miercuri în jurul orei 15.00, la Casa Parohiala de pe strada 21 decembrie 1989, printr-o scurtă slujbă religioasă, după care  cei 100 de păşteni însoţiţi de preoţi, rude, prieteni şi membrii ai comunităţii au pornit în alai cu steaguri, prapori, icoane  şi ciubere împodobite cu flori  pentru ducerea vinului şi a pâinii în Biserica Sfânta Treime pentru sfinţirea acestora la slujba din Noaptea Învierii  Mântuitorului. Aici  păştenii au fost primiţi de zeci de  localnici care aveau aşezate pe jos în biserica sticle cu vin, colaci şi lumânări aprinse, spre pomenirea celor care au decedat.

     La eveniment au luat parte oficialităţile locale, Adrian Teban  primarul oraşului  viceprimarul  Rodica Florea, preşedintele Consiliului Judeţean Alba  Ion Dumitrel, consilierul judeţean Nicolae Truţă, liderul PDL Cugir  Radu Roşian, candidatul de primar Camelia Dumitrean, consilieri locali ş.a.
Obiceiul se va repeta în Joia Mare la Vinerea în cadrul unui ceremonial
special ales de credincioşii acestei localităţi.(C.P;A.M.)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea