Rămâi conectat

Curier Județean

CSU Alba Iulia – echipa minune a lui Popov a învins campioana CSM Târgovişte *Sârbul a scris istorie pentru Alba!

Publicat

în

CSU Alba Iulia a izbutit minunea şi a învins întâia oară în istorie pe CSM Târgovişte, ducând duelul din semifinalele Ligii Naţionale de baschet feminin în meciul decisiv, programat miercuri, 24 aprilie, în deplasare. Alba trăieşte momente unice şi se bucură de performanţele echipei feminine de baschet. Fără tăgadă că meritul incontestabil al acestui succes de poveste, scor 81-79, îi aparţine sârbului Miroslav Popov, care i-a predat o lecţie tactică antrenorului campioanei, Florin Nini: mostre – miza pe Zenta Melnika ce nu avusese un sezon prea fericit (11 puncte  înscrise şi 6 recuperări), dar mai ales utilizarea concomitent a trei jucătoare cu profil de coordonator de joc – Brantlova, Tarţa, Vujoke – mutare fără replică pentru tehnicianul formaţiei din Euroligă.

*Cravata norocoasă a lui „Magic Miro”

Supranumit de fani „Magic Miro” pentru modul cum a evoluat CSU Alba Iulia în acest meci ce va rămâne în analele clubului, Popov nu se desparte, începând de la Final Four-ul Cupei României de o cravată cu imagini din baschet, accesoriu norocos al echipei. „Este un mare moment al echipei, o victorie măreaţă, într-o atmosferă fabuloasă. Împreună cu un public fantastic am reuşit un rezultat deosebit. Mi-era teamă la un moment dat să nu cădem spre final, la fel ca şi în finala Cupei, dar toate fetele au jucat cu inima. Diferenta dintre meciuri este evidentă, una joci în deplasare şi altfel te simţi acasă„, a spus Miroslav Popov, lăudat de toată lumea.

Elit - Gustul Desăvârșit

*Popov este cel mai bun din ţară”, dixit Eleş

Este încă o demonstraţie a faptului că inima şi sufletul pot învinge bugetele. În plus Popov a dovedit, dacă mai era cazul, că este cel mai bun antrenor din campionatul românesc„, a apreciat Petru Eleş, directorul sportiv al CSU Iulia, cel care a militat pentru aducerea sârbului. Popov are la activ calificarea în premieră în semifinalele campionatului, medaliile de argint în Cupa României şi acum, cireaşa de pe tort, izbândă de anvergură cu campioana. „O victorie extraordinară, fetele au demonstrat ce înseamnă un grup, realizând o prestaţie extraordinară. În meciul decisiv noi nu avem ce pierde, presiunea va fi pe Târgovişte, dar sperăm să fim lăsaţi să jucăm. S-a văzut clar mâna lui Popov. Cârcotaşii, care acum două luni râdeau când Popov cerea timp pentru a pune la punct lucrurile la echipă ar trebui să se ascundă acum„, a răbufnit Bogdan Duma, preşedintele Consiliului de Administraţie, cel care de bucurie, după meci şi-a rupt pantalonii în genunchi, bucurându-se alături de fete şi Popov pe parchet.

*Becca Tobin: „Cel mai frumos cadou de ziua mea”

Americanca Becca Tobin a împlinit în ziua meciului 25 de ani şi a fost principala marcatoare a echipei, cu 19 puncte. „Victoria reprezintă cel mai frumos cadou din viaţa mea, de ziua mea. Dacă vom juca tot aşa şi la Târgovişte, avem şanse reale să ne calificăm„, a afirmat Tobin. „Încercăm până la capăt să luptăm. Am produs surpriza, după un meci mare, realizând un succes pe care mulţi nu-l prevedeau„, a spus şi Zenta Melnika. „Am jucat cu cea mai mare forţă a baschetului românesc, am avut un meci foarte greu. Mulţumim lui Dumnezeu pentru această victorie, este o realizare enormă că am învins un team ce a jucat în Euroligă„, a apreciat şi Eniko Laza.

*”Gruppo Arnsberg” la înălţime

După ce miercuri le-au admonestat pe jucătoare la Târgovişte, momente care l-au deranjat pe Miroslav Popov, acum membrii galeriei „Gruppo Arnsberg” au trecut în extrema cealaltă şi s-au dovedit al 6-lea jucător al echipei. Atmosfera din sală a fost una incredibilă, toţi spectatorii începând din sfertul al treilea să încurajeze din răsputeri pe Thompson şi compania. „Noi, Gruppo Arnsberg le mulţumim public jucătoarelor pentru modul cum s-au comportat. Aceasta este echipa CSU pe care o vrem mereu„, a spus Bogdan Fântână, liderul galeriei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Publicat

în

Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Vineri, 27 mai 2022, la Sebeș a avut loc un impresionant concert educativ menit să îl omagieze pe Carl Filtsch, micul geniu al muzicii clasice născut în vechiul burg săsesc, în anul 1830. Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a invitat toate școlile din localitate să participe la un eveniment care le-a fost dedicat și care a avut ca scop promovarea emoționantei povești a lui Carl Filtsch în rândul elevilor. Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor și preotul Alfred Dahinten au adus un omagiu la statuia lui Carl Fitsch, situată pe bulevardul Lucian Blaga din Sebeș, pe aleea din vecinătatea Bisericii Evanghelice.

Concert educativ s-a numit „Harmony of sounds” și a fost atent pregătit de muzicienii: Emma Damian – flaut, Alexandra Pamfilie – pian, Radu Besliu – clarinet, Mihaela Roșiu – vioară, Alina Cozma – vioară, Irene Marc – violă, Darius Clamba – violoncel, Tabea Bebeșelea – flaut, Alexandra Diaconu – flaut, Beatriz Marc – flaut, Petru Mazilu – pian, Ovidiu Borz – fagot, Paul Pienariu – cajon. Repertoriul a inclus: „10000 Reasons” – Matt Redman, „Amazing Grace” – Sergiu Strete, „Pilgrim” – autor necunoscut, aranjament Laurențiu Muntean, „Overcomer” – Daniel Ardelean, „Cornerstone” – Bradley Knight, „Greatness” – Daniel Petrean și Laurențiu Muntean.

Elit - Gustul Desăvârșit

Muzicianul Carl Filtsch (1830-1845) s-a născut la Sebeș și este considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt. Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), Carl Filtsch s-a remarcat în viața culturală a vremii sale, în cele mai importante centre ale Europei: Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baden-Baden, Paris și Londra. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte în cimitirul San Michele din Veneţia.

Carl Filtsch, care a început să improvizeze la pian de la o vârstă fragedă, a lăsat în urma sa opt compoziţii proprii, dintre care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. El a compus şi un concert pentru pian, care, din păcate, s-a pierdut. În ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil. Dintre compoziţiile sale amintim: „Choral 1839″, „Romanze ohne Worte 1840″, „Barcarolle”, „Mazurka”, „Impromptu in Ges – Dur 1843″, „Impromptu inb – Moll 1843″, „Introduction und Variationen Op.2″, „Lebewohl von Venedig (Adieu)”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Publicat

în

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au luat parte, joi, 26 mai, la un pelerinaj organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în colaborare cu Direcția pentru Asistență Socială Alba. De data aceasta, 16 beneficiari, cu vârste cuprinse între 28 și 73 de ani au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba.

În prima parte a zilei, excursioniștii au poposit la Mănăstirea cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la Râmeț. Aici, beneficiarii s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Ghelasie de la Râmeț, au aflat despre cât de grabnic ajutător este Sfântul Efrem cel Nou și s-au rugat la mormântul părintelui Dometie Manolache, unul dintre duhovnicii de profunzime ai acestei vetre monahale. Intinerariul a continuat cu Schitul ,,Înălțarea Sfintei Cruci” din Aiud, unde beneficiarii au vizitat monumentul noilor martiri ai neamului românesc, numit „Calvarul Aiudului”. În interiorul edificiului memorialistic sunt inscripționate pe plăci de marmură numele mărturisitorilor temnițelor comuniste și osuarul. Tot aici, pelerinii așezământului social au participat la Sfânta Liturghie.

Elit - Gustul Desăvârșit

În a doua parte a zilei beneficiarii au avut plăcerea de a vizita mănăstirea Dumbrava, care poartă hramul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, bucurându-se de explozia ce o înconjoară. Următoarea oprire a fost la un local din Aiud unde drumeții au servit prânzul și au avut prilejul să-și împărtășească impresiile despre locurile pe care le-au vizitat, până în acel moment.

Ultima parte a zilei a fost rezervată vizitării celor două mânăstiri din localitatea Rimetea. Unul din aceste așezăminte monahale poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”. Aici, beneficiarii s-au închinat cu evlavie la icoane, la raclele cu relicvele Sfântului Efrem cel Nou și ale Sfântului Gherasim din Kefalonia și au simțit să intoneze câteva cântece religioase și pricesne. La cealaltă mănăstire, aflată sub oblăduirea Sfântului Ioan Botezătorul, participantii la acest pelerinaj au avut prilejul de a lua parte la slujba Vecerniei, săvârșită în paraclisul de vară.

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Meletie” Alba Iulia oferă servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică și spirituală, servicii de recuperare, kinetoterapie și ergoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă, activități de socializare, culturale și recreative pentru 20 de persoane cu dizabilități din Alba Iulia și pentru 105 persoane cu dizabilități ocrotite în 11 Locuințe Maxim Protejate din județul Alba.

Centrul funcționează din anul 2008 în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia și Consiliul Județean Alba prin DGASPC Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Publicat

în

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă” și-a desemnat câștigătorii. Locul I a fost câștigat de echipajul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu ” din Alba Iulia.

Azi, 27 mai 2022, a avut loc etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”, organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concurenţii au avut de parcurs 3 probe, una de teorie, o probă de îndemânare în conducerea bicicletei, pe un traseu special amenajat şi una practică, de aplicare a cunoștințelor teoretice.

Înainte de începerea competiției, participanţii au fost instruiţi de polițiștii Serviciului Rutier cu privire la regulile impuse de competiţie.

Scopul acestui concurs, a cărei organizare a fost reluată după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din municipiul Alba Iulia, este acela de a forma, în rândul elevilor, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Participanții au avut ocazia să-şi demonstreze cunoştinţele dobândite în ceea ce priveşte circulaţia rutieră, precum şi îndemânarea în folosirea bicicletei în poligon.

Premiile, puse la dispoziție de Consiliul Județean Alba, au constat în biciclete, corturi pentru camping, saci de dormit, articole de camping, dulciuri diplome și medalii.

Pe primul loc al podiumului a urcat echipajul format din elevi ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, pe locul II s-a clasat echipajul Școlii Gimnaziale ”Axente Sever” din Aiud, iar pe locul III echipajul Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

Câştigătorii concursului vor participa la faţa naţională, care se va desfăşura, în vacanța de vară, la Buzău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare