Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

CRIZĂ de profesori de profil real, în Alba și în țară: Câți ani au cele mai în vârstă cadre didactice din județul nostru și unde predau acestea

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

CRIZĂ de profesori de profil real, în Alba și în țară: Câți ani au cele mai în vârstă cadre didactice din județul nostru și unde predau acestea

Învățământul românesc se confruntă cu o problemă gravă în ceea ce privește vârsta profesorilor, iar datele recente arată că România se îndreaptă spre o criză de personal în educație. Mai puțin de unul din zece profesori are vârsta sub 30 de ani, ceea ce deschide perspectiva ca peste jumătate dintre dascăli să iasă la pensie în următorul deceniu.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Conform datelor furnizate de Ministerul Educației, numărul cadrelor didactice cu vârsta între 18 și 30 de ani în sistemul preuniversitar din România se ridică la aproximativ 19.000, în timp ce numărul total al profesorilor în țara noastră era, în anul școlar recent încheiat, de 208.642.

De asemenea, potrivit informațiilor puse la dispoziție de IȘJ Alba pentru ziarulunirea.ro, cel mai în vârstă profesor aflat în activitate în județul Alba are 78 de ani. În ordine descrescătoare, „topul” celor mai în etate dascăși din județul nostru este următorul:

  • 78 de ani, disciplina: Fizică, locație: Liceul German din Sebeș
  • 75 de ani, disciplina: Biologie, locație: Liceul German din Sebeș
  • 74 de ani, disciplina: Chimie Industrială, locație: Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia
  • 72 de ani, disciplina: Fizică, locație: Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia
  • 72 de ani, disciplina: Matematică, locație: Școala Gimnazială din Fărău

Profesorii tineri sunt concentrați, în principal, în județele Sibiu (14%), Cluj (13%), Giurgiu (13%) și București (12,32%), în timp ce, la polul opus, județele Teleorman, Gorj și Caraș-Severin au cel mai mare număr de profesori în vârstă.

Statistici relevante arată că peste jumătate (52%) dintre cadrele didactice active lucrează în ciclul primar și gimnazial, cu 27,2% în învățământul liceal și 19% în învățământul preșcolar. Din totalul personalului din învățământul preuniversitar (290.087 persoane), 208.642 sunt cadre didactice, 20.941 cadre auxiliare, iar 7.484 reprezintă personal administrativ.

Experții subliniază că nivelul înalt de îmbătrânire al corpului profesoral este un fenomen social cu impact semnificativ asupra întregii economii, cu potențial de resimțire a consecințelor în următorii 10-15 ani. Este necesară o atenție sporită asupra acestui aspect și luarea de măsuri pentru atragerea de tineri în cariera didactică, pentru a asigura continuitatea învățământului de calitate în România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea