Criza: de la contemplare la acţiune

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Un nou val al crizei vine nu numai peste noi, ci peste întregul mapamond. Ele, crizele economice, nu vin însă din cer sau din senin, ci sunt rezultatul tot al acţiunii sau…inacţiunii umane într-o anumită perioadă de timp. Acum, în aşa-zisul al doilea val, s-a trecut de la criza bancară şi a falimentului pieţelor imobiliare declanşată în Statele Unite în urmă cu doi ani, la cea provocată de falimentul datoriei publice a SUA, precum şi de îndatorarea peste măsură a unor ţări membre ale Uniunii Europene. Între timp, şi în ţările de peste Ocean şi în cele din cadrul UE s-a trecut la măsuri energice de reducere a cheltuielilor publice, dar şi de relansare economică. Noi, românii ce-am făcut şi ce facem acum? Dacă la primul val al crizei am acţionat parţial bine, trecând rapid la reducerea cheltuielilor bugetare chiar înaintea multor state europene, la al doilea val rămânem tot în acelaşi stadiu?! Zilele trecute, Guvernul a anunţat adoptarea unei strategii fiscale pentru perioada 2012 – 2014, potrivit căreia în continuare vor fi reduse veniturile salariaţilor bugetari (prin neacordarea celui de-al 13 lea salariu, tăierea fondurilor de premiere şi a bonurilor de masă), dar totodată vor creşte şi unele impozite şi taxe. Dar oare nu era timpul ca Guvernul să anunţe în acelaşi timp şi o strategie de dezvoltare şi relansare economică? Pentru că nu putem la nesfârşit să aplicăm „politica struţului”, să ne băgăm capul în nisip şi să aşteptăm să treacă criza, bazându-ne doar pe reducerea cheltuielilor publice şi a consumului populaţie.
După cum bine s-a observat până acum, reducerea cheltuielilor bugetare şi a consumului pot să reprezinte o măsură viabilă doar pentru o perioadă relativ scurtă de timp. Or acum deja populaţia României a ajuns la fundul sacului, adică la limita cea mai de jos a subzistenţei. Chiar nu mai pot suporta nici pensionarii, nici salariaţii din sectorul bugetar şi nici cei din domeniul privat creşterile alarmante de preţuri la produsele de bază, noi măriri de impozite şi taxe fără a le creşte şi veniturile. Le-a ajuns tuturor cuţitul la os. Nu mai pot trăi nici măcar de pe o zi pe alta. Iată de ce, Guvernul Boc, care, repet, a luat până în prezent şi unele măsuri bune, trebuie să treacă de la faza de contemplare a crizei, la acţiuni concrete de relansare economică. Acesta trebuie să definească rapid câteva sectoare şi domenii de activitate pe care să le dezvolte prioritar în viitorii ani, care, în final să ducă la o creştere semnificativă a PIB-ului (Produsului Intern Brut), dar şi la creşterea veniturilor populaţiei. Pentru că, dacă nu vom relansa consumul, nu vom avea pentru ce produce. După cum s-a văzut, agricultura, prin recolta de peste 7 milioane de tone de cereale ce se vor obţine în acest an, poate să reprezinte una dintre principalele direcţii de dezvoltare a ţării noastre în viitor. Dacă în acest an poate creşte PIB-ul cu circa 1 la sută, prin majorarea subvenţiilor la unele culturi, precum şi reintroducerea în circuitul agricol a încă 1-3 milioane de hectare de teren rămase în paragină de ani buni, respectiv dezvoltarea sectorului zootehnic s-ar mai putea adăuga doar în câţiva ani alte câteva procente bune.
Apoi cred că sumele importante alocate de către guvernanţi pentru investiţii ar trebui îndreptate, pe lângă infrastructura autostrăzilor şi drumurilor, şi către relansarea tradiţionalului sector minier românesc, la care s-a renunţat mult prea devreme şi care în ultimii ani mai mult a păpat miliarde de euro pe subvenţii acordate de la bugetul de stat şi pe imense sume îndreptate înspre conservarea minelor închise. Or aceste miliarde ar trebui măcar de acum încolo îndreptate înspre renaşterea îndeosebi a mineritului auro – argentifer la Roşia Montană, Brad, Gura Barza şi Certeje, unde după cum ne indică noile prospecţiuni geologice există imense rezerve de aur şi argint, a căror valoare s-ar putea ridica la peste 50, 60 de miliarde de euro! Şi cum preţul aurului a crescut în draci în ultima vreme, ajungând în aceste zile la 1800 de dolari/uncie (o uncie este egală cu 31,1 grame), mineritul în domeniu ne-ar putea plasa în doar câţiva ani între primii 5-6 producători de aur şi argint din lume. Şi bineînţeles, ar aduce o creştere semnificativă a PIB-ului, între 3 şi 6 la sută! Iar dacă pe lângă toate acestea vom mai pune pe roate în viitorii ani şi turismul, atunci într-adevăr vom avea şanse să ieşim din criză şi chiar să trăim mult mai bine. Se aude, domnilor guvernanţi?
Tinu MATEŞ

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

12 Comentarii

Dorin 17 august 2011 at 7:19

Iata un exemplu de articol critic la adresa puterii , dar decent si constructiv , spre deosebire de articolele mizerabile , partizane si politicianiste ale lui Dumitru Henegar .

matahala 17 august 2011 at 8:41

spuse politicianul ciprian badilancare semneaza „dorin”, secretar executiv al PDL organizatia Alba Iulia.Asta apropos de politicianism:)

alexandru 17 august 2011 at 8:54

dupa ora la care postezi nu faci parte din clasa muncitoare a tarii.te rog sa urmezi indemnul presedintelui si sa te apuci de munca. lasa politica pentru hava si dumitrel ca ei se pricep cel mai bine.
iar pentru cel care a scris articolul: sa bagam bani in minerit?baiete pe ce lume traiesti?sau nu stii ca in capitalism statul nu sapa dupa aur, exista companii private in acest domeniu.relansarea economica se poate face prin stimularea privatilor. stimularea privatilor se poate face doar prin micsorarea impozitelor. ele nu pot fi micsorate pt ca astfel nu s-ar mai sustine cheltuielile statului. asta e un cerc vicios.adaugam si economia globala si dependenta exporturilor noastre de marile economii si ajungem la definitia unui cerc vicios fara iesire.nici un guvern nu are solutii.nici macar cel al spaniei, tara renumita pentru atragerea de fonduri europene si pt investitiile in infrastructura.iar populatia nu a ajuns la fundul sacului, ca abia ma strecor prin trafic. notiunea asta de saracie e foarte prost inteleasa de romani.inca nu am auzit pe nimeni sa renunte la concediu, auto personal, telefon, internet, adidasi de marca pt ca e criza.urlam la tv sa se scoata taxa auto sa putem aduce masini.suntem farisei si ipocriti.

cetatean 17 august 2011 at 9:42

totdeauna nonvalorile s-au ascuns după unele pseudonime, de unde împroască, fără să aibe curajul să se arate. acestea sunt micimile, josniciile care se pretind oameni. cu forţa nu o să te impui, ţine minte!

cetatean 17 august 2011 at 9:43

mă refer la dorin = ciprian,

Avram Iancu 17 august 2011 at 9:59

Ce poti sa-i zici unuia care semneaza CiprAnus? Ca gandeste cu …anusul

Observator 17 august 2011 at 10:14

Dupa cele spuse REZULTA ca si tu (folosind un pseudonim) esti tot o … nonvaloare? Clar, nu?

matahala 17 august 2011 at 10:35

ciprian draga, indiferent daca iti spui observator sau dorin, ideea este urmatoarea: omul politic (asa cum esti tu) trebuie sa isi asume public afirmatiile. Omul politic nu are voie sa se ascunda sub pseudonime in numele carora sa faca propaganda partidului sau si sa isi atace adversarii politici. Deci, cipriane draga, ca om politic esti o nonvaloare. Restul, care nu sunt politicieni, au dreptul sa foloseasca orice nume doresc.

Dorin 17 august 2011 at 13:16

Spuneti hienelor un partid care merita a fi votat in 2012 , ca sa stim cu cine stam pe forum ; sunt de acord cu alexandru , cu exceptia primelor 3 propozitii , iar propunerea mea este sa comentam cu argumente , nu cu jigniri ( atunci cand nu aveti argumente ) ; decat sa-ti arati prostia , mai bine taci !

matahala 17 august 2011 at 13:30

argumentele tale, cipriane (dorin) nu sunt decit copy paste din comunicatele de presa ale partidului tau , PDL. Si daca este vorba de hiene…da, sunteti niste hiene

Dorin 17 august 2011 at 13:56

matahalo , te-am intrebat cu cine sa votam in 2012 si vad ca ocolesti raspunsul ; imi vei raspunde ambiguu :cu oricare partid , numai cu PDL nu 🙂 Ti-e rusine sa oferi PSD , PNL , sau ,poate mai sti ,PRM ,sau PC ? Hai ,curaj ,raspunde la subiect >

ezio 17 august 2011 at 17:04

d-le Tinu Mates, nu va mai dati cu parerea despre lucruri pe care nu le stapaniti… sunt curios daca stiti sa definiti PIB-ul… fara sa va uitati pe google…

Comentariile sunt oprite