Rămâi conectat

Actualitate

CRIZĂ a apei în România: Apele Române anunță fenomene extreme cu efecte imediate

Ziarul Unirea

Publicat

în

CRIZĂ a apei în România: Apele Române anunță fenomene extreme cu efecte imediate

România ar putea fi afectată de o criză a apei, avertizează Administrația Națională Apele Române, fiind doar unul dintre avertismentele dintr-o serie de scenarii sumbre cu privire la viitorul apropiat, arată DCNEWS.ro.

”Schimbările climatice pot avea, în următorii ani, un impact major asupra resurselor de apă din România, arată cele mai recente studii efectuate de Administrația Națională Apele Române (ANAR) și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA). Fenomenele extreme, secete și inundații, vor conduce la creșterea temperaturii apelor și variații semnificative în regimul precipitațiilor.” avertizează Administrația Națională Apele Române (ANAR), într-o postare pe Facebook.

Efecte directe asupra ”disponibilului apei”

Creșterea temperaturii apelor și variațiile semnificative în regimul precipitaților vor avea efecte imediate. Conform ANAR, printre efectele imediate se numără ”creșterea frecvenței și amplitudinii inundațiilor, inclusiv a inundațiilor rapide; mărirea în intensitate și durată a secetelor; accentuarea impactului surselor de poluare cu efecte negative directe atât asupra disponibilului apei, cât și asupra calității și biodiversității acvatice.”

Sursa citată anunță efecte și pe termen lung.

”Pe termen lung, pot schimba distribuția speciilor acvatice, crescând riscul de apariție și dezvoltare a speciilor invazive. În actualele proiecte ale Planurilor actualizate de Management ale Bazinelor Hidrografice (2021), aflate în dezbatere publică pe site-ul www.rowater.ro, specialiștii de la Apele Române prezintă măsuri concrete de atenuare și adaptare la schimbările climatice.” conform ANAR.

Nu doar criza apei îngrijorează românii. În timp ce din Austria vine un semnal de alarmă cu privire la o criză a energiei, în România, deja de ceva timp, profesorul de economie Mircea Coșea transmite avertismente cu privire la o criză alimentară.

Urmează o criză alimentară, avertizează profesorul Mircea Coșea

”Producția agricolă va declanșa o criză alimentară importantă, peste 5-10 ani, care se va vedea nu prin producție, ci prin prețuri, care vor crește foarte mult, lucru care deja se vede în anumite zone și-n anumite perioade. În 2020-2021, prețurile agricole au crescut în permanență, prețurile agro-alimentare, incluzând aici și produsele din carne.” a spus profesorul Mircea Coșea, pentru DCNews.

Printre cauzele care au dus la creșterea acestor prețuri stau efectele meteorologice (precum seceta), dar și ”goana după producții foarte mari și foarte accesibile”, generată de consumerismul ridicat, care a dus la scăderea foarte importantă a prețurilor de achiziție, a mai subliniat profesorul de economie. Astfel, totul este într-o strânsă legătură, iar semnale vin pe toate direcțiile.

Sursa: DCNEWS.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba, până miercuri după-masa: Averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt puternic

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba, până miercuri după-masa: Averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt puternic ANM a emis marți, 16 aprilie 2024, o atenționare meteo cod galben de furtuni în Alba, valabilă miercuri după-masa. Se vor semnala averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt puternic. Citește și: Vremea se racește brusc în România. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea