Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Critici aduse Guvernului de către Organizația Salvați Copiii: Șeful Executivului decide tăierea fondurilor pentru programul „Merg la Școală”

Adela Spătar

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Critici aduse Guvernului de către Organizația Salvați Copiii: Șeful Executivului decide tăierea fondurilor pentru programul „Merg la Școală

Organizația Salvați Copiii România critică Guvernul pentru rectificarea bugetară aprobată, avertizând că actualul Ministru al Educației decide tăierea fondurilor pentru programul „Merg la Școală”, sacrificând astfel educația din România. Organizația a anunțat că numărul copiilor care nu urmau nicio formă de învățământ pe parcursul anului trecut a ajuns până la 280.000 de copii.

Organizaţia Salvaţi Copiii România critică, marţi, rectificarea aprobată de Guvern, avertizând că tot de la Educaţie sunt tăiate sume de bani şi precizând că peste 280.000 de copii din ţara noastră nu urmau, în anul şcolar 2017-2018, nicio formă de învăţământ.

„Cu mai puţin de o lună înainte de începerea şcolii, educaţia este din nou sacrificată. Fără a avea încă un ministru plin, după demiterea Ecaterinei Andronescu şi numirea ministrului Culturii, Daniel Breaz, interimar şi la Educaţie, tocmai de aici se taie bani, la rectificarea decisă de Guvern. Şi nu de oriunde, ci chiar de la programul „Merg la şcoală”, pentru că, a anunţat prim-ministrul, programul nu a fost pregătit şi, ca atare, nu poate fi implementat”, anunţă Salvaţi Copiii România, într-un comunicat de presă.

Potrivit datelor prelucrate de INS, în anul şcolar 2017-2018, 287.493 de copii din România, cu vârsta între 7 şi 17 ani, nu urmau nicio formă de învăţământ, iar în anul şcolar 2016-2017, 26.850 de copii din ciclul primar şi gimnazial şi 19.116 liceeni sau elevi ai învăţământului profesional au abandonat şcoala.

Organizaţia Salvaţi Copiii România precizează că, în România, cheltuielile pentru educaţie s-au situat, în 2017, la 2,7% din PIB, cu o descreştere substanţială faţă de procentul din 2016, care a fost de 3,3%, fiind cea mai scăzută valoare din Uniunea Europeană, a cărei medie a înregistrat 4,6% în 2017.

În ţări precum Ungaria, Slovenia, Cipru, Cehia, Letonia şi Estonia au fost alocate bugete situate între 5,0% şi 5,9% din PIB.

Programul ”Merg la școală” pentru elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal și profesional de stat ar fi constat, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, retras din dezbaterea publică, în acordarea de tichete educaționale de tip tichet social în valoare de 250 lei pentru achiziționarea de echipament sportiv, carte şcolară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) şi rechizite, în anul școlar 2019-2020.

Ministerul Educaţiei Naţionale preciza, săptămâna trecută, că, prin proiectul de rectificare bugetară, se propune diminuarea cheltuielilor cu circa 1,03 miliarde de lei, însă nu sunt afectate proiectele derulate, în condiţiile în care bugetul ministerului continuă să beneficieze de fonduri mai mari cu 42,4% faţă de anul 2018.

sursa: hotnews.ro, sparknews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC În perioada sărbătorilor mai ales când este dezlegarea la pește, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le achiziționăm. ANPC transmite că recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. ‘În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea