Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Crescătorii de animale solicită aproape în totalitate însămânţări artificiale

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

– Domnule Teodor Berindei, vă rugăm să ne faceţi o scurtă prezentare a dumneavoastră.
–  Am 28 de ani, m-am născut în localitatea Câmpeni, unde am urmat cursurile Şcolii generale de la Gară, după care am continuat şcoala profesională de electricieni de la Grupul Şcolar Forestier din Câmpeni, şi apoi liceul la seral. După terminarea studiilor m-am angajat ca brutar timp de 4 ani. În continuare mi-am găsit un loc de muncă la fostul Petrom de lângă Gara Câmpeni, de unde am fost dat în şomaj pentru că s-a desfiinţat. Apoi m-am angajat la Asociaţia de Creştere a Taurinelor „Arieşul” Câmpeni, după ce am urmat cursul de calificare ca operator însămânţător la Dej, judeţul Cluj, şi unde îmi desfăşor activitatea de aproape doi ani.
– Ce v-a determinat să alegeţi această profesie?
– Pur şi simplu pentru că îmi plac animalele, şi am crescut într-o familie unde şi bunicii şi părinţii mei au crescut animale. Chiar şi la ora actuală avem în gospodărie 4 vaci, o pereche de boi, o viţea, porci şi păsări domestice.
– Pe care dintre animale le iubiţi cel mai mult?
– Boii, pentru că sunt animale docile, puternice şi cuminţi.
– În continuare vă rugăm să ne faceţi o scurtă prezentare a rezultatelor pe linie de însămânţări artificiale.
– În toată această perioadă de când lucrez avem înregistrate un număr de 800 de însămânţări, care pot fi verificate în baza noastră de date. La început a fost mai greu pentru că lumea avea rezerve pentru însămânţările artificiale, dar pe măsură ce au văzut că se obţin viţei frumoşi şi valoroşi din punct de vedere genetic şi de piaţă crescătorii de animale solicită tot mai mult însămânţările artificiale. Din punctul de vedere al raselor solicitate pe locul I s-a situat rasa Bălţată Românească, deoarece aici la noi în zonă sunt multe vaci mici şi mai ales pentru faptul că este o rasă mixtă, şi de lapte şi de carne. În ultima vreme nu au lipsit nici solicitările pentru rasele perfecţionate pentru carne, cum ar fi de exemplu rasa Alb-Albastru Belgian, Carolaise, Angus etc. Vă mai pot spune că faţă de anul 2009, în anul 2010, solicitările pentru însămânţările artificiale s-au dublat.
– În cazul solicitărilor pentru însămânţările artificiale din partea crescătorilor de animale cu ce vă deplasaţi?
– Avem în dotare un motoscuter şi un ATV.
– Cu ce este dotat laboratorul de la centrul dumneavoastră?
– Laboratorul este dotat cu microscop pentru controlul viabilităţii spermei, apoi containere cu azot lichid şi material seminal, diferite instrumente de uz veterinar etc.
– Dar care este dotarea biroului?
– Biroul nostru de lucru este dotat cu un calculator, un laptop, xerox, un televizor, mobilier, diferite materiale informative, pliante, cărţi etc. Într-un cuvânt avem o dotare modernă, la standardele actuale. Aici pot veni crescătorii de animale să solicite diferite informaţii despre rasele de animale sau alte informaţii legate de creşterea animalelor.
– Executaţi şi monte la specia porcină?
– Da. Mai ales în ultima vreme crescătorii de animale solicită monta artificială la specia porcină şi îi interesează rasele perfecţionate de carne, cum ar fi rasele Landrace german, Marele Alb, Pietrain, Duroc.
– Câţi operatori însămânţători are Centrul Asociaţiei de Creştere a Taurinelor „Arieşul” Câmpeni?
– În cadrul asociaţiei suntem 2 operatori însămânţători, eu şi colegul meu Florian Cotişel.
– Care este sprijinul acordat dumneavoastră de către conducerea asociaţiei?
– Conducerea Asociaţiei de Creştere a Taurinelor „Arieşul” Câmpeni, reprezentată prin domnul director general Aurel Stan, s-a străduit să ne asigure condiţii optime pentru a ne desfăşura activitatea pe linie de reproducţie a animalelor, mai ales că în toate ţările dezvoltate progresul zootehniei s-a bazat pe ameliorarea genetică a animalelor.
Ioan RADU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea