Economie
Crescătorii de animale solicită aproape în totalitate însămânţări artificiale
– Domnule Teodor Berindei, vă rugăm să ne faceţi o scurtă prezentare a dumneavoastră.
– Am 28 de ani, m-am născut în localitatea Câmpeni, unde am urmat cursurile Şcolii generale de la Gară, după care am continuat şcoala profesională de electricieni de la Grupul Şcolar Forestier din Câmpeni, şi apoi liceul la seral. După terminarea studiilor m-am angajat ca brutar timp de 4 ani. În continuare mi-am găsit un loc de muncă la fostul Petrom de lângă Gara Câmpeni, de unde am fost dat în şomaj pentru că s-a desfiinţat. Apoi m-am angajat la Asociaţia de Creştere a Taurinelor „Arieşul” Câmpeni, după ce am urmat cursul de calificare ca operator însămânţător la Dej, judeţul Cluj, şi unde îmi desfăşor activitatea de aproape doi ani.
– Ce v-a determinat să alegeţi această profesie?
– Pur şi simplu pentru că îmi plac animalele, şi am crescut într-o familie unde şi bunicii şi părinţii mei au crescut animale. Chiar şi la ora actuală avem în gospodărie 4 vaci, o pereche de boi, o viţea, porci şi păsări domestice.
– Pe care dintre animale le iubiţi cel mai mult?
– Boii, pentru că sunt animale docile, puternice şi cuminţi.
– În continuare vă rugăm să ne faceţi o scurtă prezentare a rezultatelor pe linie de însămânţări artificiale.
– În toată această perioadă de când lucrez avem înregistrate un număr de 800 de însămânţări, care pot fi verificate în baza noastră de date. La început a fost mai greu pentru că lumea avea rezerve pentru însămânţările artificiale, dar pe măsură ce au văzut că se obţin viţei frumoşi şi valoroşi din punct de vedere genetic şi de piaţă crescătorii de animale solicită tot mai mult însămânţările artificiale. Din punctul de vedere al raselor solicitate pe locul I s-a situat rasa Bălţată Românească, deoarece aici la noi în zonă sunt multe vaci mici şi mai ales pentru faptul că este o rasă mixtă, şi de lapte şi de carne. În ultima vreme nu au lipsit nici solicitările pentru rasele perfecţionate pentru carne, cum ar fi de exemplu rasa Alb-Albastru Belgian, Carolaise, Angus etc. Vă mai pot spune că faţă de anul 2009, în anul 2010, solicitările pentru însămânţările artificiale s-au dublat.
– În cazul solicitărilor pentru însămânţările artificiale din partea crescătorilor de animale cu ce vă deplasaţi?
– Avem în dotare un motoscuter şi un ATV.
– Cu ce este dotat laboratorul de la centrul dumneavoastră?
– Laboratorul este dotat cu microscop pentru controlul viabilităţii spermei, apoi containere cu azot lichid şi material seminal, diferite instrumente de uz veterinar etc.
– Dar care este dotarea biroului?
– Biroul nostru de lucru este dotat cu un calculator, un laptop, xerox, un televizor, mobilier, diferite materiale informative, pliante, cărţi etc. Într-un cuvânt avem o dotare modernă, la standardele actuale. Aici pot veni crescătorii de animale să solicite diferite informaţii despre rasele de animale sau alte informaţii legate de creşterea animalelor.
– Executaţi şi monte la specia porcină?
– Da. Mai ales în ultima vreme crescătorii de animale solicită monta artificială la specia porcină şi îi interesează rasele perfecţionate de carne, cum ar fi rasele Landrace german, Marele Alb, Pietrain, Duroc.
– Câţi operatori însămânţători are Centrul Asociaţiei de Creştere a Taurinelor „Arieşul” Câmpeni?
– În cadrul asociaţiei suntem 2 operatori însămânţători, eu şi colegul meu Florian Cotişel.
– Care este sprijinul acordat dumneavoastră de către conducerea asociaţiei?
– Conducerea Asociaţiei de Creştere a Taurinelor „Arieşul” Câmpeni, reprezentată prin domnul director general Aurel Stan, s-a străduit să ne asigure condiţii optime pentru a ne desfăşura activitatea pe linie de reproducţie a animalelor, mai ales că în toate ţările dezvoltate progresul zootehniei s-a bazat pe ameliorarea genetică a animalelor.
Ioan RADU
Economie
Comunicat PNRR: U.A.T. Comuna Ceru Băcăinți anunță începerea proiectului „Reabilitare moderată a sediului primăriei comunei Ceru-Băcăinți, județul Alba”
Comunicat de presă
U.A.T. Comuna Ceru Băcăinți anunță începerea proiectului cu titlul: „Reabilitare moderată a sediului primăriei comunei Ceru-Băcăinți, județul Alba”, contract de finanțare nr. 3479/11.01.2023, cod C10-I3-1112.
Proiectul este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, fiind finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta 10 – Fondul Local – I.3 – Reabilitare moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăți furnizarea de servicii publice de către unitățile administrativ-teritoriale.
Perioada de implementare a proiectului este de 25 de luni.
Dată începere: 22.02.2023
Dată finalizare: 22.03.2025
Obiectivul general al proiectului este reabilitarea moderată a clădirii administrative a Comunei Ceru Băcăinți.
Valoarea totală a proiectului: 649.155,08 lei (TVA inclus), din care:
Cheltuieli eligibile: 502.617,52 lei (TVA inclus), din care
422.367,66 lei (fără TVA) și 80.249,86 lei TVA aferent cheltuielilor eligibile.
Cheltuieli neeligibile: 146.537,56 lei (TVA inclus), din care
123.902,89 lei (fără TVA) și 22.634,67 lei TVA aferent cheltuielilor neeligibile.
Persoană de contact: Primar Trif Ioan
e-mail: [email protected]
telefon: 0258700840
Economie
Anunț de presă finalizare proiect – „Diversificarea activității societății prin achiziția de echipamente performante în cadrul PANTERA DENT SRL”
Anunț de presă finalizare proiect
Proiectul “Diversificarea activității societății prin achiziția de echipamente performante în cadrul PANTERA DENT SRL”, cod MySMIS 134378, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiții 2.1 – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri – 2.1A Microintreprinderi este implementat de către S.C. PANTERA DENT S.R.L. și are o valoare totală de 1.194.162,49 lei, din care 950.339,50 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, Organism Intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.
Obiectivul proiectului urmărește creșterea capacității de producție în domeniul producției de dinții artificiali, menită să asigure creșterea competitivității și notorietății la nivel local și regional al companiei PANTERA DENT SRL, prin creșterea calității și performanței în aceste domenii, intensificarea colaborării pe bază de parteneriate pe linia de tratamente stomatologice pe plan local și regional, atragerea de personal competitiv și dezvoltarea calității vieții .
Scopul proiectului a constat în crearea unui centru de excelență în domeniul productiei de dinții artificiali, unic la nivel local/regional, cu o infrastructură și echipamente la un înalt grad competitiv pe plan regional, menit să contribuie la reducerea decalajelor existente între regiunea Centru și alte regiuni ale țării. Datorită implementării proiectului societatea a fost dotată cu echipamente moderne, de top, instrumente avansate și care beneficiază de personal calificat, cu expertiză în utilizarea infrastructurii.
Impactul proiectului la nivelul localității, respectiv al regiunii Centru a constat în: crearea unei infrastructuri de producție, prin dotarea cu echipamente de înaltă tehnologie, competitive pe plan regional, menținerea pe perioada de durabilitate a proiectului a unui numar de 5 locuri de munca, crearea unui portofoliu de produse de min. 150/an (față de media de 95/an în prezent) din care contractate noi de min.20 produse/an.
Date de contact beneficiar:
Sat Cricău, Comuna Cricău, nr. 294, județul Alba, cod poștal 517265, România
Tel. +40 744 753 721
E-mail: [email protected]
Economie
Comunicat PNRR – anunț începere proiect „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale „Simion Lazăr” Lunca Mureșului, județul Alba”
Comunicat de presă
Proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale „Simion Lazăr” Lunca Mureșului, județul Alba”, cod proiect F-PNRR-Dotări-2023-2196, finanțat în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență, prin Pilonul VI. Politici pentru noua generație\Componenta C15: Educație\Reforma 4. Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior\Investiția 13. Echiparea laboratoarelor informatice din școlile de educație și formare profesională (EFP) și \Investiția 14. Echiparea atelierelor de practică din unitățile de învățământ profesional și tehnic și Reforma 5. Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației\Investiția 9. Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ precum și Reforma 6. Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcție și dotare în sistemul de învățământ preuniversitar\Investiția 11. Asigurarea dotărilor pentru sălile de clasă preuniversitare și laboratoarele/atelierele școlare., este implementat de către UAT Comuna Lunca Mureșului, în calitate de beneficiar, și are o valoare nerambursabilă de 1.064.626,77 lei.
Obiectivul general al proiectului este acela de a asigura un proces educațional de calitate, modern și incluziv pentru elevii Școlii Gimnaziale „Simion Lazăr” Lunca Mureșului, prin dotarea cu echipamente digitale, mobilier și materiale didactice.
Principalele rezultate așteptate se referă la dotarea cu echipamente digitale, materiale didactice și mobilier: a unui laborator de informatică, a 16 săli de clasă (nivel învățământ: preșcolar, primar, gimnazial), a unui laborator multidisciplinar (fizică, chimie, biologie) și 2 cabinete școlare (un cabinet psihopedagogic și un cabinet de matematică).
Proiectul este prevăzut a se derula în perioada 03.08.2023 – 31.12.2024.
Date de contact beneficiar:
Comuna Lunca Mureșului,
Localitatea Lunca Mureșului, Nr. 303, Jud. Alba
Tel. 0258-878.121, E-mail: [email protected]
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
4 octombrie: Ziua Internațională a Animalelor. 10 moduri prin care poți sărbători ”World Animal Day”
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Cel mai vârstnic student din România învață la Universitatea din Alba Iulia: Aurel Voicu va fi absolvent de masterat la aproape 90 de ani
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
ACCIDENT în Alba Iulia: Un bărbat a căzut în gol de pe acoperișul unei hale dezafectate din muncipiu
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
TRAGEDIE în Alba: Un bărbat de 70 de ani a murit, strivit de un copac tăiat de altă persoană chiar în curtea sa
-
Sportacum 17 ore
Alba, gazdă a proiectului „Footbal in Heaven”!!! 30 de fani europeni, pe stadioanele din Cugir, Baia de Arieș, Săsciori, Șugag și Zlatna, printr-un proiect FRF-AJF Alba
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Avarie la rețeaua de apă potabilă din Cugir. Alimentarea apei, întreruptă pe două străzi din oraș