Creditele – vitale pentru o mare parte dintre români. Câți vor să se împrumute în perioada următoare

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Creditele rămân o opțiune pentru o mare parte din români, deși există avertismente din partea autorităților cu privire la gradul de îndatorare.

Un sondaj GfK arată că 44% dintre români intenționează să contracteze un credit în următoarele șase luni – cei mai mulți dintre țările Europene sondate – și doar 8% sunt siguri că nu vor apela la această opțiune de finanțare, potrivit unui sondaj efectuat de către GfK pentru grupul britanic International Personal Finance.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Sondajul a fost efectuat în luna octombrie, pe un eșantion de peste 3.500 de respondenți, din șapte țări: Cehia, Lituania, Mexic, Polonia, România, Spania și Ungaria.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Pentru români, topul motivelor pentru împrumut sunt îmbunătățirea locuinței – 47%, achiziția unei mașini – 44%, produsele electronice și electrocasnice – 41%, cheltuielile cu sănătatea – 41% și cele neprevăzute – 37%.

Șase din 10 români alocă între 10 și 30% din veniturile lunare pentru plata ratelor la creditele active. Acelaşi procent din venitul lunar este alocat de 56% dintre vecinii unguri şi polonezi, 55% dintre spanioli şi 51% dintre cehi. Pe de altă parte, respondenții din România sunt mai precauți şi doar 2% alocă peste 60% din venituri, față de 3% în Polonia și chiar 8% în Lituania.

Sursa: dcnews.ro