Rămâi conectat

Actualitate

Crăciunul vegetarienilor: Cu ce înlocuiesc bucatele tradiționale cei ce au ales să nu consume deloc carne

Publicat

în

Crăciunul vegetarienilor: Cu ce înlocuiesc bucatele tradiționale cei ce au ales să nu consume deloc carne

Mâncarea tradițională este nelipsită de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor, iar fripturile, sarmalele, cârnații, salata de boeuf și carnea în general par de neînlocuit.

Lucrurile nu stau la fel și în cazul vegetarienilor, care nu consumă deloc carne. Mai mult, veganii consumă doar alimente pe bază de plante, nici măcar ouă, lactate, pește sau fructe de mare.

Nu este un capăt de lume. Din contră, sunt numeroase preparate gustoase, ce pot fi adaptate cu ușurință chiar și la masa de Crăciun.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: MESAJE de CRACIUN 2021. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi

Meniul vegetarienilor

Cârnați din linte roșie și proteine de grâu

Sarmale cu soia sau ciuperci și orez

Ruladă de tofu cu ciuperci

Drob de post cu năut

Vinete la cuptor cu sos de roșii, usturoi și mirodenii

Plăcintă cu năut și legume

Salată de vinete

Salată de ardei copt

Salată de boeuf cu maioneză vegană

Friptură de soia

Lasagna cu dovlecei

Ciuperci umplute

Cartofi cu ciuperci la cuptor

Supă cremă de legume

Chiftele de post cu năut și legume

Plăcintă cu mere și stafide

Negresă de post

Cozonac de post

Citește și: Mesaje în Ajunului Crăciunului: Felicitări și urări care pot fi trimis în Ajun de Crăciun

Rețetă sarmale de post

Pentru a face cele mai bune sarmale de post, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

O varză murată
250 grame orez cu bob rotund
250 g ciuperci din conserva sau 500 g ciuperci proaspete
250 g ceapă tocată fin
100 g morcov
50 ml ulei
sare, piper
mărar verde tocat
pătrunjel verde tocat
cimbru uscat
250 ml suc de roșii sau bulion

Ceapa se toacă fin, iar morcovul se dă pe răzătoare. Se pregătesc și ciupercile și se pun toate trei în recipiente diferite.

Se pune ceapa la călit, cu puțină sare, până devine sticloasă, iar apoi se adaugă morcovul și se mai lasă 3-4 minute, iar apoi urmează ciupercile. Ulterior se pune și orezul, sare, piper și se mai lasă două minute.

Se stinge focul și se adaugă și mărarul. Dacă este prea acră varza se clătește cu apă. Se îndepărtează cotoarele foilor, iar apoi se rulează cu umplutură. Pe fundul vasului se pune varză tocată, se așază sarmalele, iar deasupra se pun mărarul și pătrunjelul. Se mai pune un strat de varză și sosul de roșii și se bagă la cuptor, la 160 de grade, timp de trei ore.

Citește și: MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi

Rețetă cozonac de post

Ingrediente aluat:

500 g făină 000
250 ml lapte de migdale
50 ml ulei de floarea soarelui
30 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui
20 g drojdie proaspătă sau 7g uscata
120 g zahăr pudră
4 g sare
1 g turmeric sau curcuma (un vârf de cuțit)
2 plicuri zahăr vanilat sau 1 linguriță esență de vanilie
coajă rasă de la o lămâie

Ingrediente umplutură:

150 g nucă
75 g zahăr
10 g cacao
35 ml lapte de migdale
1 plic zahăr vanilat sau jumătate de linguriță de esență de vanilie
un praf de sare
200 g stafide

Ingrediente glazură:

50 g zahăr
30 ml apă
un pic de zahăr vanilat sau esență de vanilie
Se amestecă zahărul, 100 ml lapte de migdale, 100 g făină și drojdia pentru a face o maia. Se lasă 10 minute, apoi se adaugă uleiul. Apoi se adaugă și restul de lapte de migdale, sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie și 300 g făină.

Se frământă, iar apoi se mai adaugă făină treptat până când nu mai lipește, aproximativ 10 minute. Se pune la dospit timp de o oră, acoperit.

Pentru umplutură se prăjesc nucile, iar apoi se adaugă zahărul, cacaoa și vanilia și se amestecă. Apoi se pune și lapte de migdale.

Aluatul se împarte în două. Se întinde fiecare bucată, se adaugă umplutura, iar apoi stafidele. Se rulează pe latura mai lungă, obținând două rulade. Pe o hârtie de copt se pun una peste alta, în formă de X, iar apoi se împletesc. Se ridică cozonacul cu tot cu hârtia de copt și se pune în tavă. Se pune deasupra puțină făină, iar apoi se bagă în cuptor, la 170 de grade. Se lasă 20 de minute, iar apoi se reduce temperatura cu 10 grade și se mai lasă 30 de minute.

Pentru glazură se pun la fiert apa și zahărul până când se dizolvă cel din urmă. Se scoate cozonacul și se adaugă glazura deasupra cu o pensulă.

sursa: ziare.com

Publicitate

Actualitate

AMENDĂ din partea ANPC pentru Kaufland și alte două mari reţele comerciale cunoscute: Alimente periculoase au fost retrase de pe raft

Publicat

în

AMENDĂ din partea ANPC pentru Kaufland și alte două mari reţele comerciale cunoscute: Alimente periculoase au fost retrase de pe raft

La Kaufland România SCS, cu punctul de lucru în sos Alexandriei nr 152 sector 5 București, controlul a fost efectuat că urmare a unei reclamații cu privire la comercializarea produsului ambalat în caserolă, „Ouă de la bunica” cu termenul de valabilitate expirat. Produsul nu se află expus la comercializare și nici în depozitul unității, dar reclamația a fost confirmată, conform documentelor verificate.

Din extinderea controlului, s-au găsit expuse la comercializare următoarele produse: cartofi roșii România ambalați în plasa a 5 kg, cu dimensiuni diferite, necalibrate; mandarine vrac și ambalate la plasa a 1kg, cu pete maronii neconforme lovituri mecanice, consistentă modificată, necoapte de culoare verde; castraveți vrac, consistentă moale; aripi de curcan, congelate, cu arsuri de congelare.

Electrica Furnizare Discount

Societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 5.000 lei și s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a următoarelor produse: legume, fructe 40 kg/ 300 lei, carne pasăre congelată 3 kg/ 80 lei, conform art. 55(1) d și e din OG 21/92.

La Mega Image, cu punctul de lucru din strada Petre Ispirescu, Nr. 86, Sector 5, București, controlul a venit după o reclamație legată de calitatea produsului „Carne tocată amestec porc și vită Gusturi Românești”. Produsul “Carne tocată amestec porc și vită Gusturi românești” nu se află la comercializare și nici în depozitul societății, ultima intrare a produsului a fost în dată de 25.01.2022, iar ultima vânzare s-a efectuat în dată de 25.01.2022, conform documentelor atașate. Din extinderea controalelor s-au constatat următoarele: “Salam de biscuiți cu rahat de post” produs de S.C. Diaco Prod, ce prezența la examenul organoleptic modificări de aspect, culoare, miros, prezența de mucegai pe zona extinsă, fiind improprii consumului uman; agregate frigorifice (congelator) neigienizate, având resturi de etichete și ambalaje, precum și acumulări excesive de gheață pe pereții vitrinei; vitrină de expunere fructe și legume, ambalate sau vrac, prezintă prezența masivă de praf, resturi alimentare, zone cu urme de rugină, ventilatoare cu depuneri grosiere de impurități.

Societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare 15.000 lei și s-a dispus măsura de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produsului “salam de biscuiți” 2 kg/ 44,8 lei, conform art. 55(1) e din OG 21/92. Totodată s-a dispus măsura de oprire temporară a comercializării produselor în vitrina de legume fructe vrac și ambalate.

La Carrefour România, cu punctul de lucru în str. Mihail Sebastian, Nr. 88, Sector 5, București, controlul a fost efectuat că urmare a reclamației cu privire la achiziționarea unor produse la oferta, pentru care nu s-au aplicat la casă de marcat, discounturile promovate la raft, aspecte ce se confirmă la momentul controlului. Din verificările efectuate la momentul constrolului, s-au constatat următoarele: la raionul fructe legume au fost identificate fructe (pepeni, banane, kiwi, pepene galben, mandarine, clementine) ce prezentau lovituri mecanice, grad avansat de coacere, prezența mucegaiului de culoare albă, deshidratare; legume (țelina, rădăcina de țelina, varză albă, varză roșie, roșii) ce prezentau modificări organoleptice, lovituri mecanice, deshidratare severă; produse alimentare (iaurt cremos cu bucăți de cocoș, marca Muller) expus spre comercializare având dată durabilității minimale depășită, respectiv 21.01.2022.

Societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 8.000 lei și s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor ce prezentau deficiențe.

Citește mai mult

Actualitate

Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge luni în România. Ce categorii de pacienți vor beneficia de acest medicament

Publicat

în

Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge luni în România. Ce categorii de pacienți vor beneficia de acest medicament

50.000 de cutii cu Molnupiravir ajung luni în România, a anunțat joi, 27 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

”Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer ne-a pus multe condiţii, nu am reuşit cu ei. Ne cereau să facem un fond naţional prin care să despăgubim eventualele victime pentru administrarea acestui medicament, nu erau precizări legate de dimensiunea fondului.

Electrica Furnizare Discount

Ne vedem de treabă, asta e situaţia, în weekend, extindem centrele de recoltare a probelor la nivelul ţării”, a spus Rafila, potrivit Antena 3.

Pastila anti-Covid Molnupiravir poate fi administrată pacienţilor cu risc crescut şi simptomaticilor. În SUA, Administrația pentru Alimente și Medicamente a aprobat medicamentul la finalul anului 2021 pentru a fi utilizat de urgență în tratamentul pacienților adulți infectați cu Covid-19.

Medicamentul antiviral al Merck, dezvoltat împreună cu Ridgeback Biotherapeutics, s-a dovedit că reduce spitalizările şi decesele cu aproximativ 30% într-un studiu clinic la care au participat pacienți cu risc ridicat, aflaţi la începutul bolii.

*Notă: fotografie cu caracter ilustrativ din arhiva ZiarulUnirea.ro

sursa: ziare.com

Citește mai mult

Actualitate

COVID exista în Europa cu MULTE săptămâni înainte de diagnosticarea primului caz, conform unui studiu din Norvegia

Publicat

în

COVID exista în Europa cu MULTE săptămâni înainte de diagnosticarea primului caz, conform unui studiu din Norvegia

COVID exista deja în Europa cu câteva săptămâni înainte de primele cazuri confirmate, susține un studiu norvegian. Studiul a fost posibil în Norvegia pentru că aici sunt stocate eșantioane de sânge prelevate de la femei însărcinate.

Oamenii de știință de la Spitalul Universitar Akershus de lângă Oslo au identificat un rezultat pozitiv la coronavirus într-o probă de sânge prelevată de la o femeie însărcinată la 12 decembrie 2019 și spun că aceasta a fost probabil infectată la sfârșitul lunii noiembrie sau la începutul lunii decembrie, scrie Mediafax.

„Descoperirile noastre schimbă istoria epidemiei de coronavirus atât în Norvegia, cât și în lume”, a declarat Anne Eskild, profesor și medic șef la Akershus. „De fapt, am găsit patru din cele 1.500 de teste efectuate pe femei însărcinate care au fost pozitive înainte ca primul caz din Franța să fie diagnosticat”, a declarat ea pentru Euronews.

Electrica Furnizare Discount

Cazuri similare pneumoniei au fost identificate în Wuhan, China, în decembrie 2019, iar pe 12 ianuarie 2020 autoritățile chineze au împărtășit secvența genetică a noului coronavirus. Potrivit Eurosurveillance, primele trei cazuri europene au fost confirmate în Franța la 24 ianuarie 2020, după simptome apărute cu doar câteva zile mai devreme.

În mai 2020, s-a raportat că un alt pacient francez, tratat pentru pneumonie în spital la 27 decembrie 2019, a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Profesorul Eskild spune că cercetările sale arată că virusul exista cu mult înainte de aceste cazuri din Franța: „concluzia este că, din moment ce femeile din zona noastră provin din toată lumea, este posibil ca virusul să se fi aflat peste tot în lume înainte ca autoritățile din China să anunțe epidemia”.

În Norvegia, tuturor femeilor însărcinate li se prelevează probe de sânge pentru a se verifica dacă au infecții cu transmitere sexuală. Probele sunt păstrate în mod anonim, în scopul monitorizării unor potențiale boli infecțioase și, prin urmare, au fost puse la dispoziția cercetătorilor care au analizat originile răspândirii COVID-19 în națiunea nordică. „Probabil că sunt puține alte țări care au acces la eșantioane de sânge stocate la nivel de populație și, prin urmare, există puține sau deloc alte studii retrospective”, explică Eskild. Descoperirile echipelor au fost publicate în revista Cambridge University Press epidemiology and infection.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare