Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

„Copilul meu trăieşte azi, datorită senatorului Dobra…!”

Publicat

în

Scrisoarea de „recomandare” a unui om simplu, pentru Nicolae Dobra, candidat în Colegiul Senatorial Sebeş-Aiud-Blaj-Ocna Mureş

Sunt candidaţi care, în această campanie, au solicitat recomandări din partea unor oameni de stat de prim rang sau din partea altor personalităţi. Nu e un lucru rău, ci unul firesc, într-o campanie electorală. Ar fi putut şi Nicolae Dobra, candidat în Colegiul Senatorial Sebeş-Aiud-Blaj-Ocna Mureş, să ceară recomandări şi referinţe, dar nu a făcut aceasta, afirmând că pe dânsul îl recomandă cele 65 de propuneri legislative, din care 9 au devenit legi, respectiv activitatea şi conduita sa ca senator în mandatul anterior, primul său mandat ca parlamentar.
Dar, cum se spune, faptele bune îşi găsesc mereu răsplata, pe o cale sau alta. Chiar dacă Nicolae Dobra nu şi-a dorit acest lucru, un cetăţean din Vinţu de Jos a dorit să facă publică o scrisoare de mulţumire către senatorul Dobra, care poate fi considerată cea mai bună recomandare, pentru că e recomandarea unui cetăţean, a unui om simplu. Şi astfel de scrisori au venit nenumărate la cabinetul său senatorial, dar ele nu au fost făcute publice de-a lungul celor patru ani de mandat. Iată scrisoarea acestui cetăţean:
l„Copilul meu trăieşte azi, datorită
senatorului Nicolae Dobra!
Mă numesc Calotă Nicuşor şi locuiesc în Vinţu de Jos, str. Cimitirului, nr. 6. Sunt un om simplu, muncitor în construcţii, şi vreau să ajut şi eu, atât cât pot, cu mijloacele mele, un om care a făcut totul pentru mine. Sper ca oamenii din judeţ, de-acolo de unde candidează domnul Dobra, să înţeleagă despre dânsul şi ceea ce nu se vede şi nu se spune, adică ce fel de suflet are acest OM! Aşa că, în cele ce urmează, fac public cazul meu şi al copiilor mei, un caz pe care nu pot
să-l înţeleagă, poate, decât cei ce au, sau au avut vreodată, un copil bolnav. Am un băiat în vârstă de 6 ani, care suferă de distrofie musculară progresivă, boală cu care a fost diagnosticat încă de la vârsta de 2 ani. Am mai avut încă un copil suferind de aceeaşi boală cruntă, care a murit la vârsta de 19 ani, sub ochii mei, fără ca eu, om sărac, să pot să-l ajut în vreun fel. Plângeam, şi eu şi soţia mea, gândindu-mă că aceasta va fi şi soarta celui de-al doilea fiu al meu. Ca orice părinte, am făcut şi sunt gata să fac orice sacrificiu pentru copiii mei, dar în cazul acesta singura soluţie era tratamentul în străinătate. Iar eu, din ceea ce câştig, abia dacă pot pune o bucată de pâine pe masă. Eram disperat. Cei dintre dumneavoastră care sunteţi părinţi, cred că înţelegeţi ce anume a fost în sufletul meu atunci…
Cineva m-a sfătuit acum trei ani să apelez la oamenii politici, deoarece ei pot găsi soluţii pentru a-mi ajuta copilul să ajungă la tratament în străinătate şi a-i salva viaţa. Mai întâi am mers la domnul Pereş, deoarece acesta era senator în colegiul în care se află localitatea Vinţu de Jos, care a încercat să mă ajute, dar nu a reuşit. Mi-a oferit şi acesta sume mici de bani, de ordinul a câteva zeci de lei, dar astea nu mă ajutau decât atât cât să ofer copilului o hrană omenească şi să cumpăr diferite medicamente. Am ajuns să apelez şi la domnul Dan Diaconescu, îndemnat de altcineva, care a spus că el ajută poporul şi pe oamenii necăjiţi. Dar acesta doar m-a amăgit. Apoi, aşa, într-o doară, am apelat şi la senatorul Nicolae Dobra, care s-a implicat din tot sufletul într-o campanie de strângere de fonduri pentru copilul meu. O campanie care a avut succes, căci dânsul a reuşit să strângă pentru copil suma de 9.000 de euro, care mi-a permis să-l trimit în Ucraina, la tratament. Campania a durat timp de doi ani şi a fost uneori la limită, căci mereu mai era nevoie de nişte acte şi de nişte bani, iar senatorul Nicolae Dobra
m-a ajutat de fiecare dată, chiar dacă nu eram unul dintre cei ce-i dăduseră votul, pentru că nu mă aflam în colegiul său. Şi niciodată nu mi-a spus câţi bani veneau din buzunarul dânsului şi câţi îi aduna de pe la rude, colegi, prieteni şi cunoscuţi.
Acum copilul e într-o stare mult ameliorată. A revenit acasă, urmează mai departe un tratament, dar măcar se poate juca şi el cu alţi copii de vârsta lui, căci înainte numai zăcea în pat sau în cărucior. Şi exista chiar pericolul de a-l pierde, dacă nu ne grăbeam să-l trimitem în străinătate şi dacă nu reuşea domnul Dobra să strângă banii necesari. Vreau ca lumea să ştie ce a făcut acest om pentru mine şi pentru copilul meu, fără să ceară niciodată nimic în schimb. Nu mi-a cerut nici să-l laud şi nici să-i dau votul meu, că oricum eu votez în alt colegiu. Şi nici nu ştiu dacă ceea ce am arătat mai sus îl va ajuta în vreun fel, pentru că eu sunt doar un om simplu, necăjit, dar era de datoria mea să fac public acest fapt: copilul meu trăieşte azi, şi se poate deplasa ca orice copil normal, datorită senatorului Dobra!”
Această scrisoare, aleasă dintre alte zeci de scrisori asemănătoare pe care Nicolae Dobra le-a primit de-a lungul timpului, nu mai are nevoie de niciun comentariu, dar sperăm ca mesajul ei să ajungă la sufletele celor chemaţi să voteze în data de 9 decembrie, în Colegiul Sebeş-Aiud-Blaj-Ocna Mureş, căci, nu uitaţi: se spune că o viaţă de om nu are nicio valoare, dar nimic nu este mai valoros decât o viaţă de om! (D.N.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

23 iunie: Ziua funcţionarului public. Promovează îmbunătăţirea raporturilor dintre administraţie şi principalii săi beneficiari, cetăţenii

Publicat

în

23 iunie: Ziua funcţionarului public. Promovează îmbunătăţirea raporturilor dintre administraţie şi principalii săi beneficiari, cetăţenii

În fiecare an, la data de 23 iunie este marcată Ziua funcţionarului public, sărbătoare care a fost instituită prin Legea 145/2016.

Senatul, prima Cameră sesizată în acest caz, a votat la 21 martie 2016, propunerea legislativă privind instituirea acestei zile. Potrivit iniţiatorilor proiectului legislativ, instituirea unei zile a funcţionarului public român are rolul de a contribui la îmbunătăţirea imaginii autorităţilor şi instituţiilor publice, în general, şi a funcţionarilor publici în particular. „Prin organizarea de evenimente specifice care să recunoască importanţa activităţii acestei categorii profesionale şi acordarea de premii, distincţii, medalii, titluri onorifice cu valoare simbolică, funcţionarii publici vor fi motivaţi să ofere servicii de calitate cetăţenilor, care îşi vor recăpăta astfel încrederea în profesionalismul, integritatea şi eficienţa serviciilor publice”, se arată în expunerea de motive.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul de lege privind instituirea Zilei funcţionarului public a fost adoptat la 8 iunie 2016, de plenul Camerei Deputaţilor, acesta fiind forul decizional. Legea prin care data de 23 iunie devine Ziua funcţionarului public a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 11 iulie 2016 şi publicată în Monitorul Oficial la 14 iulie 2016.

Ziua funcţionarului public, potrivit prezentei legi, poate fi marcată de autorităţile şi instituţiile publice, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative. Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, autorităţile şi instituţiile cu acelaşi specific din România pot acorda premii, distincţii, medalii şi titluri onorifice funcţionarilor publici, pentru merite deosebite. Totodată, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot susţine material sau logistic organizarea şi desfăşurarea acestor manifestări. La rândul lor, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, se arată în textul de lege.

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a fost înfiinţată prin Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu scopul de a asigura managementul funcţiilor publice şi pe cel al funcţionarilor publici, şi funcţionează în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Misiunea sa este aceea de a susţine dezvoltarea unui corp al funcţionarilor publici profesionist, bine pregătit, neutru din punct de vedere politic şi capabil să asimileze şi să îşi însuşească standardele de performanţă de la nivelul Uniunii Europene, în scopul eficientizării administraţiei publice şi îmbunătăţirii raporturilor dintre administraţie şi principalii săi beneficiari, cetăţenii, notează site-ul oficial al instituţiei, www.anfp.gov.ro.

Sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Solstițiul de vară 2022: Marți, 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Tradiții și obiceiuri de Ziua Soarelui

Publicat

în

Solstițiul de vară 2022: Marți, 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Tradiții și obiceiuri de Ziua Soarelui

Solstițiul de vară 2022 se va sărbători marți, 21 iunie 2022, fiind momentul în care începe vara și din punct de vedere astronomic, nu doar calendaristic.

Solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor, care are loc pe data de 24 iunie. Sânzienele sunt niște zâne bune care se pot transforma în adevărate vrăjitoare dacă sărbătoarea lor nu este respectat întocmai.

Se mai spune că în perioada solstițiului de vară se pot realiza magii puternice, în principal unele pozitive, care pot avea schimbări în dragoste sau bani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Energia Solstițiului de vară este una a pasiunii, dar și a belșugului, astfel că se pot întâmpla multe lucruri bune în acest interval de timp. Pune-ți o dorinți și poate deveni realitate!

De asemenea, solstițiul de vară este perceput ca fiind un nou început și în toată lumea au loc diverse petreceri și sărbători pentru a celebra acest moment.

Solstițiul de vară în diverse culturi

În majoritatea culturilor, există multe ritualuri legate de solstițiul de vară, dar ceea ce se poate observa în mai multe țări este faptul că solstițiul este văzut ca un moment al purificării, dar există și credința că spiritele pământului pot merge nestingherite acum.

În China antică, solstițiul de vară era o sărbătoare a feminității, acest moment fiind asociat cu energiile feminine și un prilej bun pentru a se celebra pământul, în timp ce solstițiul de iarnă era asociat cu energiile masculine.

În Franța, în vechime, de solistițiul de vară avea loc sărbătoarea fertilității, iar băștinașii aveau diverse ritualuri pentru a sărbători soarele, care conțineau dans și post.

Ce este, de fapt, solstițiul de vară

Solstițiul de vară este cea mai lungă zi din an, lucru înțeles și din semnificația termenului.

Aceasta înseamnă „soarele stă”, un eveniment care marchează alinierea perfectă a axei Pământului pe direcția Soarelui.

După solstițiul de vară, când are loc cea mai mare zi din an, aceasta începe să scadă și durata nopții să crească până pe data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă.

Sursa: fanatik.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

20 iunie| Ziua mondială a refugiatului: Momentul care aruncă o lumină asupra drepturilor, nevoilor şi aspiraţiilor refugiaţilor

Publicat

în

20 iunie| Ziua mondială a refugiatului: Ziua care aruncă o lumină asupra drepturilor, nevoilor şi aspiraţiilor refugiaţilor

În fiecare an, la data de 20 iunie, este marcată Ziua mondială a refugiatului, potrivit Rezoluției 55/76 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, din data de 4 decembrie 2000.

Marcăm această Zi mondială a refugiatului în mijlocul unei schimbări sociale dramatice. O pandemie ne-a testat rezistenţa şi a evidenţiat inegalităţi sistematice.

De asemenea, ne-a conectat în noi moduri şi ne-a reînnoit motivaţia de a acţiona pentru egalitate. În timpul pandemiei de COVID, celebrăm refugiaţii care se află în prima linie de luptă împotriva acestei pandemii, gazdele lor şi pe voluntarii care îi sprijină. Nu contează cine eşti sau de unde vii, fiecare dintre noi poate face diferenţa, fiecare acţiune contează, arată site-ul amintit.

Elit - Gustul Desăvârșit

La 3 iunie 2020, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a cerut protejarea refugiaţilor şi a persoanelor strămutate, susţinând că aceste categorii sunt afectate în mod special în timpul pandemiei de COVID-19.

Într-un mesaj video, Guterres a spus că refugiaţii şi persoanele strămutate se confruntă cu o criză sanitară, întrucât în multe cazuri aceşti oameni trăiesc în condiţii de supraaglomerare şi nu dispun de mijloace de a se proteja de noul coronavirus.

Această zi aruncă o lumină asupra drepturilor, nevoilor şi aspiraţiilor refugiaţilor, contribuind la mobilizarea voinţei politice şi resurselor astfel încât refugiaţii să poată nu numai să supravieţuiască, ci şi să prospere.

În vreme ce este important să protejăm şi să îmbunătăţim viaţa refugiaţilor în fiecare zi, zile internaţionale precum Ziua mondială a refugiatului ajută la concentrarea atenţiei globale asupra situaţiei celor care fug din faţa conflictelor sau de persecuţie. Multe activităţi desfăşurate de Ziua mondială a refugiaţilor creează oportunităţi pentru a veni în sprijinul refugiaţilor.

Ziua mondială a refugiatului a fost marcată la nivel mondial pentru prima dată la 20 iunie 2001, cu prilejul celei de-a 50-a aniversări a Convenţiei privind statutul refugiaţilor din 1951. Iniţial a fost cunoscută ca Ziua refugiaţilor din Africa, înainte ca Adunarea Generală a Naţiunilor Unite să o desemneze oficial ca zi internaţională în decembrie 2000.

La 28 iulie 1951 o conferinţă specială ONU a aprobat Convenţia privind statutul refugiaţilor. Convenţia din 1951 este documentul juridic fundamental pentru protecţia internaţională a refugiaţilor, se arată pe site-ul https://www.unhcr.org/.

Potrivit ONU, Oficiul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), cunoscut şi ca Agenţia ONU pentru Refugiaţi, înfiinţat în 14 decembrie 1950 de către Adunarea Generală a ONU, este mandatat să conducă şi să coordoneze acţiunile internaţionale pentru protejarea refugiaţilor şi pentru soluţionarea problemelor pe care aceştia le au.

Obiectivul principal al UNHCR este de a proteja drepturile şi bunăstarea refugiaţilor. UNHCR are în vedere ca toată lumea să îşi poată exercita dreptul de a solicita azil şi de a găsi refugiu în alt stat, cu opţiunea de a se întoarce acasă în mod voluntar, de a se integra pe plan local sau de a se reinstala într-o ţară terţă. De asemenea, UNHCR are mandat pentru ajutorul persoanelor apatride.

România este stat parte la toate instrumentele juridice internaţionale care guvernează activitatea UNHCR, respectiv Convenţia de la Geneva privind statutul refugiaţilor din 1951 şi Protocolul adiţional din 1967, Convenţia privind statutul apatrizilor din 1954 şi Convenţia privind reducerea cazurilor de apatridie din 1961, potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe (MAE), www.mae.ro.

Relaţia de parteneriat cu UNHCR a fost consolidată prin încheierea, la 2 martie 2011, a unui Acord-cadru de cooperare bilaterală, care oferă predictibilitate contribuţiilor naţionale la bugetul agenţiei ONU, menţionează MAE.

În fiecare an, Ziua mondială a refugiatului este marcată prin diverse evenimente, în multe ţări de pe glob, în sprijinul refugiaţilor. Aceste activităţi sunt coordonate sau îi implică chiar pe refugiaţi, sau oficiali guvernamentali, comunităţile-gazdă, companii, celebrităţi, elevi, publicul larg etc.

Din cauza pandemiei provocate de coronavirus şi a restricţiilor privind adunări mari de oameni, în acest an multe activităţi s-au mutat în mediul online.

Timişoara Refugee Art Festival este un eveniment cu şi despre refugiaţi, lansat în anul 2017, la Timişoara, şi care devine anul acesta TRAF – ItheMigrant, respectiv un festival care vorbeşte şi despre migranţii care locuiesc în România. Ediţia din acest an a evenimentului va avea loc online şi va fi despre toleranţă, acceptare şi interculturalitate.

În 2019, conform Inspectoratului General pentru Imigrări, în România erau înregistrate 3.880 de persoane cu un statut de protecţie, din care 1.550 aveau statut de refugiat, iar 2.330 de persoane beneficiau de statut de protecţie.

Sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare