Rămâi conectat

Actualitate

Copiii sub 14 ani vor putea avea cărți de identitate simple sau electronice: Ce conțin noile documente din proiectul adoptat de Camera Deputaţilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dacă părinții lor vor vrea acest lucru și copiii sub 14 ani vor putea avea cărți de identitate simple sau electronice, potrivit unui proiect de act normativ ce tocmai a primit votul final al Camerei Deputaților (cameră decizională). Termenul de valabilitate al unui astfel de buletin va fi însă de doar doi ani, iar varianta electronică nu va conține și amprentele copilului mai mic de 12 ani.

Proiectul de act pregătește de fapt terenul pentru emiterea cărților de identitate electronice, care vor înlocui cardul de sănătate folosit în prezent.

Dacă părinții lor vor dori acest lucru, și copiii sub 14 ani vor putea avea un act de identitate, potrivit Proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor și actele de identitate ale cetăţenilor români, proiect ce tocmai a trecut de Parlament, după ce a primit și votul decisiv al deputaților. Propunerea pregătește de fapt terenul pentru introducerea cărților de identitate electronice.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să mai fie promulgat de către președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

După cum spuneam, promisiunea cărților de identitate electronice nu este una nouă, însă actul normativ, dacă va intra în vigoare, va aduce o noutate interesantă: părinții vor putea cere și pentru copiii lor acte de identitate (simple sau electronice), în contextul în care, în prezent, eliberarea unui buletin se face doar începând cu vârsta de 14 ani.

„Opțional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinți, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul” prevede proiectul. Totuși, buletinele celor mici nu vor fi valabile decât doi ani.

De asemenea, pentru copiii mai mici de 12 ani, cartea de identitate electronică nu va conține și amprentele micuțului (imaginile impresiunilor papilare, într-un limbaj tehnic).

Concret, pe cartea electronică vor fi înscrise următoarele:

datele din formatul tipărit al buletinului, cu excepţia semnăturii olografe (de mână) a titularului;
prenumele părinţilor titularului;
un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și
datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete (nu și în cazul celor mai mici de 12 ani).

Trebuie să reamintim însă că cei care nu vor vrea, din motive religioase sau de conștiință, să li se elibereze un buletin electronic, vor putea obține un buletin simplu, ca cel din prezent.

În fine, odată ce procedura de emitere a cărților de identitate electronice va fi gata, persoanele care vor avea o astfel de carte electronică nu vor mai avea nevoie și de cardul de sănătate, pentru că se vor folosi de buletin pentru a avea acces la serviciile medicale.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea