Rămâi conectat

Actualitate

Construcţia minei de la Roşia Montană ar putea începe anul viitor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Construcţia minei de la Roşia Montană ar putea începe în cursul anului 2012, spune directorul general al companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), Dragoş Tănase. Acesta a estimat, în cadrul unui interviu acordat cotidianului naţional Bursa, că avizele necesare vor fi obţinute în aproximativ un an şi jumătate, astfel încât lucrările să poată începe în cea de-a doua parte a anului viitor. Potrivit lui Tănase, deschiderea şantierelor de construcţie este aşteptată cu interes de locuitori, în condiţiile în care din cele 1.300 de persoane apte de muncă din Roşia Montană doar 300 au serviciu. În faza de construcţie, RMGC va avea nevoie de 2.300 de angajaţi.
„Începerea lucrărilor de construcţie înseamnă, practic, începerea proiectului minier. Proiectul minier, simplificat vorbind, constă în patru cariere, o uzină de procesare, un iaz de decantare cu barajul aferent şi lucrările de infrastructură asociată, aici fiind vorba de drumuri de acces la uzină, linii electrice etc. Per total, pentru lucrările de construcţie a minei vom investi un miliard de dolari”, a explicat Tănase. De altfel, compania de exploatare minieră a primit încă din 2009 echipamentele cu timp lung de fabricaţie de care are nevoie. Această tehnologie de ultimă generaţie este depozitată, deocamdată, în Turcia şi Germania, fiind supravegheată şi întreţinută permanent de către ingineri.
În plus, RMGC monitorizează atent industria internaţională a mineritului. „La noi vin periodic oameni cu soluţii alternative la mineritul pe bază de cianură. Noi îi ascultăm, încercăm să vedem despre ce este vorba, dar experienţa ne arată că, din păcate, există o mare distanţă între o soluţie pur teoretică şi punerea sa în practică. În mineritul mondial s-au investit miliarde de dolari în soluţii alternative, dar s-a ajuns la concluzia că tot utilizarea cianurii este cea mai sigură metodă”, a mai spus directorul RMGC. Până la descoperirea unei noi tehnologii, cea propusă de Roşia Montană Gold Corporation respectă legislaţiile românească şi internaţională în vigoare. Construcţia minei va dura aproximativ doi ani, poate doi ani şi jumătate, astfel încât exploatarea zăcământului va putea începe în 2014-2015.

Este vorba de o exploatare secvenţială, care se va desfăşura în patru cariere. Zona propusă pentru cele patru cariere a fost exploatată şi în trecut, la suprafaţă, în subteran sau în ambele variante. Proiectul este estimat să dureze aproximativ 25 de ani: doi ani – etapa de construcţie, 16 ani – etapa de exploatare, 7 ani – etapa de închidere şi reabilitare. După închiderea minei, amplasamentul va fi monitorizat şi inspectat încă 30-50 de ani, conform legislaţiei româneşti şi europene.
Proiectul Roşia Montană reprezintă o propunere de exploatare a aurului şi argintului din Munţii Apuseni, zona Roşia Montană – o comunitate cu tradiţie în minerit. Investiţia totală în acest proiect va fi de peste 1,7 miliarde de dolari şi ar putea genera o contribuţie extinsă cumulativă la PIB-ul României aproximativ 19 miliarde de dolari. (I.P.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Vânătoarea cocoșilor de munte, oprită de instanță: Recoltarea cotelor a fost suspendată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vânătoarea cocoșilor de munte, oprită de instanță: Recoltarea cotelor a fost suspendată

În cursul zilei de joi, 10 noiembrie, magistrații Curții de Apel Brașov au decis suspendarea Ordinului Ministrului Mediului privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoş de munte.

Printr-un ordin de ministru publicat pe 10 octombrie în Monitorul Oficial s-a decis ca în perioada septembrie – noiembrie 2022 să fie vânate 239 de exemplare pe teritoriul României. Cea mai mare cotă de recoltare a fost stabilită pentru județul Harghita, locul de baștină al ministrului Tanczos Barna.

Asociațiile ornitologice sau de mediu se opun categoric vânătorii de cocoș de munte. Ordinul de ministru este semnat de secretarul general al Ministerului Mediului. Practic, ordinul a redeschis vânătoarea pentru cocoșul de munte, după 10 ani de interdicție. În 2011, ultimul an în care s-au mai alocat cote de vânat, prețul pe care îl plătea un vânător pentru un singur exemplar ajungea și la 1.000 de euro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cocoșul de munte este o specie extrem de rară și greu de capturat. Potrivit unor estimări realizate la nivel național cu privire la efectivele de cocoși de munte din România, numărul exemplarelor din această specie a ajuns la 11.957.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Pensii speciale 2023. Ciolacu și Ciucă îi liniștesc pe pensionarii speciali din magistratură, armată, poliție și jandarmerie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii speciale 2023. Ciolacu și Ciucă îi liniștesc pe pensionarii speciali din magistratură, armată, poliție și jandarmerie

Premierul Nicolae Ciucă a susținut în această săptpmână că Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală şi că doreşte să reitereze acest mesaj, deoarece „zvonurile” au produs „o serie întreagă de atitudini şi decizii” care nu sunt potrivite cu realitatea.

Citește și: Pensii 2023: Ajutor pentru pensionari. Pensionarii cu pensie mică ar putea primi un total de 4.000 de lei în luna ianuarie

Premierul a luat în discuție, în acest context și pensiile magistraților. În ultimele zile, zeci de magistrați au depus cereri de pensionare, în contextul discuțiilor privind pensiile speciale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ciolacu, mesaj liniștitor pentru militari, jandarmi și polițiști

„Nu va exista o ordonanță de urgență dată peste noapte în ce privește pensiile speciale sau modificări speciale la armată, Jandarmerie sau magistrați. Nimeni nu își va permite să dea peste noapte o astfel de ordonanță. Obligativitatea guvernului prin jalon PNRR este să vină în Guvern cu un proiect avizat de toți miniștrii și care apoi va intra în dezbatere la Parlament.

Îmi asum în totalitate cele declarate, că nu va exista peste noapte o Ordonanță de urgență astfel încât magistrați, militari, polițiști, jandarmi să se trezească cu regulile jocului schimbate de către politicieni fără să fie o dezbatere și o claritate a legii”, a spus Marcel Ciolacu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO | Fenomen extrem de rar, surprins în Munții Rodnei

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

FOTO | Fenomen extrem de rar, surprins în Munții Rodnei

Romsilva a publicat, vineri, imagini spectaculoase din Munţii Rodnei, unde a fost surprins un fenomen rar, Efectul Gloria.

Potrivit specialiştilor, Efectul Gloria mai poarta numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”.

Elit - Gustul Desăvârșit

”În condiţii propice, umbra observatorului este proiectată pe ceaţă. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.

Condiţiile rare se referă la refracţia şi dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceaţa situată mai jos decât poziţia acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, a transmis Romsilva, alături de mai multe fotografii care înfăţişează fenomenul.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea