Rămâi conectat

Politică Administrație

Consiliul Național al Elevilor, nemulțumiri legate de regulamentele școlare: ”Nici o publicaţie nu poate fi suprimată”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Național al Elevilor (CNE), unica structură reprezentativă a elevilor la nivel național, atrage atenția opiniei publice și factorilor decidenți cu privire la conținutul Regulamentului de Organizare și Funcționare al Instituțiilor de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP), publicat în Monitorul Oficial la data de 13.01.2015.

Liderii elevilor evidențiază neconcordanța dintre acest document și acte precum Declarația Drepturilor Omului, Constituția României și Legea Educației Naționale.

Art. 136 alin (2) din ROFUIP stipulează faptul că directorul unității de învățământ are dreptul să propună Consiliului de Administrație suspendarea sau interzicerea redactării și difuzării revistelor sau publicațiilor, care contravin ROFUIP sau Regulamentului de Organizare Internă (ROI) a respectivei unități de învățământ. Această măsură contrazice art. 19 din Declarația Drepturilor Omului, care menționează că „orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimării” și art. 30 alin (4) din Constituția României – „Nici o publicaţie nu poate fi suprimată”.

Citește și: Prevederi ale NOULUI REGULAMENT ȘCOLAR 2015: Elevii nu pot participa la proteste care afectează desfăşurarea cursurilor. Profesorii nu pot face publice datele personale şi rezultatele şcolare, ale elevilor

De asemenea, acest regulament oferă directorului unității de învățământ puterea de a decide în favoarea sau defavoare instituirii unei asociații, mențiune care contravine art. 40 din Constituția României și art. 1, alin. (1) din Ordonanța de Urgență 26/2000, având următorul conținut: „Persoanele fizice și persoanele juridice care urmăresc desfășurarea unor activități în interes general sau în interesul unor colectivități locale ori, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociații, ori fundații în condițiile prezentei ordonanțe”.

Consiliu                l Național al Elevilor consideră, de asemenea, că media 9 la purtare nu poate fi un criteriu pentru a deveni reprezentant al elevilor, constrângând astfel accesul liber al tuturor elevilor din România să candideze și să fie aleși în cadrul acestei organizații, existând posibilitatea abuzurilor sau scăderii notelor la purtare în mod excesiv și nejustificat.

Totodată, Legea Educației Naționale precizează în art. 69, alin. (2) faptul că „elevii și profesorii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale școlare gratuite, atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale, în condițiile legii”, articol care contrazice ROFUIP.

Consiliul Național al Elevilor cere factorilor decidenți respectarea legilor naționale și prevederilor internaționale, printre care se numără și procentul alocat pentru educație din Produsul Intern Brut, însă salută aprobarea, după mult timp, a Statutului Elevului prevăzut în ROFUIP ca fiind Statutul beneficiarilor primari ai educației ce prevede drepturile și obligațiile elevilor.

 Comunicat de presă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea