Rămâi conectat

Politică Administrație

Consiliul Judeţean Alba investeşte 18 milioane de euro în curăţarea judeţului de gunoaie

Publicat

în

Sistemul de Management Integrat al deşeurilor trebuie finalizat până în 2013

Consiliul Judeţean Alba a aprobat studiul de fezabilitate şi implicit contribuţia de aproape 18 milioane de euro la finanţarea proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în Alba”, finanţat în cadrul POS MEDIU. Investiţia finanţată din bani europeni prevede realizarea a două staţii de transfer a deşeurilor, la Blaj şi Tărtăria şi a unui centru de management integrat al deşeurilor, altfel spus o groapă de gunoi modernă, conformă şi ecologică, care va fi amplasată la Galda de Jos. Valoarea totală a proiectului este de 60 de milioane de euro.
Miza acestui Centru pentru judeţul Alba este una foarte importantă, cel puţin din trei puncte de vedere. În primul rând este o investiţie de peste 60 de milioane de euro care va produce locuri de muncă şi va trebui să scadă costurile de salubrizare pentru administraţiile locale şi pentru populaţie. Apoi staţiile de transfer şi sortare care funcţionează acum la Zlatna, Baia de Arieş, Aiud şi care au costat deja milioane de euro, vor putea fi în sfârşit eficientizate. În al treilea rând este o obligaţie asumată de statul român faţă de UE, în ceea ce priveşte acquis-ului comunitar de mediu care va face din problema gunoaielor şi poluării una care să nu dăuneze atât de mult mediului înconjurător şi sănătăţii populaţiei.
Pentru că în Alba nu există niciun depozit de deşeuri conforme, deşeurile din judeţ sunt duse, contra cost, la depozitul din localitatea Cristian, judeţul Sibiu. Primarului Zlatnei, Silviu Ponoran declara de exemplu că, lipsa de alternative pentru depozitarea deşeurilor, în acest moment, îl obligă să plătească un preţ mare depozitului din Sibiu, care profită de această situaţie. În Regiunea 7 Centru există doar patru depozite de deşeuri conforme, la Braşov, Cristian (Sibiu), Sighişoara (Mureş) şi Cekend (Harghita).  Pentru judeţele Alba, Covasna şi Mureş vor fi realizate depozite în cadrul sistemelor integrate de gestionare a deşeurilor.
Pentru judeţul Alba, prin Hotărârea de Guvern 349 se prevedea închiderea, până în anul 2009, a unui număr de 8 halde de gunoi, din tot atâtea oraşe. Este vorba despre cele din Baia de Arieş, Abrud, Zlatna, Câmpeni, Teiuş, Sebeş, Blaj şi Cugir. Cele din oraşele Aiud şi Ocna Mureş aveau termen anul 2013, iar cea din Alba Iulia anul 2015. Oficial, în cursul anului 2009, au fost închise 4 rampe: Sebeş şi Teiuş, prin metoda simplificată, adică înaintea expirării termenului, iar cele din Zlatna din Baia de Arieş prin accesarea unor fonduri structurale cu acest scop. Tot oficial Cugir, Blaj, Abrud şi Câmpeni au sistat depozitarea gunoaielor în vechile rampe.
Proiectul de 60 de milioane de euro, care urmăreşte dezvoltarea sistemelor durabile de management al deşeurilor prin îmbunătăţirea managementului deşeurilor şi reducerea numărului de zone poluate istoric şi care are termen de finalizare luna septembrie 2013, prevede şi închiderea a şapte depozite urbane neconforme din judeţul Alba: Alba Iulia, Aiud, Blaj, Abrud, Câmpeni, Cugir şi Ocna Mureş.
Administraţiile locale de la nivelul oraşelor Baia de Arieş, Zlatna şi Aiud au depus proiecte şi au obţinut fonduri pentru construirea unor staţii de transfer al gunoaielor menajere. La Aiud, staţia a costat circa un million de euro şi a fost dată în folosinţă de către primărie operatorului de salubritate din localitate, societatea de salubrizare Greendays Valorizacao dos Lixos Proteccao do Ambiente L.D.A., sucursala Aiud. Primarul Aiudului Horaţiu Josan a declarat că a investiţia început să aibă rezultate.
La Zlatna funcţionează staţia de sortare şi transfer, construită din fonduri eropene, în valoare de 5 milioane de euro. Aici se prelucrează acum şi deşeurile primite de la alte staţii din Apuseni, precum Abrud, Baia de Arieş, Almaşu Mare, etc
La Abrud, activitatea de colectare este proastă. După mai multe descinderi şi atenţionări din partea inspectorilor de la Garda de Mediu, în zona fostei halde de gunoi s-a încercat fără succes izolarea accesului pe fosta rampă de deşeuri. Este cunoscut faptul că acolo încă se aruncă tot felul de gunoaie.
Consiliului Judeţean Alba şi-a dat mâna cu Consiliul Local Galda de Jos pentru crearea pe teritoriul acestei comune a unui centru de prelucrare ecologică a deşeurilor solide, care ar urma să le preia de la staţiile de transfer situate în mai multe localităţi ale judeţului.
Aprobarea studiului de fezabilitate şi a contribuţiei la realizarea proiectului nu s-a făcut în unanimitate. Voci ale Opoziţiei au susţinut că tehnologia care va fi implementată prin acest proiect nu este nici pe departe cea mai bună, cea mai performantă la acest moment. Conceptul de „groapă de gunoi ecologică” ar reprezenta o tehnologie învechită în Europa şi în lume. Pentru aceiaşi bani s-ar fi putut folosi sisteme noi care pe lângă faptul că sunt mai performante şi mai ecologice produc în plus energie electrică şi termică (ex: Islanda, Italia), alternative de care Consiliul Judeţean ar fi avut cunoştinţă.
Stadiul actual al implementării proiectelor privind sistemele de management integrat al deseurilor in judeţele din Regiunea 7 Centru este următorul: judeţele Sibiu, Mureş şi Covasna se află în faza cea mai avansată, respectiv demararea contractelor de servicii-achiziţii, urmează Alba şi Harghita care tocmai au aprobat studiul de fezabilitate al proiectului şi Braşov care nu are încă aprobat master planul, fiind încă în discuţie alternativa care conţine incinerator cu valorificare energetică – cel mai modern sistem de sortare şi depozitare al deşeurilor.
Din cele 18 milioane de euro cu care contribuabilii din Alba vor susţine prin Consiliul Judeţean această investiţie, mai mult de 11 milioane îl reprezintă TVA-ul, o taxă a statului român. Conform declaraţiilor directorului tehnic din cadrul instituţiei există discuţii cu responsabili din cadrul Guvernului pentru a fi scutiţi de plata TVA-ului în ceea ce priveşte acest proiect, cu atât mai mult cu cât bugetul judeţului este mai sărac cu o sută de miliarde de lei (lei vechi) faţă de anul 2011.

Bogdan PRESECAN

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare