Consiliul Județean a lansat licitația pentru modernizarea Transalpinei de Apuseni, drumul spectaculos în lungime de 78 de kilometri dintre Aiud și Bucium

Consiliul Județean a lansat, oficial, licitația anului în Alba, respectiv procedura de achiziție a contractului în valoare de peste 141 de milioane de lei privind modernizarea DJ 107 I, cunoscut și sub denumirea de ”Transalpina de Apuseni”.

Documentația a fost publicată pe SEAP în 6 septmebrie, iar ofertele pot fi depuse până în 10 octombrie 2018. Valorea estimată a contracutul este de 141.552.776 lei, fără TVA (circa 30 de milioane de euro). „Transalpina de Apuseni” este unul dintre cele mai frumoase, spectaculoase şi întortocheate drumuri din România, care face legătura între municipiul Aiud şi comuna Bucium pe culmile Munţilor Apuseni.

Drumul judeţean are 78 de kilometri, străbate culmi de peste 1.000 de metri şi trece prin zone de o frumuseţe rară, cu păduri, chei şi poieniţe.

Proiectul ”Modernizare drum judeţean DJ 107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bîrleşti Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrleşti – Mogoş – Valea Albă – Ciuculeşti – Bucium – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu)” este finanțat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.

Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud de municipiul Aiud, cât şi de Autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă. Tronsonul străbate o zonă importantă a judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi şi realizarea lui va scoate din relativa izolare care le-a frânat dezvoltarea economică şi le-a favorizat depopularea comunele Râmeţ, Ponor şi Mogoş.

De asemenea, va contribui la scurtarea drumului pe care îl au de parcurs locuitorii din zona Zlatna, Abrud spre Aiud, Cluj-Napoca şi spre localităţile din estul judeţului Alba, spre Blaj, Ocna Mureş.

În prezent, drumul prezintă numeroase degradări atât a îmbrăcămintei căii de rulare, cât şi cedări ale structurii rutiere. Elementele geometrice nu corespund cerinţelor de trafic actual şi de perspectivă, iar lucrările de colectare şi evacuare a apelor sunt nefuncţionale şi cu gabarite depăşite. O altă problemă a drumului este generată de scurgerea necontrolată a apelor pluviale.

Proiectul de modernizare propune, pe lângă asfaltare, şi amenajarea de trotuare şi piste pentru biciclişti. Lungimea totală a drumului este de 78,42 km, iar precedura de achiziție a fost împărțită în două loturi: Km 0 – km 43+510 cu valoare estimat de 78.030.642 lei și km 43+510 – km 78+420 cu valoare estimată de 63.522.133 lei. Proiectul mai prevede amenajarea a 16,2 km de șanțuri de pământ și a 73,88 km șanțuri de beton.

De asemenea, se va instala parapet metalic pe o distanță de 27,5 km și vor fi realizate consolidări de ziduri de sprijin pe o lungime de 23,3 km.

Vor fi reabilitate 2 poduri existente și vor fi construite 14 poduri noi. În proeict este prevăzută isntalarea de indicatoare rutiere de avertizare cu alimentare fotovoltaică pentru smenalizare luminoasă la trecerile de pietoni.

Dacă procedura decurge în condiții bune, contractul va fi semnat în 2019, iar finalizarea ”Transalpinei de Apuseni” ar putea avea loc în 2021.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

gica 9 septembrie 2018 at 18:38

Avem intradevar minti sclipitoare la conducerea judetului,adica de ani buni ,va plangeti ca nu aveti 5000000 ron,sa faceti drumul de la Roica la Mogos,cea mai scurta si accesibila cale ,intre Abrud si Teius,Blaj,acum aveti 78000000 ron ,sa faceti un drum, care va sta inchis ,luni bune, iarna,ca Transalpina de pe Valea Sebesului,doar nu va pasa,sunt banii nostri.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...