Rămâi conectat

Politică Administrație

Consilierii locali din Alba Iulia s-au constiuit parte civilă în dosarul presupuselor fraude de la FC Unirea. Ei şi-au însuşit prejudiciul de 8 milioane lei, stabilit de DNA

Publicat

în

După discuţii aprinse ce au durat circa o ora, consilierii locali din Alba Iulia au aprobat azi, în şedinţă ordinară, cu 15 voturi „pentru” şi 5 „abţineri”, proiectul de hotărâre care stabilieşte constituirea ca parte civilă a CL Alba Iulia în dosarul penal intrumentat de procurorii DNA Alba Iulia privind finanţările acordate din bani publici Asociaţiei Sportive Fotbal Club Unirea 1924. Aleşii au hotărât să-şi însuşească şi suma avansată de DNA Alba Iulia ca prejudiciu în condiţiile stabilirii unor infracţiuni, şi anume 8.070.000 lei, bani ce reprezină toate cotizaţiile şi finanţările votate în CL Alba Iulia în intervalul 2005 – 2011, în baza unui contract de finanţare. Tot azi, ei au revocat hotărârea adoptată în decembrie prin care hotărâseră iniţial să nu se constituie ca parte civilă în dosarul amintit.

Totodată, consilierii locali şi-au rezervat, printr-un amendament adus hotărârii iniţiale, dreptul de a micşora sau mări cuantumul pretenţiilor. Ei susţin că nu au o idee clară asupra cuantumului prejudiciului şi nici măcar dacă există vreun prejudiciu din moment ce, de-a lungul anilor, organele de control abilitate să urmărească modul de alocare a banilor publici, în speţă Curtea de Conturi, nu a semnalat nicio neregulă.

„Din cele 8 milioane de lei s-ar putea constata până la urmă că doar 1 leu constituie prejudiciu şi dacă este aşa, şi 1 leu din toată suma rezultă că e fraudă, riscăm s-o plătim. De aceea trebuie să ne constituim parte civilă în dosar”, le-a explicat Liviu Hondola, consilier liberal, colegilor prezenţi la şedinţă. De cealaltă parte, Marius Costinaş, consilier PDL a propus constituirea civilă însă fără să fie comunicată o sumă anume, din considerentul că nu există un raport oficial care să releve aşa ceva.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Să ne constituim paret civilă însă fără o sumă anume pentru că nu e clar că acea sumă comunicată de DNA constituie prejudiciu cert. Organele îndrituite să stabilească un prejudiciu cert şi apoi să comunicăm şi sumele, mai ales că în suma comunicată de DNA sunt prinse atât cotizaţiile cât şi finanţările acordate Asociaţiei Fotbal Clun Unirea 1924. Ori, aşa cum ştim, plata cotizaţiilor reprezintă o obligaţie a CL, cotizaţia nu are cum să constituie prejudiciu”, a fost de părere Costinaş. Propunerea sa nu a fost însă acceptată de consilierii liberali care au insistat ca suma de 8 milioane de lei, comunicată de procurorii DNA, să fie cuprinsă în proiect.

*Horia Bărdaş (PDL): „Dacă ne spune DNA să divorţăm şi să ne lăsăm nevestele, noi aşa facem”

Au fost şi 5 consilieri care s-au abţinut de la vot, cel mai vehement fiind Horia Bărdaş (PDL). Bărdaş a spus că se simte hărţuit de DNA şi că de azi încolo intră în grevă, în sensul că nu va mai vota nicio hotărâre de consiliu. „Există o presiune din partea DNA ca noi să ne constituim parte civilă şi dacă cedăm această presiune va continua. Dacă săptămâna viitoare vine DNA şi ne spune divorţaţi şi lăsaţi-vă nevestele, noi aşa facem. Nu avem şi noi consilierii locali dreptul la un punct de vedere? Trebuie să facem cum ne dictează cei de la DNA? De azi eu intru în grevă, nu mai votez nimic. Mie mi se pun în mapă nişte documente parafate şi eu ridic mâna. De ce trebuie să răspund eu acum pentru că nişte acte au fost prost făcute? În aceste condiţii, nu mai am siguranţa că rapoartele făcute de Primărie sunt în regulă şi atunci refuz să mai ridic mâna”, a spus Bărdaş.

El susţine că dacă s-ar fi constatat o fraudă în alocarea banilor publici de către CL Alba Iulia aceasta ar fi trebuit semnalată de Curtea de Conturi sau în rapoartele cenzorilor, lucru care nu s-a întâmplat astfel că finanţările către clubul de fotbal au continuat. Alături de Bărdaş s-au mai abţinut alţi patru reprezenanţi ai PDL – Marius Rotar, Vasile Cornea, Ioan Bogăţan (viceprimar) şi Iulius Domuţa. Proiectul a fost adoptat cu 15 voturi „pentru”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Publicat

în

PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Conducerea Primăriei Aiud și a unității medicale sunt responsabile de situația creată la Spitalul Municipal unde 67 de cadre medicale, angajate pe perioada pandemiei, riscă să rămână fără locul de muncă, în 6 iunie, după expirarea contractelor.

”Întreaga vină e a primăriei Aiud care, alături de conducerea unității medicale, nu a acționat pentru binele pacienților si pentru creșterea calității serviciilor medicale. Managerul spitalului trebuia să constituie o nouă organigramă, să organizeze examene pentru aceste posturi, să angajeze inclusiv medici, să presteze servicii medicale pentru populație, să le dezvolte, iar apoi să solicite bani, conform prevederilor legale, Casei Județene de Asigurări de Sănătate, aflate în subordinea Casei Naționale de Asigurări Sănătate”, a transmis senatorul Călin Matieș, în urma unei discuții cu angajați ai spitalului, dar și cu prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Doar pe durata pandemiei, Spitalul Municipal a primit de la Ministerul Sănătății circa 4 milioane de euro pentru proiecte de investiții. De asemenea, toate cheltuielile efectuate au fost decontate și toate necesitățile financiare au fost acoperite integral.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ministerul Sănătății a creat cadrul legal pentru ca personalul medical angajat în pandemie să fie păstrat în sistem, iar în Parlament există un proiect de lege prin care acești angajați să poată lucra, în continuare, prin contracte de muncă fără durată limitată. De asemenea, trebuie respectate toate prevederile legale privind ocuparea posturilor. Cadrele medicale de la Aiud și-au demonstrat utilitatea și au făcut mari eforturi pentru tratarea oamenilor din tot județul Alba. A fost rândul conducerii unității medicale și a primăriei, în subordinea căreia se află spitalul, să continue demersurile legale pentru menținerea lor în activitate”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Trebuie precizat faptul că Ministerul Sănătății nu are atribuții în plata salariilor angajaților de la Spitalul Municipal Aiud.

Nu exista risc privind apariția unui deficit bugetar dacă strategia spitalului era de dezvoltare a serviciilor medicale.

Dezvoltarea activității spitalului și, implicit, creșterea valorii contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba înseamnă acoperirea din propriile surse a oricărui posibil deficit bugetar. Mai mult, doar din luna octombrie 2022 decontarea sumelor prevăzute în contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba se va face exclusiv corespunzător serviciilor raportate și nu în baza cheltuielilor efective, așa cum este cazul acum și cum a fost cazul în ultimii 2 ani, pe perioada pandemiei.

La Spitalul Municipal Aiud există deficit de personal chiar și în condițiile angajării celor 67 de cadre medicale cărora le expiră contractul de muncă în 6 iunie. Astfel, spitalul are mare nevoie de acești angajați.

Toate celelalte unități  sanitare din județ au organizat examene pentru angajații din timpul pandemiei și au reușit să gestioneze situația corespunzător.

Probleme și proteste sunt doar la Aiud, exclusiv din cauza factorilor locali de decizie care nu au gestionat situația corespunzător!

Organizația județeană a PSD Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

În acest weekend a avut loc o întâlnire a membrilor USR la malul Mării Negre, unde au fost prezenți parlamentari, primari, președinți de filiale județene și aleși locali.

„Concluzia acestei întâlniri este una clară: vom continua lupta și nu o să renunțăm, chiar dacă ne luptăm cu un guvern format din PNL și PSD. Am intrat în politică cu scopul de a schimba România, de a reforma instituțiile statului și de a apăra interesele cetățeanului când vine vorba de risipa banului public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Politica este un maraton, am plecat în 2016 o mâna de oameni, iar acum suntem prezenți în toată țara, avem primari care guvernează local și o fac foarte bine. Primarii USR au de guvernat local pentru aproximativ 1,7 milioane de români și au datoria de a face o comunitate mai bună pentru aceștia. Putem vorbi de rezultate vizibile în aceste administrații, primăriile sunt deschise cetățenilor, banul public este cheltuit responsabil și transparent, se urmăresc investițiile pentru îmbunătățirea vieții cetățeanului și nu pentru firmele de partid.

În 2020 am reușit să ne dublăm numărul de parlamentari USR și acest lucru ne obligă să sesizăm derapajele coaliției sărăciei formate din PNL și PSD. Totodată, avem datoria de a lupta ca pensiile speciale să fie eliminate, chiar dacă PSD și PNL se opun acestui lucru.

În 2024, USR va fi o adevarată forță politică liberală, reformatoare și proeuropeană!

USR va continua lupta!”, declară deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare