Rămâi conectat

Politică Administrație

Consilierii locali din Alba Iulia s-au constiuit parte civilă în dosarul presupuselor fraude de la FC Unirea. Ei şi-au însuşit prejudiciul de 8 milioane lei, stabilit de DNA

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După discuţii aprinse ce au durat circa o ora, consilierii locali din Alba Iulia au aprobat azi, în şedinţă ordinară, cu 15 voturi „pentru” şi 5 „abţineri”, proiectul de hotărâre care stabilieşte constituirea ca parte civilă a CL Alba Iulia în dosarul penal intrumentat de procurorii DNA Alba Iulia privind finanţările acordate din bani publici Asociaţiei Sportive Fotbal Club Unirea 1924. Aleşii au hotărât să-şi însuşească şi suma avansată de DNA Alba Iulia ca prejudiciu în condiţiile stabilirii unor infracţiuni, şi anume 8.070.000 lei, bani ce reprezină toate cotizaţiile şi finanţările votate în CL Alba Iulia în intervalul 2005 – 2011, în baza unui contract de finanţare. Tot azi, ei au revocat hotărârea adoptată în decembrie prin care hotărâseră iniţial să nu se constituie ca parte civilă în dosarul amintit.

Totodată, consilierii locali şi-au rezervat, printr-un amendament adus hotărârii iniţiale, dreptul de a micşora sau mări cuantumul pretenţiilor. Ei susţin că nu au o idee clară asupra cuantumului prejudiciului şi nici măcar dacă există vreun prejudiciu din moment ce, de-a lungul anilor, organele de control abilitate să urmărească modul de alocare a banilor publici, în speţă Curtea de Conturi, nu a semnalat nicio neregulă.

„Din cele 8 milioane de lei s-ar putea constata până la urmă că doar 1 leu constituie prejudiciu şi dacă este aşa, şi 1 leu din toată suma rezultă că e fraudă, riscăm s-o plătim. De aceea trebuie să ne constituim parte civilă în dosar”, le-a explicat Liviu Hondola, consilier liberal, colegilor prezenţi la şedinţă. De cealaltă parte, Marius Costinaş, consilier PDL a propus constituirea civilă însă fără să fie comunicată o sumă anume, din considerentul că nu există un raport oficial care să releve aşa ceva.

„Să ne constituim paret civilă însă fără o sumă anume pentru că nu e clar că acea sumă comunicată de DNA constituie prejudiciu cert. Organele îndrituite să stabilească un prejudiciu cert şi apoi să comunicăm şi sumele, mai ales că în suma comunicată de DNA sunt prinse atât cotizaţiile cât şi finanţările acordate Asociaţiei Fotbal Clun Unirea 1924. Ori, aşa cum ştim, plata cotizaţiilor reprezintă o obligaţie a CL, cotizaţia nu are cum să constituie prejudiciu”, a fost de părere Costinaş. Propunerea sa nu a fost însă acceptată de consilierii liberali care au insistat ca suma de 8 milioane de lei, comunicată de procurorii DNA, să fie cuprinsă în proiect.

*Horia Bărdaş (PDL): „Dacă ne spune DNA să divorţăm şi să ne lăsăm nevestele, noi aşa facem”

Au fost şi 5 consilieri care s-au abţinut de la vot, cel mai vehement fiind Horia Bărdaş (PDL). Bărdaş a spus că se simte hărţuit de DNA şi că de azi încolo intră în grevă, în sensul că nu va mai vota nicio hotărâre de consiliu. „Există o presiune din partea DNA ca noi să ne constituim parte civilă şi dacă cedăm această presiune va continua. Dacă săptămâna viitoare vine DNA şi ne spune divorţaţi şi lăsaţi-vă nevestele, noi aşa facem. Nu avem şi noi consilierii locali dreptul la un punct de vedere? Trebuie să facem cum ne dictează cei de la DNA? De azi eu intru în grevă, nu mai votez nimic. Mie mi se pun în mapă nişte documente parafate şi eu ridic mâna. De ce trebuie să răspund eu acum pentru că nişte acte au fost prost făcute? În aceste condiţii, nu mai am siguranţa că rapoartele făcute de Primărie sunt în regulă şi atunci refuz să mai ridic mâna”, a spus Bărdaş.

El susţine că dacă s-ar fi constatat o fraudă în alocarea banilor publici de către CL Alba Iulia aceasta ar fi trebuit semnalată de Curtea de Conturi sau în rapoartele cenzorilor, lucru care nu s-a întâmplat astfel că finanţările către clubul de fotbal au continuat. Alături de Bărdaş s-au mai abţinut alţi patru reprezenanţi ai PDL – Marius Rotar, Vasile Cornea, Ioan Bogăţan (viceprimar) şi Iulius Domuţa. Proiectul a fost adoptat cu 15 voturi „pentru”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea