Rămâi conectat

Politică Administrație

Consilierii județeni au votat în unanimitate bugetul pentru anul 2013. Vezi unde vor merge cele 300 de milioane de lei!

Publicat

în

Consiliul Județean Alba, întrunit luni, 25 februarie 2013, a adoptat în unanimitate bugetul general al județului. Acest lucru reprezintă o premieră, întrucât consilierii PDL și PNL care formează majoritatea în cadrul consiliului, dar și cei ai PSD și PPDD aflați în opoziție, au votat “la unison” modul în care vor fi împărțiți banii județului în acest an.

Astfel, dint-un total de 295.344.000 lei cât reprezintă bugetul pe anul în curs, 185.700.00 de lei vor fi alocați în pentru investiții în infrastructura rutieră, în sistemul de sănătate și pentru relocarea și eficientizarea funcționării mai multor instituții aflate în subordinea consiliului județean. Au fost alocate sume importante pentru cultele religioase, activitatea sportivă și culturală, precum și diferite unități administrativ-teritoriale locale, pe care vi le vom prezenta ulterior în materiale de presă detaliate.

Președintele CJ Alba Ion Dumitrel a explicat și a punctat pe scurt modul în care a fost împărțit bugetul, mulțumind totodată tuturor consilierilor pentru comportamnetul exemplar de care au dat dovadă la votul acordat proiectelor în ședința de astăzi:

Elit - Gustul Desăvârșit

“Sunt aproximativ 300 de miliarde de lei vechi pentru infrastructura rutieră, cele mai importante investiții aprobate astăzi sunt cele de la Galda / Poiana Gălzii – 17 kilometri de drum, cel de la Teleac – 2 kilometri, interiorul localităților Roșia de Secaș, Spring, Ohaba, Ungurei și sistemul microregional de la Vingard, Șpring, Cunța, Drașov, Doștad și care se continuă în 2014 până la Câlnic și Răhău.

Circa 7.000.000 de lei vor fi investiți în infrastructura de sănătate. Vor fi realizate reparații capitale la secția de psihiatrie, care se va muta din Cetate, de lângă Catedrala Reîntregirii, în clădirea DJPCAS, eliberată după transferarea Direcției în clădirea “Proiectărilor”. De asemenea, au fost alocați bani pentru reparații și extindere la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Alba – un proiect susținut moral și de domnul Raed Arafat, de asemenea pentru reparația capitală a Secției de boli infecțioase de vizavi de ziarul Unirea, unde am demarat lucrări de anul trecut.

Avem pregătită reparație capitală la Spitalul Județean Alba. Aici intenția noastră este să mutăm Ambulatoriul la înapoi la Spitalul Județean, pentru că în acest mod este mult mai eficientă activitatea medicilor. Vom demara reparații la secțiile de Chirurgie Generală și Urologie. Acestea sunt câteva dintre lucrările de investiții pe care le avem bugetate pentru Spitalul Județean”

În ceea ce privește alte proiecte bugetate, se referă la realocarea unor instituții publice. “Vrem să eliberăm Centrul Militar și să îl mutăm unde este acum Școala Populară de Arte și avem deja finanțările pregătite. Școala Populară de Arte să se mute unde există acum Comisia pentru Persoane cu Handicap, pe strada București, iar Comisia se mută la “Proiectări”, împreună cu Direcția de Protecție a Copilului. Pregătim aceste spații și mutări pentru că și Consiliul Județean va trebui să părăsească spațiile pe care le ocupă acum de la Curtea de Apel, ca această instituție regională să se dezvolte. Noi ne-am dori ca aceste demersuri să se realizeze până la sfârșitul anului acesta, dar în ceea ce privește mutarea noastră și eliberarea este greu să spunem dacă vom reuși, pentru că investiția de la Centrul Militar Județean este una pretențioasă.

Modernizăm sala de la Tetrul de Păpuși “Prichindel” unde va fi amenajat și un cinematograf. De asemenea, vom finaliza lucrările la “Casa Artelor”. Vom începe lucrările de reabilitare la spațiile unde funcționează acum Spitalul de Psihiatrie, unde vom amenaja o bibliotecă și Tetrul de proiecte.

Vom continua să sprijinim activitatea sportivă, împreună cu Primăria Blaj pentu volei, cu Primăria Sebeș pentru handabal, cu Universitatea “1 Decembrie” pentru baschet, dorim să dezvoltăm și un parteneriat pentru sport olimpic cu Aiudul.

În ceea ce privește cultura, vom reporni anul acesta și Festivalul Dilema, din care dorim să facem un brand cultural al județului Alba.

Vom continua parteneriatul cu Academia Română, cu Uniunea Scriitorilor, vom dezvolta un parteneriat și cu Uniunea Artiștilor Plastici.

Referitor la repartizarea sumelor pe unități administrative, procedura a fost trensparentă, s-a făcut împreună cu fiecare grup din CJ Alba și cu primarii. Se vor aloca 15,6 milioane de lei și mai avem o sumă de 9,7 milioane de lei noi care vor fi repartizați în vară în funcțiile de nevoile și prioritățile pe care le vor avea atunci”, a prezentat Ion Dumitrel, pe scurt, bugetul adoptat astăzi de consilierii județeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Mesajul transmis de PNL după vizita premierului Nicolae Ciucă în județul Alba: „Dacă mediului de afaceri îi merge bine, României îi merge bine!”

Publicat

în

FOTO| Mesajul transmis de PNL după vizita premierului Nicolae Ciucă în județul Alba: „Dacă mediului de afaceri îi merge bine, României îi merge bine!”

„Președintele Partidului Național Liberal, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a vizitat azi două companii de succes din județul Alba, din două domenii diferite: Transavia și Unitatea de producție Star Assembly din Sebeș.

La Transavia, firmă privată cu capital integral românesc în producția și procesarea cărnii de pasăre, președintele #PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a apreciat performanța companiei românești:

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ceea ce am văzut astăzi în această companie, tehnologia și echipamentele pe care se lucrează, îmi dă încredere că producătorii români sunt în măsură să ofere pieței produse de calitate și să fie parteneri în efortul Guvernului de a garanta siguranța alimentară. Este un model de business pe care Guvernul îl încurajează să fie replicat de mediul de afaceri”, a afirmat șeful Executivului.

O componentă importantă a Programului #SprijinPentruRomânia este susținerea agriculturii și industriei alimentare. Guvernul condus de președintele PNL, Nicolae Ciucă, a pus la dispoziția fermierilor români 300 de milioane de euro granturi pentru capital de lucru, o măsură care va contribui la reducerea impactului generat de creșterea prețurilor la produsele de bază. În plus, a fost stabilit la 3.000 de lei lunar salariul minim în agricultură și industria alimentară.

La unitatea de producție Star Assembly, președintele #PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a punctat că includerea acesteia, de către Mercedes Benz în programul său de retehnologizare înseamnă noi locuri de muncă și va aduce plus-valoare economiei locale.

Președintele #PNL a spus și că încrederea manifestată de investitorii germani în mediul de afaceri din România poate încuraja și alți investitori străini, iar măsurile din programul de guvernare și PNRR au în vedere atât componenta de investiții, cât și componenta de reforme.

În întâlnirea cu aleșii locali liberali din județ, la care a participat și secretarul general interimar, Lucian Bode, președintele #PNL Nicolae Ionel Ciucă, a punctat că administrația liberală din Alba este un model pentru ceea ce trebuie să fie angajamentul aleșilor în fața cetățenilor. De asemenea, președintele #PNL a subliniat că soluțiile pentru multiplele crize pe care le traversează România, din cauza contextului geopolitic, se află în pachetul de măsuri #SprijinPentruRomânia, implementarea PNRR și absorbția fondurilor europene.”, a transmis Partidul Naţional Liberal


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare