Rămâi conectat

Ştirea zilei

Congresul Spiritualităţii Româneşti – bun simţ şi optimism moderat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Întâlniţi la Primăria minicipiului Alba Iulia, reprezentanţii mandataţi de Ion Dumitrel şi Mircea Hava, dir. Ioan Bodea – Consiliul judeţean Alba; viceprimar Ioan Bogăţan, preşedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni – Victor Crăciun, vicepreşedintele Ligii, general Chelaru, consilier Ioan Bâscă şi scriitorul Ion Mărgineanu, membri în conducerea Congresului într-un climat de înţelegere, respect reciproc, bun simţ au parafat structura Congresului Spiritualităţii Româneşti, întreaga problematică financiară, tipografică. Aşadar, Congresul se va desfăşura între 28 noiembrie (ziua sosirii delegaţiilor la Congres) şi 2 decembrie 2010.
Deschiderea Congresului va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor în ziua de 28 noiembrie 2010, urmând ca lucrările să se desfăşoare pe trei mari secţiuni axate pe rolul Alba Iuliei în înfăptuirea istoricelor Uniri, pe evocarea unor personalităţi ale neamului printre care Cantemir, Iorga, Brâncuşi (la ceasuri aniversare) şi împlinirea a 120 de ani de la fondarea Ligii Culturale. Se aşteaptă prezenţa la Congres a circa 80-100 persoane, oameni de seamă ai românităţii din mai multe ţări ale lumii, modele credibile de urmat într-un domeniu sau altul, scriitori, traducători, cercetători, academicieni, istorici, feţe bisericeşti. Cazarea acestora se va face la Hotel „Transilvania”. De remarcat acurateţea înţelegerilor dintre organizatori, seriozitatea, respectul pentru promovarea valorilor spirituale româneşti în lume, asigurarea unor condiţii optime de desfăşurare a manifestărilor din care nu vor lipsi sesiuni de comunicări, expoziţii, lansări de carte, un spectacol de excepţie susţinut de T. Gheorghe, Gh. Zamfir şi clujeanul Dumitru Fărcaş. Nouă, albaiulienilor ne revine nobila sarcină de-a asigura o prezenţă cât mai redutabilă, care să intervină pe secţiuni, în derularea acţiunilor culturale, gândindu-ne şi la posibilitatea de-a invita prin Fundaţia „Alba Iulia 1918” reprezentanţi ai unor fundaţii, societăţi cultural-patriotice, în ziua secţiunilor pe cele trei teme majore, din ţară, Republica Moldova, Ucraina. Deocamdată să ne bucurăm că acest Congres – simbol al portretului în mişcare al românităţii se ţine la Alba Iulia ca preambul al Zilei Naţionale a României, că instituţiile judeţene amintite, la care se adaugă şi Prefectura judeţului Alba, Arhiepiscopia Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Filiala „Alba – Hunedoara” a Uniunii Scriitorilor şi alte organisme subordonate, îşi vor uni eforturile pentru reuşită. La treabă!
Dintre participanţi, Ion Mărgineanu – membru în conducerea Congresului Spiritualităţii Româneşti.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO: Femeie de 30 de ani, din Alba, rănită într-un accident pe pe autostrada A3, pe breteaua de urcare a nordului rutier Gilău. înspre localitatea Nădășelu

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie din județul Alba a fost rănită în urma unui accident rutier care a avut loc sâmbătă dimineața, pe breteaua de urcare a nordului rutier Gilău pe autostrada A3, înspre localitatea Nădășelu.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit IPJ Cluj, autoturismul condus de femeia de 30 de ani, din județul Alba, ar fi intrat în coliziune cu autoturismul care îl preceda, sensul de deplasare înspre municipiul Turda.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Gărzii Gilău cu o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit două autoturisme avariate, iar într-unul se afla o femeie ce prezenta mai multe suspiciuni de traumatisme.

Pompierii au utilizat echipamentele din dotare pentru a extrage femeia, astfel încât să nu-i agraveze leziunile și au predat-o echipajului SMURD.

Femeii, în vârstă de aproximativ 30 de ani, i-a fost acordat primul ajutor calificat și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Alte două persoane au fost consultate la locul accidentului fără a fi transportate la spital.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Două linii ale STP Alba Iulia, modificate, pentru a facilita transportul elevilor. Proiectul, pe masa consilierilor locali

Ziarul Unirea

Publicat

în

Două linii ale STP Alba Iulia, modificate, pentru a facilita transportul elevilor. Proiectul, pe masa consilierilor locali

Programul de circulație al autobuzelor ar putea suferi ușoare modificări pentru a facilita transportul elevilor, care este îngreunat de lucrările pentru mobilitatea urbană. 

Prin lipsa unei curse care să asigure transportul elevilor la scoală, actualul program de transport nu satisface necesităţile de deplasare ale elevilor înmatriculaţi la Liceul Sf Iosif.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acest fapt creează un disconfort în ceea ce priveşte mobilitatea urbană a elevilor din mai multe cartiere ale municipiului (Miceşti, Bărăbanţ, Cetate), fiind condiţionaţi de autoturismul propriu sau de schimbarea liniilor de transport în comun existente.

Ca urmare a discuţiilor purtate cu reprezentanţii Liceului Teoretic Sf Iosif Alba Iulia precum şi cu STP SA Alba Iulia, s-a constatat că elevii acestui liceu au domiciliul în diferite zone ale oraşului precum şi faptul că nu există o linie directă către liceu care să deservească toţi elevii.

Pentru a ajunge la şcoală aceştia sunt condiţionaţi fie de schimbarea mijlocului de transport fie de utilizarea unor linii de transport care au traseu mai lung, ceea ce creează un disconfort în special pentru elevii de vârstă mai mică.

Din aceste motive, pentru a facilita transportul elevilor care învaţă la Liceul Teoretic Sf. Iosif, se propune actualizarea programului de transport în acest sens, respectiv introducerea unor curse suplimentare pe linia 110 (dispre cartierul Micesti) şi linia 107 (dispre cartierul Bărăbanţ) care să includă în traseul cursei şi zona Liceului Sf Iosif.

Modificările programului de transport propuse sunt următoarele :

Linia 110 – se suplimentează cu un mijloc de transport cursele cu plecare din staţia Gară de la ora 06;45, ora 12;30 şi ora 13;10 şi retur care vor avea următorul traseu :

– cursele cu plecare la orele 6;45(2*) vor circula :

– una pe ruta Gară – Centru – Moţilor – Horea – Cloşca – Mercur – str. Albac -Orizont- Dealului-Zavoi şi retur Zavoi-Albac- Moţilor – Cloşca – Horea – Centru – Gară

– una pe ruta Gară – Centru – Moţilor – Horea – Cloşca – Mercur – str. Albac -Orizont- Dealului-Zavoi şi retur Zavoi-Albac- Moţilor – Revoluţiei 1989 – Lalelelor – Liceul Teoretic Sf. Iosif – Gară*

– cursele cu plecare la orele 12;30(2*)şi 13;10(2*) vor circula :

– una pe ruta Gară – Centru – Moţilor – Horea – Cloşca – Mercur – str. Albac -Orizont- Dealului-Zavoi şi retur Zavoi-Albac- Moţilor – Cloşca – Horea – Centru – Gară

– una pe ruta Gară – Liceul Teoretic Sf. Iosif – Lalelelor – Revoluţiei 1989 – Calea Moţilor – str. Albac – Orizont- Dealului-Zavoi şi retur Zavoi-Albac- Moţilor – Cloşca – Horea -Centru – Gară*

Linia 107 – se suplimentează cu un mijloc de transport cursele cu plecare din staţia Gară de la ora 07;10, ora 12;15 şi retur, care vor circula doar pe perioada şcolii.

Cursele marcate cu ”*” vor circula doar pe perioada cursurilor şcolare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

23 septembrie 2023 | Dacia Spring ia cu asalt comuna Șpring! Expoziție de mașini electrice, sâmbătă

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

23 septembrie 2023 | Dacia Spring ia cu asalt comuna Șpring! Expoziție de mașini electrice, sâmbătă

În cadrul conferinței de presă de la sediul partidului PNL Alba, primărița comunei Șpring, Iulia Stănilă, a anunțat un eveniment ce va avea loc sâmbătă, 23 septembrie, în satul Drașov. Este vorba de o adunare a șoferilor de mașini electrice, mai exact a modelului Dacia Spring.

25 de autoturisme vor fi prezente la eveniment, unde cei pasionați, de la mic la mare, se vor putea plimba și vor putea observa de aproape cum funcționează o mașină electrică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul va începe la ora 11 și va avea loc în curtea școlii din Drașov.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare