Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Curier Județean

Condiții foarte bune de schi pe pârtiile din Alba: Ninsorile din ultimele zile au acoperit Domeniul Schiabil Șureanu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Pe pârtiile din Alba, la Arieșeni și Șureanu, se schiază în condiții foarte bune, în perioada 19-25 ianuarie, datorită ninsorilor din ultimele zile.

  • Domeniul Schiabil Şureanu

UPDATE: Citiți și Viscol puternic în Munții Șureanu, în noaptea de joi spre vineri: Schimbarea bruscă a vremii a înrăutățit condițiile de acces și de schi

– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

Elit - Gustul Desăvârșit

– Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală: deși a avut loc, joi, o scurtă întrerupere a funcționării domeniului schiabil, din cauza codului portocaliu emis de către autorități, pârtiile vor fi redeschise de vineri. Ninsorile extrem de încărcate și viscolul din ultimele zile au acoperit Domeniul Schiabil Șureanu cu zăpadă proaspătă, din belșug. Iubitorii de aventuri freeride vor fi, deci, cei mai fericiți. În momentul de față, drumul e accesibil doar mașinilor echipate cu lanțuri. Cert este că, la Șureanu, condițiile de schi se anunță excelente pentru o lungă bucată de timp, având în vedere omătul uriaș. Pentru informații actualizate și webcam live, intrați pe www.schisureanu.ro
Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice mașină. Atenție, însă, asfaltul poate fi acoperit cu gheață și zăpadă; circulați cu mare prudență.

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit, dar este practicabil doar de către mașinile echipate cu lanțuri. S-au creat șanțuri pe direcția de mers, astfel că este posibil ca mașinile cu gardă joasă să aibă probleme de suspendare la urcare. Lanțurile sunt, așadar, esențiale. Vă recomandăm prudență și răbdare.

Pârtii și instalații de cablu: sunt funcționale 6 pârtii din 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4), deservite de teleschi și de telescaun. Dacă viscolul va fi prea puternic, telescaunul va fi oprit. E posibil să fie deschise și pârtiile S_1 și S_2. Pe pârtii, omătul este din abundență, cu atât mai mult în vastele zone de off-piste, unde stratul depășește, pe alocuri, 1 m. Pârtiile sunt bătătorite zilnic, dar să nu fiți surprinși dacă nu veți vedea, pe pârtii, liniile de ratrack. Ele sunt acoperite cu rapiditate de ninsoarea care cade constant.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 19-25 ianuarie 2018, ninsori puternice și ger. În primele zile – vineri și sâmbătă – va ninge viscolit, urmând ca de Duminică să înceapă gerul. Cât timp va ninge, cerul va fi înnorat iar vizibilitatea va fi redusă pe pârtii. Odată cu zilele de ger, vizibilitatea va crește iar cerul va fi senin, condițiile fiind astfel ideale pentru schi. Temperaturile se vor încadra între -17 și -5 grade Celsius.

Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.

Sfaturi de buzunar:

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

  • Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

 

Evaluare generală: la Arieșeni, putem spune că iarna a început din nou. Zăpada este, acum, ca în sezoanele de odinioară. A nins și va mai ninge, ceea ce ne asigură că pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 sunt, acum, perfecte pentru schi și snowboarding. În plus, vremea se va răci considerabil, fixând în bune condiții zăpada așternută.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii și instalații de cablu: există zăpadă din belșug pe ambele pârtii de la Arieșeni, datorită ninsorilor din ultimele zile. De asemenea, având în vedere că ninge încă, este evident că pârtiile se vor păstra în bune condiții, pe o perioadă îndelungată. Stratul de zăpadă bătătorită depășește 50 cm, ceea ce este mai mult decât suficient. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 19-25 ianuarie 2018, ninsori și ger. Va ninge vineri și sâmbătă, iar de Duminică vremea se va răci puternic, creând, astfel, contextul ideal pentru sporturile de iarnă. Temperaturile se vor încadra între -15 și -3 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii va fi afectată pe parcursul ninsorilor.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

– nu consumați alcool înainte de a schia.

sursa:

Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Inconștienți pe drumurile din Alba: Șoferi beți, fără permis sau cu vehicule neînmatriculate, prinși de polițiști

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Inconștienți pe drumurile din Alba: Șoferi beți, fără permis sau cu vehicule neînmatriculate, prinși de polițiști

În cursul acestui weekend, polițiștii din județul Alba au depistat în trafic mai mulți șoferi care s-au abătut de la normele de siguranță în trafic.

La data de 14 august 2022, în jurul orei 21,00, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj, în timp ce acționau pe raza localității Valea Lungă, au depistat un tânăr de 19 ani, din comuna Valea Lungă, care circula cu un moped neînmatriculat și fără să posede permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și conducerea, pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat.

Elit - Gustul Desăvârșit

La data de 14 august 2022, în jurul orei 19,00, polițiștii din Teiuș, în timp ce acționau pe strada Clujului din oraș, au depistat un bărbat de 34 de ani, din Orăștie, județul Hunedoara, în timp ce conducea un autoturism fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

La data de 15 august 2022, în jurul orei 02,00, polițiștii din Cugir au depistat un bărbat de 52 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Rozelor din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,47 mg /l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

AMENZI de peste 76.000 de lei date de polițiștii din Alba în ultima săptămână: ZECE vitezomani au rămas pietoni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

AMENZI de peste 76.000 de lei date de polițiștii din Alba în ultima săptămână: ZECE vitezomani au rămas pietoni

Peste 600 de conducători auto au fost înregistrați de aparatele radar depășind regimul legal de viteză, în urma unei acțiuni care a avut loc, în săptămâna trecută, în județul Alba.

În perioada 8 – 14 august 2022, Serviciul Rutier Alba a desfășurat, pe raza întregului județ, o acțiune de prevenire a accidentelor rutiere care se produc pe fondul nerespectării, de către conducătorii auto, a vitezei legale de circulație.

În cele 7 zile de acțiune, în care au fost folosite 14 aparate radar, au fost depistați și sancționați contravențional 644 de conducători auto care au depășit limita legală de viteză.

Elit - Gustul Desăvârșit

În 10 situații, complementar sancțiunii contravenționale aplicate, a fost dispusă suspendarea exercitării dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice, întrucât viteza cu care au fost înregistrați conducătorii auto era cu peste 50 de km/h mai mare față de cea legală.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 76.338 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

URMĂRIRE pe străzile unei comune din Alba: Care a fost motivul pentru care un șofer de 60 de ani a vrut să scape de polițiști

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

URMĂRIRE pe străzile unei comune din Alba: Care a fost motivul pentru care un șofer de 60 de ani a vrut să scape de polițiști

La data de 14 august 2022, în jurul orei 16,00, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud, în timp ce acționau pe DJ 107 M, pe raza localității Livezile, au identificat au autoturism care avea un traseu sinuos și al cărui conducător auto nu a oprit la semnalul polițiștilor, continuându-și drumul spre municipiul Aiud.

Polițiștii au pornit în urmărirea autoturismului, folosind semnalele acustice și luminoase și au reușit să îl oprească pe strada Moților din Aiud.

La volanul autoturismului a fost identificat un bărbat de 60 de ani, din Aiud, care a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acesta a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Pe numele său a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea