Rămâi conectat

Ştirea zilei

Comunităţile din Roşia Montană şi Munţii Apuseni condamnă îngrădirea dreptului la muncă şi la un trai decent

Publicat

în

Către
Ministrul Culturii, domnul Kelemen HUNOR
Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, domnul Ion ARITON;
Ambasadorul României la UNESCO, Excelenţa Sa domnul Nicolae MANOLESCU;
Comitetul Internaţional UNESCO, directorul general Irina BOKOVA;
Icomos Internaţional, preşedinte Gustavo ARAOZ;
Comisia Naţională a României pentru UNESCO, domnului secretar general Ani MATEI;
Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, preşedinte Horea – Dorin UIOREANU;
Icomos România, preşedinte Sergiu NISTOR

Stimaţi domni,
În urma declaraţiei comune a reprezentanţilor Academiei Române şi ai ONG-urilor Pro Patrimonio şi Icomos România din data de 30 decembrie 2010, prin care se solicită, printre altele, includerea Roşiei Montane în lista patrimoniului mondial UNESCO, dorim să vă aducem la cunoştinţă următoarele împrejurări:
Comunităţile din Roşia Montană şi judeţul Alba resping presiunile emoţionale şi demersurile demagogice de listare UNESCO a Roşiei Montane şi solicită respectarea dreptului la muncă şi la un trai decent al locuitorilor din Munţii Apuseni.
Aşa cum am subliniat şi în scrisoarea din data 21.07.2010, comunităţile din Roşia Montană şi din Judeţul Alba resping ferm demersul de blocare a unui proiect de dezvoltare minieră din Munţii Apuseni, prin iniţierea procedurii de listare UNESCO a obiectivelor de patrimoniu din Roşia Montană, care contravine intereselor legitime ale comunităţii. Mai mult decât atât, populaţia locală nu a fost niciodată consultată cu privire la iniţiativa de introducere a Roşiei Montane pe lista UNESCO, acest lucru datorându-se probabil temerii de a nu se întâmpina refuz sau rezistenţă din partea cetăţenilor.
Demersurile de înscriere a Roşiei Montane pe lista UNESCO încalcă în mod flagrant legea şi principiile autonomiei locale, nesocotind totodată şi obligaţia consultării cetăţenilor în soluţionarea problemelor locale de interes deosebit.

Legea prevede faptul că autorităţile administraţiei publice prin care se realizează autonomia locală sunt exclusiv Consiliile Locale şi Primăriile. Administraţia publică locală funcţionează în temeiul principiilor autonomiei locale, descentralizării serviciilor publice, eligibilităţii autorităţilor administraţiei publice locale, legalităţii şi al consultării cetăţenilor în soluţionarea problemelor locale de interes deosebit.
Comunitatea este conştientă de starea patrimoniului cultural şi doreşte conservarea şi reabilitarea obiectivelor importante de patrimoniu cultural din Roşia Montană şi din Judeţul Alba, însă acest lucru nu trebuie să excludă şansa comunităţilor locale la muncă, viaţă decentă şi dezvoltare pe termen mediu şi lung.
Aşa cum am arătat şi în scrisoarea precedentă, Comunitatea din Roşia Montană a identificat şi a adoptat deja propriul său Plan Strategic de Dezvoltare Socio-Economică, plan care prevede dezvoltarea pe termen lung a comunei Roşia Montană prin exploatarea zăcământului auro-argentifer, care va oferi locuri de muncă şi surse de venit indispensabile unei zone sever afectate de şomaj şi sărăcie, precum şi sursele de finanţare necesare reabilitării şi conservării patrimoniului cultural.
Solicităm instituţiilor statului să ceară lămuriri cu privire la afirmaţiile calomnioase la adresa autorităţilor publice române făcute în cadrul evenimentului der la Bruxelles
În cuprinsul declaraţiei comune, semnatarii acesteia menţionează „Tragedia locuitorilor din Roşia Montană, abandonaţi de către autorităţle publice, locale şi naţionale, în faţa unor presiuni enorme şi împiedicaţi să îşi asigure propria existenţă, reduşi în consecinţă la sărăcie forţată (…)”.
Astfel de afirmaţii au un profund caracter calomniator sugerând neimplicarea, nerespectarea şi neaplicarea legii de către autorităţile publice române, cu consecinţa creării unui grav prejudiciu locuitorilor din Roşia Montană.
Având în vedere faptul că aceste afirmaţii au fost făcute în cadrul unui eveniment public, desfăşurat în afara ţării, solicităm autorităţilor să se sesizeze şi să solicite semnatarilor verificarea corectitudinii acestor informaţii.
Autorităţile publice locale, regionale şi naţionale îşi exercită cu bună-credinţă toate obligaţiile legale, în beneficiul celor care i-au ales şi vor întreprinde toate demersurile necesare restabilirii legalităţii, ori de câte ori se va constata încălcarea unor drepturi legitime sau dispoziţii legale.
Ne rezervăm dreptul de a ne folosi de toate mijloacele legale faţă de cei care, la adăpostul unor intenţii aşa-zis nobile, îşi permit să denigreze activitatea autorităţilor publice locale.
Comunitatea locală se dezice de „binefăcătorii de la distanţă”, care nu numai că nu pot să ofere o soluţie alternativă reală şi viabilă, dar utilizează diversiunea listării UNESCO doar în scopul unic de blocare a proiectului minier.
Declaraţiile pompoase şi lozincile demagogice făcute în cadrul unor evenimente publice nu pot opri degradarea patrimoniului cultural din Roşia Montană care, pe lângă înscrierea câtorva obiective pe lista monumentelor istorice din România, nu a beneficiat de niciun ajutor sau interes concret, cu excepţia programului de restaurare a centrului urban al localităţii Roşia Montană, demarat de autorităţile locale şi compania Roşia Montană Gold Corporation.
Datorită investiţiei miniere de la Roşia Montană, aici s-au putut finanţa deja cercetări de detaliu asupra bunurilor de patrimoniu cultural: arheologie, urbanism/arhitectură, etnografie şi etnologie, istorie orală şi peisaj şi au fost delimitate obiectivele de patrimoniu care vor fi conservate şi puse în valoare (Centrul Istoric al Roşiei Montane, zonele Carpeni, Tău Găuri, Piatra Corbului, galeria Cătălina-Monuleşti şi Păru Carpeni).
Toate aceste zone aflate sub statut juridic de protecţie vor face obiectul restaurărilor şi amenajărilor în vederea transformării acestora în obiective turistice care vor aduce beneficii pe termen lung comunităţii locale.
În concluzie, îi rugăm pe semnatarii declaraţiei comune, precum şi pe toţi ceilalţi care „se preocupă de la distanţă” de soarta patrimoniului cultural din Roşia Montană să lase experţii şi autorităţile competente să se pronunţe în astfel de demersuri tehnice şi să aibă încredere în comunitatea locală, care are deja propriul său plan de conservare a patrimoniului din Roşia Montană, elaborat în conformitate cu principiile dezvoltării durabile, motiv pentru care nu se poate pune problema unei înscrieri în lista UNESCO.
De asemenea, le sugerăm să îşi îndrepte atenţia asupra altor zone cu patrimoniu din România, aflate cu adevărat în pericol şi care, spre deosebire de Roşia Montană, nu beneficiază de o investiţie care să finanţeze reabilitarea şi punerea lor în valoare.
Cu deosebită consideraţie,
Eugen FURDUI, primar Roşia Montană
Consilieri comuna Roşia Montană
loan BAR
Lucian BARTHA
Eugen BOBAR
Valentin BOTAR
Toma BUREAN
Gheorghe FELEA
Ovidiu FELEA
Gheorghe GOLGOŢ
Marius IANCU
Valentin RUS
Ovidiu ŞOIT

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

Publicat

în

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

După ce, în vara anului trecut, a fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID, o femeie din Alba a reuşit să demonstreze în justiţie că a fost amendată ilegal de către un poliţist rutier.

Incidentul a avut loc în 8 iunie 2021, pe DN 14B, la ieşire din municipiul Blaj spre comuna Crăciunelu de Jos, într-o zonă cu serpentine unde drumul este marcat cu linie continuă. În momentul în care autoturismul condus de femeie a fost depăşit de autospeciala ISU, într-o curbă periculoasă, a avut loc un acroşaj între cele două autovehicule, soldat cu avarierea acestora. Femeia a primit un avertisment şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile.

„Nu sunt de acord. Am respectat în totalitate maşina politiei, care a depăşit pe cea mai periculoasă curbă, urmată la scurt timp de cea de-a doua ISU, care mi-a tăiat calea, deşi maşina era ieşită din carosabil, permiţând depăşirea necorespunzătoare a maşinii care nu avea semnalele acustice pornite”, a scris femeia în procesul- verbal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele două autovehicule ale poliţiei şi ISU s-au oprit la circa 300 de metri de locul coliziunii, femeia susţinând că cei doi conducători auto s-au deplasat în zona unde oprise încercând să o intimideze şi să o ameninţe pentru că nu a respectat semnalele luminoase şi acustice de pe maşina poliţiei.

”În momentul în care le-am spus că nu au avut pornite semnalele acustice şi luminoase, şoferul de pe maşina poliţiei a recunoscut că nu a avut semnalele acustice, deoarece m-ar fi putut speria şi m-aş fi putut răsturna în pantă. Apoi, cei doi conducători auto s-au reîntors la maşinile conduse de aceştia şi au pornit semnalele luminoase”, a declarat şoferiţa. Femeia a mai spuscă poliţistul rutier a ascultat doar versiunea prezentată prin telefon de colegul său, respectiv a venit cu ”lecţia învăţată”, şi nu a luat în considerare susţinerile acesteia.
Altă situaţie de fapt, demonstrată în instanţă

”Petenta fost invitată la sediul Poliţiei Municipiului Blaj, pentru încheierea procesului-verbal, unde a aşteptat peste o oră. În acest interval de timp, agentul constatator a vorbit permanent la telefon pentru a obţine înregistrări de pe camerele video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier. Ulterior, a obţinut o înregistrare video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier, pe care o anexez înregistrată pe un DVD. Din înregistrare, se poate observa că maşina politiei şi ISU, înainte de producerea evenimentului rutier, au depăşit un alt autoturism, care circula în spatele autoturismului condus de petentă. Acea persoană putea fi reţinută ca martor asistent, dacă nu a reţinut ca martor asistent pe doamna (…). Din înregistrarea respectivă, se observă că maşina politiei şi autospeciala ISU nu aveau semnalele luminoase pornite”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.

Pe lângă înregistrarea video care a arătat că cele două maşini nu aveau semnalele luminoase, martora care se afla cu ea în autoturism a susţinut că cele două autospeciale nu aveau în funcţiune nici semnalele acustice. Pe 7 aprilie 2022, Judecătoria Blaj a anulat procesul-verbal, hotărârea nefiind contestată de către Poliţie.

”Petenta a avut posibilitatea efectivă să facă dovada existenţei unei alte situaţii de fapt decât cea reţinută în procesul-verbal de contravenţie, iar prin proba testimonială administrată în cauză, aceasta a reuşit să răstoarne prezumţia de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie. Astfel, din declaraţia martorei (…), reiese că maşina poliţiei, care a încercat să depăşească maşina condusă de petentă, nu avea în funcţiune nici semnalele luminoase, nici cele sonore. Doar după impact, poliţistul a mers la maşina sa şi a pornit semnalele luminoase. Martora a văzut foarte clar când acesta a mers şi a pornit luminile, care până atunci nu funcţionau şi nici nu se auzea girofarul”, este concluzia magistratului care a judecat dosarul.

IPJ Alba trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 820 de lei.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

Publicat

în

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

În 11 sau 12 iunie, pe perioada evenimentului Alba Fest, albaiulienii și turiștii care vor ajunge în Capitala Marii Uniri se vor putea bucura de un spectacol de lumini cu drone.

Municipiul Alba Iulia este interesat să achiziționeze un spectacol de animație realizat cu minim 130 de drone luminoase. Momentul va avea o durată de minim 10 minute, durata fiind definită ca perioada de timp cuprinsă între decolarea și aterizarea dronelor. Dronele se vor ridica la o înălțime maximă de 100 m, iar coregrafia se va desfășura pe o coloană sonoră reprezentativă pentru evenimente de animație pentru tineri.

Prin folosirea Inteligenței Artificiale, dronele autonome sunt capabile să zboare în roiuri, se evite între ele, precum și să eschiveze obstacolele în timp ce-și îndeplinesc misiunea în cel mai eficient mod posibil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prestatorul va contura proiectul artistic al spectacolului în așa fel încât acesta să se încadreze și să potențeze caracterul AlbaFest.

Un spectacol cu drone autonome va fi o surpriză de neuitat pentru public, dat fiind caracterul original și noutatea acestei tehnologii în România. Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes și așteptat acest tip de show este foarte așteptat și dorit de albaiulieni.

Alba Fest este emblema evenimentelor din Cealaltă Capitală, scena pe care își dorește să fie orice artist din lumea muzicală. Alba Fest nu este un eveniment de inerție, ci singurul festival care a exclus tot ce era în plus, aducând pe scena lui superlativele absolute ale momentului. Este singurul eveniment în care orașul are mai puțini locuitori decât spectatori: 50 000 de oameni, în trei zile de show total.

Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes şi acest tip de show este foarte aşteptat şi dorit de albaiulieni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Publicat

în

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Un accident rutier a avut loc marți, 24 mai, în jurul orei 18.20, pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, la ieșire din Localitatea Cunța.

Din primele informații a fost o tamponare în care au fost implicate două autovehicule, care au intrat în coliziune față – spate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urmă cu câteva minute traficul rutier s-a reluat pe ambele benzi.

Vom reveni cu amănunte.

Video: Facebook/Vasiu Alexandru – INFO TRAFIC jud. SIBIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare