Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Politică Administrație

Comunicat de presă | Raul Chiriac, PNL: Exact ca într-o companie privată, este necesară creșterea eficienței administrative a statului

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Comunicat de presă | Raul Chiriac, PNL: Exact ca într-o companie privată, este necesară creșterea eficienței administrative a statului

Creșterea capacității administrative a statului reprezintă o condiție necesară pentru dezvoltarea comunităților din România. Acest lucru este similar cu creșterea eficienței unei firme private.

De fapt, instituțiile statului trebuie gestionate tot mai mult după regulile performanței din zona privată, doar că principalul indicator de performanță nu este profitul, ci satisfacția clienților, care – în cazul statului – suntem noi, cetățenii.

Anul 2024 este fără doar și poate un an marcat de mize electorale. Va scoate din jobenul multor partide politice promisiuni care să asigure obținerea unei reprezentativități cât mai crescute. În tot acest spectacol ușor de intuit al promisiunilor de tot felul care să atragă la urne electoratul fidel, am credința că vom face orice este necesar pentru a rămâne în zona performanței, eficienței și eficacității administrative.

Continuăm să ne ghidăm acțiunile după indicatori de performanță, oferind rezultate concrete și măsurabile pentru cetățeni. Vorbim despre valorile care au consacrat PNL drept un partid al capacității de a proiecta viitorul prin intermediul oamenilor pentru care viziunea și rezultatele au fost elementul de diferențiere.

Tentația populismului va fi mare pentru mulți dintre noi. Atrași de lumina reflectoarelor în spectaculosul caz al pandemiei, al nevoii de infrastructură mare, de reformă administrativă a statului român cu sute de unități administrativ-teritoriale pe care realitatea demografică le pune în situația dificilă a depopulării, uităm că discuția de fond este legată de creșterea capacității administrative a statului și de nimic altceva.

Această creștere a capacității administrative este necesară pentru eficiență, ea fiind reflectată în creșterea calității vieții omului în raport cu perioada pe care o trăim. Ecuația dezvoltării nu are nevoie de foarte multe explicații.

Fie că vorbim despre școală, stradă sau spital, fie că vorbim despre conceptul, mai larg, al dezvoltării urbane sau rurale, de fapt vorbim despre o cât mai bună cunoaștere a avantajelor competitive ale fiecărei comunități.

Sigur, avantajele pot fi uneori de tip comparativ, terenuri aproape de autostrăzi sau de căi de transport majore, alteori pot fi de ordin competitiv, forță de muncă, populație tânără, universități de prestigiu, deschidere culturală majoră, capacități de incluziune considerabile. Toate aceste lucruri se conjugă într-o viziune de dezvoltare coerentă doar dacă folosim la capacitate maximă mijloacele de a crește capacitatea administrativă a statului român.

În foarte multe cazuri, viziunea despre care vorbesc, este în fapt, capacitatea de a conecta nevoile, resursele și specificul localității la liniile de finanțare externă. Acest lucru reprezintă mecanismul prin care plus valoarea este generată de capacitatea comunităților de a se dezvolta prin inovare.

Cu un efort de specializare a resurselor umane existente sau de atragere în mecanismul administrativ a specialiștilor care să răspundă acestei nevoi, rezultatele vor fi pe măsură.

Efortul care ne așteaptă după 2024, un an în care sunt sigur că discursul rațional va învinge, este fără precedent în istoria postdecembristă a națiunii. La baza reușitei va sta o reconfigurare majoră a relației administrație – cetățean, capacitatea de a investi în oameni și infrastructură și, mai ales, în răsplătirea performanței acolo unde ea există cu adevărat.

Poate că sună dramatic sau ca un ultimatum, dar principala sarcină a politicienilor care își caută loc pe liste în această perioadă este creșterea capacității administrative a statului. Fără dezvoltarea acestei capacități ratăm viitorul comunităților.

Toate lucrurile despre care vorbim sunt frumoase, nasc dezbatere, dar nu reușesc să producă acel salt calitativ, fundamental în lumina noilor provocări. Cine înțelege asta repede are șansa să vorbească în 2028 despre o comunitate care a făcut pași pe calea dezvoltării, cine nu, va vorbi despre filozofia eșecului și despre cum ne manipulează și ne folosesc domnii cei mari.

Numai bine, tuturor!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețea de canalizare în comuna Lunca Mureșului: Primăria solicită acordul de mediu din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețea de canalizare în comuna Lunca Mureșului: Primăria solicită acordul de mediu din partea APM Alba Peste 600 de persoane din comuna Lunca Mureșului urmează să beneficieze de rețea de canalizare, în urma proiectului „Extindere și Înființare canalizare, în comuna Lunca Mureșului”. Proiectul așteaptă acordul de mediu din partea APM Alba. Beneficiarul lucrării urmărește îmbunătățirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea