Actualitate
Comunicat de presă| PSD Alba: Miniștrii Sănătății de la USR să înceteze să mai dea vina pe ultimii 30 de ani! Valul patru al pandemiei trebuia pregătit în acest an!
PSD Alba: Miniștrii Sănătății de la USR să înceteze să mai dea vina pe ultimii 30 de ani! Valul patru al pandemiei trebuia pregătit în acest an!
PSD solicită instituțiilor statului să declanșeze o anchetă cu privire la neglijența iresponsabilă a fostului ministru USR, Ioana Mihăilă, din cauza căreia România a ratat achiziția de teste COVID-19 în valoare de 4,7 milioane de euro, bani aprobați și puși la dispoziție de Comisia Europeană. Ministrul USR trebuie să răspundă pentru acest eșec care a vulnerabilizat capacitatea României în combaterea transmiterii COVID-19.
Sunt mii sau zeci de mii de cazuri noi de infecții COVID-19 care puteau fi evitate dacă Ministerul Sănătății ar fi folosit banii europeni și ar fi organizat testarea pe scară largă, pentru identificarea și izolarea din timp a persoanelor infectate.
De asemenea, multe dintre decesele COVID-19 din aceste zile ar fi putut fi evitate dacă miniștrii Sănătății de la USR ar fi achiziționat din timp medicamentele necesare tratamentului pentru bolnavii COVID-19. România a ajuns la o rată uriașă de mortalitate COVID-19 pentru că pacienții spitalizați nu sunt tratați împotriva bolii, fiindcă medicii nu au medicamentele necesare! Aceasta este o consecință criminală a incompetenței și indiferenței miniștrilor USR care nu au făcut nimic pentru a pregăti sistemul medical în fața mult-anunțatului val patru al pandemiei.
Cei doi miniștri USR care au condus Sănătatea în 2021, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă trebuie să înceteze să mai acuze cu aroganță predecesorii lor din ultimii 30 de ani! Valul patru al pandemiei trebuia pregătit în acest an, nu în precedenții 30 de ani! Cei doi miniștri trebuie să aibă minima decență de a-și admite culpa și de a-și cere public scuze pentru catastrofa sanitară în care au adus România!
Actualitate
Pensii 2023: Din ce se contituie stagiul de cotizare și care sunt perioadele asimilate necontributive
Pensii 2023: Din ce se contituie stagiul de cotizare și care sunt perioadele asimilate necontributive
Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.
Citește și: Când intră pensiile pe card în luna iunie 2023. Plata pensiei prin mandat poștal
STAGIUL DE COTIZARE SE CONSTITUIE DIN:
• Perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/ sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi din alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte;
• Vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor până la data de 1 aprilie 2001;
• Perioadele de după 1 aprilie 2001, în care persoanele au fost asigurate în baza declaraţiilor individuale de asigurare sau a contractelor de asigurare, conform legislaţiei pensiilor;
Citește și: Noutăți pensii 2023 | Ce șanse sunt să mai crească pensiile în acest an?
• Perioada suplimentară de vechime în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii;
• Perioadele asimilate prevăzute la art. 49 al Legii nr. 263/2010;
• Timpul util la pensie realizate de agricultori, în condiţiile reglementate de legislaţia privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor.
PERIOADE ASIMILATE (NECONTRIBUTIVE)
Perioadele în care asiguratul:
Citește și: Indexare pensii 2023: O nouă regulă negociată de România cu Comisia Europeană
• a beneficiat de drepturi de asigurări sociale
– pensie de invaliditate
– concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
– concediu pentru creşterea copilului;
• a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar,organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
• a satisfăcut serviciul militar,
• a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
• a fost elev al unei şcoli militare/ de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguraţă naţională.
Actualitate
Ajutor de la stat, în valoare de 90 de milioane de lei, pentru femierii români. Cine poate beneficia de subvenție
Ajutor de la stat, în valoare de 90 de milioane de lei, pentru femierii români. Cine poate beneficia de subvenție
Ministerul Agriculturii a anunțat faptul că va plăti aproximativ 90 de milioane de lei pentru peste 10.000 de fermieri pentru motorina folosită în primul trimestru din anul 2023.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii au anunțat că au fost aprobate prin ordin de ministru cantitățile de motorină utilizate în agricultură, care se ridică la aproape 59 de milioane de litri, în valoare totală de aproape 90 de milioane de lei.
Cine sunt cei care vor beneficia de cei 90 de milioane de lei din partea Ministerului Agriculturii
Potrivit Ministerului Agriculturii, sprijinul pe motorină pentru primul trimestru al acestui an agricol va fi efectuat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), imediat ce ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial.
”MADR a aprobat prin ordin de ministru cantitățile de motorină utilizată în agricultură în primul trimestru al acestui an, determinate la plată de către APIA, pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare. Astfel, cantitățile totale de motorină prevăzute în actul normativ sunt de 58.540.501 litri, iar valoarea totală a ajutorului de stat aferent este de 89.515.233 lei, pentru un număr de 10.729 beneficiari. Ordinul a fost transmis către Monitorul Oficial, urmând ca APIA să demareze efectuarea plăților după publicare”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Reprezentanții Ministerului au subliniat că prin Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014, până la finele anului 2023, se acordă ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, respectiv prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare.
Pentru anul 2023, autoritățile au decis ca cuantumul subvenției la motorină să fie de 1,529 lei pe litru.
”Pentru anul 2023, diferența dintre nivelul de 1.632,81 lei/1.000 litri al accizei prevăzut la nr. crt. 12 din anexa nr. 1 la titlul VIII «Accize și alte taxe speciale» din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și rata accizei reduse prevăzute la alin. (23) este în cuantum unitar de 1,529 lei/litru și se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare”, potrivit unei informări a MADR din luna ianuarie.
Subvenția la motorină este o schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, iar sumele se încasează prin APIA pentru culturi agricole, pășuni, zootehnie, apicultură și îmbunătățiri funciare – irigații.
Actualitate
GREVĂ japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, la început de iunie: Ce revendicări au angajații
GREVĂ japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, la început de iunie: Ce revendicări au angajații
Sindicaliştii din sănătate vor declanşa din data de 7 iunie o grevă japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, fără întreruperea activităţii, până la rezolvarea revendicărilor, a anunţat, miercuri, Federaţia Sanitas, relatează Agerpres.
„Consiliul Naţional a decis că Sanitas va menţine o presiune continuă asupra autorităţilor decidente, ca avertisment că membrii noştri nu mai acceptă amânări sau soluţii parţiale la revendicările sistemelor de sănătate şi de asistenţă socială, astfel: continuarea referendumului în rândul membrilor noştri de sindicat referitor la desfăşurarea acţiunilor de protest; 7 iunie – declanşarea grevei japoneze în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, grevă fără întreruperea activităţii până la rezolvarea revendicărilor Sanitas; continuarea negocierilor cu factorii de decizie”, au scris reprezentanţii Sanitas pe Facebook.
Citește și: Greva profesorilor: Ordonanță pentru salariile din învățământ, „ca urmare a discuţiilor purtate cu sindicatele”
De asemenea, sindicaliştii vor analiza permanent stadiului implementării soluţiilor asumate de partea guvernamentală şi stabilirea tipului şi a calendarului de acţiuni ce se impun în raport cu rezultatele obţinute.
Potrivit sursei citate, liderii Sanitas judeţeni prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional din data de 31 mai a.c., reprezentând cei peste 100.000 de membri de sindicat din sănătate şi asistenţă socială, au analizat rezultatele negocierilor din ultimele zile purtate de echipa federaţiei din sănătate cu premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Astfel, Consiliul Naţional a luat act de faptul că autorităţile, la presiunea Sanitas şi prin negociere directă cu reprezentanţii federaţiei, au identificat soluţii funcţionale care pot conduce la rezolvarea, în perioada imediat următoare, a revendicărilor sindicaliştilor. Acestea vizează: deblocarea angajărilor în cele două sisteme; alocarea sumelor necesare pentru a asigura plata voucherelor de vacanţă pentru toţi angajaţii; adoptarea în perioada imediat următoare a unui act normativ care să asigure atingerea salariului de bază maxim prevăzut în Anexa II la Legea 153/2017 pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate şi Asistenţă socială.
Sindicaliştii mai solicită revizuirea ierarhiei pentru toate funcţiile din sănătate, implicit reaşezarea asistentului medical în grila de salarizare cuprinsă în noua Lege a salarizării bugetare; recunoaşterea rolului asistenţilor medicali în funcţionarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare; finalizarea negocierilor şi semnarea CCM la nivelul sectorului de negociere colectivă Sănătate; garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii
-
Ştirea zileiacum 18 ore
1 Iunie, Ziua Copilului: Cum a luat naștere sărbătoarea și ce semnificație are această dată
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
1 IUNIE, prima zi de vară în calendar: Ce nu e bine să faci în luna lui CIREȘAR. Tradiții și obiceiuri
-
Actualitateacum 20 de ore
Vouchere sociale 2023: Când intră în luna iunie următoarea tranșă de 250 de lei pe card
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
UPDATE FOTO| INCENDIU pe autostrada A1, sensul Deva- Sibiu: O autoutilitară a luat foc. Intervin pompierii
-
Sportacum 21 de ore
GT Sport Alba Iulia, calificare în etapa superioară la Under 19 după victoria de la Copșa Mică