Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Alba: Extinderea Spitalului din Sebeș costă cât construcția de la 0 a unui spital imens din București! Susținem proiectele pentru sănătate, dar nu și risipa banilor!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consilierii locali ai municipiului Sebeș susțin toate investițiile pentru Spitalul Municipal, dar nu și lipsa totală de transparență în cheltuirea banului public.

Orice proiect de hotărâre trebuie fundamentat, iar cheltuirea fiecărui leu din banii publici trebuie justificată. Extinderea Spitalului Municipal din Sebeș costă cât un spital nou, construit de la zero, cu toate secțiile și compartimentele care să răspundă tuturor necesităților medicale ale pacienților, indiferent de diagnostic sau patologie.

În 5 ani de mandat, primarul Dorin Nistor nu a reușit să extindă Spitalul Municipal Sebeș, în ciuda bugetului generos al municipiului, a oportunităților de finanțare europeană și guvernamentală, iar acum își revarsă frustrările asupra consilierilor locali PSD, care nu votează orbește, la comandă, deoarece nu vor să fie părtași la cheltuirea iresponsabilă a banilor publici. Într-un material de presă, acesta minte și atacă, fără a avea simțul penibilului și fără a conștientiza câte promisiuni neonorate va avea după 8 ani de mandat.

Elit - Gustul Desăvârșit

În fapt, Dorin Nistor a venit în fața consilierilor locali, în 2017, 2019 și 2021, cu proiecte de hotărâre ce vizează aprobarea studiilor de fezabilitate privind obiectivul de investiții ” Extindere Spital Municipal Sebeș ”. În primul rând, ne-am săturat să plătim atâtea studii de fezabilitate și vrem concretizarea lor!

În al doilea rând, în 2017 investiția privind construcția unui nou corp se ridica la 14 milioane de euro, în 2019 la 18 milioane de euro, iar în 2021 se ridică, atenție, la 65 de milioane de euro (50 de milioane de euro fără aparatură medicală). Înțelegem scumpirea prețurilor la materialele de construcții, dar și modificările de proiect privind extinderea, însă nu și lipsa de logică. Votarea alocării oricărei sume, fără rațiune și fundamentare, poate însemna la un moment dat complicitate.

Spre exemplu, în anul 2019, prețul/metru pătrat, de construcție, potrivit Hotărârii de Consiliu Local inițiată de către primar, era 2.800 de euro, iar în 2021, prețul pentru un metru pătrat este de 4.836 de euro. Cum se justifică, domnule primar, această diferență extrem de mare?! Chiar atât de dezastruoasă a fost guvernarea PNL-USR, încât prețurile privind construcțiile au explodat atât de mult?! În timp ce veniturile oamenilor au rămas la fel sau au scăzut?!

Procentele privind creșterea prețurilor la materialele de construcții sunt prevăzute în datele Institutului Național de Statistică, iar ajustările se fac conform Ordonanței de Urgență (în cazul proiectelor începute) și nu sunt atât de mari.

Spre exemplu, Consiliul Local Braşov a adoptat în şedinţa din 29 septembrie 2021 proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de prefezabilitate aferent noului Spital de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase. Acesta se va construi pe o suprafață totală de 43.000 mp, iar costurile sunt estimate la 73 de milioane de euro (rezultă 1.697 de euro/mp)

Un alt exemplu este la Oradea, unde se va construi un nou ambulatoriu, cu circa 11,5 milioane de euro, pe o suprafață desfășurată de peste 30.000 de metri pătraţi (rezultă 383 euro/mp). Și această investiție a fost anunțată tot după scumpirile la toate produsele și serviciile.

La București, în luna septembrie, a fost prezentată construcția unui nou spital cu toate secțiile și compartimentele necesare funcționării și care, potrivit studiului de fezabilitate, va costa circa 69 de milioane de euro.

Să nu mai vorbim de inițiative private: Cu 30 de milioane de euro, bani strânși din donații, la mică distanță de centrul Bucureștiului, a fost ridicat un spital cu opt etaje, pentru copiii bolnavi de cancer.

În HCL-ul prezentat în Consiliul Local Sebeș, nu erau menționate secțiile și compartimentele care vor funcționa în partea de extindere și multe alte aspecte relevante. Suprafață desfășurată propusă a noului corp de clădire de la Spitalul Municipal Sebeș este de 10.339 mp, iar investiția se ridică la 65 de milioane de euro (50 de milioane fără aparatură medicală, respectiv 4.836 de euro/mp construit – cel mai mare preț întâlnit).

Consilierii locali ai PSD Sebeș au avut, astfel, o singură întrebare: Cum sunt posibile aceste diferențe?
Consilieri locali PSD Sebeș:
Radu Cristian
Luca Nicolae
Salău Marius
Bogdan Dorin – Aurelian
Blaga Lucian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Radu Tuhuț: ”Întreținerea spațiilor verzi nu se realizează corespunzător la nivelul tuturor orașelor”.PROIECT de lege pentru PROTECȚIA spațiilor verzi în municipiile din România

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Radu Tuhuț: ”Întreținerea spațiilor verzi nu se realizează corespunzător la nivelul tuturor orașelor”.PROIECT de lege pentru PROTECȚIA spațiilor verzi în municipiile din România

Am semnat și susținut, alături de colegi de la toate partidele de guvernământ, o propunere legislativă pe care o consider oportună și benefică. Ea vizează modificarea și completarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților. Astfel, la nivelul municipiilor, autoritățile locale vor avea obligativitatea să asigure administrarea și protecția spațiilor verzi sub supravegherea unui angajat cu studii superioare de specialitate. Acest specialist poate fi angajat al instituției sau poate avea contract cu primăria.

Întreținerea spațiilor verzi nu se realizează corespunzător la nivelul tuturor orașelor. În mod special, din cauza toaletărilor brutale, efectuate în coronamentul copacilor, am văzut foarte mulți arbori care s-au uscat. Deşi există plantări de puieţi, acestea nu înlocuiesc decât peste zeci de ani un arbore matur. Calitatea aerului din acest motiv scade continuu în oraşele noastre. Pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple, întreținerea spațiilor verzi trebuia realizată în prezența unui specialist în domeniu.

Elit - Gustul Desăvârșit

În plus, un specialist în întreținerea spațiilor verzi poate ajuta la crearea unui plan de întreținere pe termen lung, care să asigure că spațiul verde va rămâne frumos și sănătos în timp. Acesta poate oferi sfaturi privind frecvența tăierii ierbii, fertilizarea și alte aspecte importante legate de întreținerea spațiilor verzi.

De asemenea, Uniunea Europeană recomandă ca suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor să fie de 26 metri pătraţi. Spațiile verzi sunt esențiale pentru sănătatea noastră, atât fizică, cât și mentală. Acestea ne oferă un mediu natural pentru relaxare, exercițiu fizic și socializare. Ele contribuie la reducerea poluării aerului și la menținerea biodiversității. Este important ca autoritățile locale să ia măsuri pentru a crește suprafața de spațiu verde din orașe. Aceste măsuri pot include plantarea de arbori și plante în parcuri și grădini publice, crearea de zone verzi pe acoperișurile clădirilor și utilizarea de tehnologii inovatoare pentru a crește spațiile verzi verticale.

Pentru a produce efecte, legea trebuie să parcurgă întreg procesul legislativ, iar apoi să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Deputat PSD de Alba,
Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă PSD Alba: Distracție garantată la Alba Iulia de Ziua Copilului. Concursuri de biciclete, premii, vată pe băț la discreție, baloane colorate, picturi pe față și alte surprize!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă PSD Alba: Distracție garantată la Alba Iulia de Ziua Copilului. Concursuri de biciclete, premii, vată pe băț la discreție, baloane colorate, picturi pe față și alte surprize!

PSD Alba Iulia organizează și în acest an activități specifice în 1 iunie, de Ziua Copilului. De la ora 11.00, pe latura de vest din șanțurile cetății Alba Carolina, sub zona podului de sticlă, vor avea loc concursuri de desene pe asfalt, concursuri de biciclete și trotinete, concursuri de dans, muzică și voie bună. Toți copiii prezenți vor primi gratuit vată pe băț, diplome, baloane și medalii.

Citește și: Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii

Una dintre surprizele din acest an este ”face painting-ul” sau pictura pe față cu culori speciale pentru piele. Astfel, copiii vor deveni cu adevărat ceea ce își doresc! Activitățile de 1 iunie, organizate de PSD Alba Iulia se vor desfășura într-un cadru specific, pe muzica preferată de cei mici.

Vă invităm, astfel, dragi părinți, alături de copiii voștri, să luați parte la evenimentul ”Zâmbet de copil”, organizat de PSD Alba Iulia și care a ajuns în acest an la a treia ediție. PSD Alba Iulia își dorește să facă o tradiție din astfel de manifestări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Felicitări de 1 Iunie, Ziua Copilului. Trimite un mesaj, o felicitare, o urare, un SMS prietenilor care au suflet de copil

Ziua de 1 iunie a fost declarată zi liberă, astfel încât părinții să aibă posibilitatea să petreacă timp frumos cu copiii, iar această zi dedicată în totalitate celor mici să le rămână în minte și la maturitate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Alin Ignat, deputat PNL de Alba: Salarizarea în educație să pornească de la salariul mediu pe economie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Alin Ignat, deputat PNL de Alba: Salarizarea în educație să pornească de la salariul mediu pe economie

Chiar dacă am doar 36 de ani și sunt la primul mandat de deputat, chiar dacă nu fac politică la nivel național de 30 de ani, ca om politic, ca fiu de dascăl, le cer scuze tuturor oamenilor din sistemul de educație, de la dascăli la personalul auxiliar, pentru tot ce nu a făcut clasa politică pentru ei până azi.

Mă adresez în primul rând dascălilor mei buni și dedicați.

Elit - Gustul Desăvârșit

Toate solicitările acestor oameni sunt legitime. Cei care muncesc în educație au fost uitați, lăsați pe mai târziu, de fiecare dată când a fost vorba de salarizare decentă, de venituri raportate la importanța misiunii, la rezultatele pe care societatea le cere, le așteaptă de la ei.

Noua lege a salarizării trebuie să înceapă obligatoriu cu educația, iar salarizarea în educație trebuie să înceapă obligatoriu de la salariul mediu pe economie. Acest obiectiv al celor care protestează astăzi, devine angajament ferm pentru mine, ca deputat liberal de Alba, membru în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților. Da, asta presupune automat și o discuție despre performanță, dar e momentul să le abordăm deschis laolaltă pentru a da viitorului garanția unei societăți sănătoase, cu oameni profesioniști și mai ales cu oameni liberi.

Suntem datori, dragi colegi din politică. Față de oamenii care construiesc, cu suflet, pricepere și carte, viitorul copiilor noștri și România lor de mâine.

Avem treabă de făcut.

Alin Ignat, deputat liberal de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare