Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Președintele PSD Alba, Radu Marcel Tuhuț: Măsuri ale PSD pentru a readuce agricultura românească pe primele locuri în Uniunea Europeană

Publicat

în

Comunicat de presă| Președintele PSD Alba, Radu Marcel Tuhuț: Măsuri ale PSD pentru a readuce agricultura românească pe primele locuri în Uniunea Europeană

Pe timpul guvernării PSD, România s-a situat pe locul 1 la producția de porumb și floarea soarelui și pe locurile 2 și 3 la producția de soia și cereale. În 2020, pe timpul guvernării de dreapta, am înregistrat, din păcate, cele mai slabe producții agricole dintre țările Uniunii Europene. Până și domnul Oros, fost ministru al Agriculturii pus de PNL, și-a dat demisia din guvern pentru că agricultura a fost subfinanțată de liberali, iar programele din acest domeniu nu au fost susținute.

Acest lucru nu mai poate să continue! PSD i-a sprijinit mereu pe cei care au muncit pământul și nu poate privi pasiv la dezastrul din agricultură. Agricultorii din Alba trebuie ajutați pentru ca potențialul agricol de la nivelul județului să fie valorificat la adevărata sa valoare.

Electrica Furnizare Discount

În timp ce în guvernarea de dreapta, în 2020, România s-a situat la coada clasamentului Uniunii Europene cu o scădere a producției agricole de 11,3%, în guvernarea PSD România a fost:

– Pe locul 1 în UE la producția de porumb în 2017 și 2018 – câte 18,9 milioane tone;

– Pe locul 1 în UE la producția de floarea soarelui în 2017 și 2018 – câte 3,3 milioane tone;

– Pe Locul 2 în UE la producția de soia, în 2017 și 2018.

– Pe Locul 3 în UE la producția de cereale în 2018.

– Pe Locul 4 în UE la producția de cereale în 2017.

– În 2017 agricultura românească a reușit 9 recorduri istorice naționale la culturile de: grâu, rapiță, mazăre, orz, floarea soarelui, soia, porumb, cartofi și struguri.

Soluțiile implementate de PSD au fost simple si eficiente și au avizat, printre altele, absorbția fondurilor europene și acordarea la timp a subvențiilor pentru agricultură, refacerea și extinderea sistemelor de irigații, creditarea subvenționată a agricultorilor, programe de sprijin pentru stimularea producției vegetale, pentru cultivatorii de tomate și de usturoi, dar și pentru zootehnie, respectiv înființare de magazine de desfacere pentru producătorii români.

PSD trebuie să intre la guvernare pentru că știe ce trebuie să facă pentru a stopa dezastrul provocat de guvernarea de dreapta. Vă prezentăm doar 5 măsuri/programe eficiente ale PSD pe domeniul agricultură:

1) Reducerea efectelor negative ale schimbărilor climatice și creșterea producției agricole. PSD își asumă reabilitarea sistemului de irigații, extinderea acestuia cu încă 800.000 ha, dotarea cu echipamente și susținerea gratuită a costului de transport al apei pe rețelele din sistemul de irigații, precum și reabilitarea și modernizarea sistemului de desecare pe o suprafață de circa 500.000 ha și combaterea eroziunii solului pe o suprafață de circa 1,5 milioane ha până în 2027.

De asemenea, sunt prevăzute investiții în dezvoltarea și perfecționarea sistemului antigrindină astfel încât până în anul 2027 România să beneficieze de un sistem de combatere a grindinei și stimulare a precipitațiilor ce va putea fi operațional în aproximativ 2000 de localități și pe o suprafață de 11 milioane ha.

2) Absorbția în întregime a fondurilor europene destinate agriculturii prin mecanismele politicii agricole comune (PAC). Plata directă de 2,9 miliarde euro anual pentru cei 800.000 de beneficiari, valorificarea sumelor prevăzute în PNDR și în POPAM și a sumelor alocate perioadei de tranziție (2021-2022), precum și pregătirea, dezbaterea publică, negocierea și depunerea Planului Național Strategic la Comisia Europeană în vederea absorbției în întregime a sumei de 15,9 miliarde euro.

3) Măsuri pentru creșterea producției şi a consumului de produse românești prin finanțarea unor programe pentru susținerea produselor deficitare; stimularea asocierii producătorilor; dezvoltarea centrelor de depozitare, sortare, etichetare, ambalare, procesare și comercializare a produselor agroalimentare.

4) Facilități pentru stabilizarea forței de muncă specializate din domeniile agriculturii, industriei alimentare și pisciculturii, asigurarea schimbului de generații și instalarea tinerilor fermieri.

5) Consolidarea reformelor în domeniul fondului funciar cu accent pe accelerarea procesului de întabulare și îmbunătățirea legislației privind arendarea și concesionarea terenurilor agricole.

Cu stimă,

Președinte PSD Alba,

Radu Marcel Tuhuț

Publicitate

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Mircea Hava: „Timp PIERDUT pentru România în negocierea Acordului de Parteneriat și programelor operaționale!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Mircea Hava: „Timp PIERDUT pentru România în negocierea Acordului de Parteneriat și programelor operaționale!”

Mă uit, cu tristețe, la unele dintre figurile de ceară din fruntea țării pentru care manoșele ceasurilor au înțepenit, atunci când vine vorba de proiecte importante pentru România. Se străduiesc să nu întârzie la vreo întâlnire de partid sau eveniment, în rest nu-și pun problema ce se întâmplă dacă în privința fondurilor europene ieșim din termene și cine va deconta asta.

Pur și simplu nu le pasă de întârzierile majore ce vor pune o presiune uriașă pe beneficiarii publici și privați care vor frâna absorbția banilor în economia națională. O comunitate și o țară intrate într-o relație onestă și conștientă cu „timpul” sunt capabile să se dezvolte. Iar noi, în privința angajamentelor respectate la timp, n-am înțeles că la Comisia Europeană, sau alte instituții, nu există o intrare, cu un turnichet la capăt, ce se deschide pentru ca întârziații să poată alerga singuri pe un culoar și să recupereze ce-au pierdut.

Electrica Furnizare Discount

Am adresat Comisiei Europene, recent, în calitate de membru al Parlamentului European, un set de întrebări ce vizează situația și progresul negocierii de către reprezentanții României și Comisia Europeană în privința Acordului de parteneriat 2021–2027 și a tuturor programelor operaționale (exclusiv al celor 8 programe operaționale regionale), pentru care există variante de lucru pe site-ul ministerului de resort, datate din luna octombrie 2020.

Am vrut să aflu, de asemenea, stadiul negocierilor pe condițiile favorizante solicitate de Comisie, României, pentru implementarea corespunzătoare a tuturor programelor operaționale.

De puține zile și pentru o foarte scurtă perioadă de timp, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat o variantă la zi în consultare publică. Sunt consternat de lipsa de transparență și simulacrul de consultare la care forul ministerial competent expune public documente programatice care vizează cheltuirea a miliarde de euro pentru investiții cruciale pentru modernizarea României.
Comisarul european pentru coeziune, reforme și politică regională, Elisa Fereirra, mi-a confirmat că suntem într-o întârziere de 1 AN în pregătirea absorbției banilor din Acordul de Parteneriat și programelor operaționale.

Cu alte cuvinte, după prima rundă a negocierilor cu ministrul Ioan Boloș, reprezentanților României le-a luat un an întreg să vină cu o variantă actualizată care să fie analizată adecvat de Comisie. Toate astea pentru că singura preocupare a autorităților, în dauna celorlalte programe de finanțare europeană, a fost PNRR-ul.
Fără o corelare cu pregătirea la timp a restului surselor de finanțare europeană specifice politicii de coeziune sau politicii agricole comune și nici cu considerarea responsabilă a alocărilor bugetare din finanțări naționale precum Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Chiar și așa, am fost printre ultimii semnatari ai PNRR iar, în actualele condiții și ritm de lucru, vom ajunge să fim probabil printre ultimii semnatari și în cazul Acordului de Parteneriat și programelor operaționale.

Nici azi, cei interesați de noua perioadă de programare, nu suntem mai lămuriți nici referitor la progresul măsurilor ce contribuie la îndeplinirea condițiilor favorizante restante, la finalul lunii octombrie, asumate prin Memorandum guvernamental, și pentru care trebuia să avem documente de dialog și negociere cu Comisia încă de la începutul acestui an.

Mai bine mai târziu decât niciodată, zice o vorbă din popor. Dar mai bine făcute la timpul lor, aș prefera eu. E un adevăr care ne urmărește la fiecare pas și în fiecare domeniu, pentru că suntem țara în care totul e decalat și făcut cu întârziere, de la autostrăzi și până la reforma instituțiilor, la politicieni care se duc la școală la anii pensiei, de la mersul trenurilor și până la implementarea oricărui proiect asumat.

Poate că mai avem de tras până când să ajungem în punctul lucrului făcut la timp. Pentru a ajunge acolo, însă, trebuie să renunțăm la a uita, la a fi deranjați doar pentru moment. În privința aspectelor menționate mai sus, ar fi cazul ca toate aceste negocieri să fie date în sarcina unuia sau mai multor profesioniști, cu tot cu ministerul aferent.

Acum, rapid, URGENT, pentru a nu compromite definitiv șansele de a lua acești bani, folosind aceeași metodă meschină de a apărea la televizor și de a le spune, mereu, oamenilor: suntem pregătiți.

Trag un semnal serios de alarmă! Banii politicii de coeziune și cei ai politicii agricole comune sunt nerambursabili, sunt mai mulți decât PNRR și suntem în marea întârziere în pregătirea aducerii lor în România.

Nu este cinstit ca Guvernul să recupereze întârzierile pe umerii beneficiarilor, nici să îi tratăm peste câțiva ani drept vinovații de serviciu ai absorbției deficitare.

Citește mai mult

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Mircea Hava: Nu putem rata șansa unică de a beneficia de fondurile europene. Intrăm, împreună, în stare de dezvoltare!

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Mircea Hava: Nu putem rata șansa unică de a beneficia de fondurile europene. Intrăm, împreună, în stare de dezvoltare!

Experiența de peste 20 de ani, ca primar, mi-a demonstrat că banii europeni sunt cei care pot schimba, din temelii, un oraș. Se vede la Alba Iulia, se vede și în alte locuri unde s-a înțeles că absorbția de fonduri este cheia în care trebuie înțeleasă dezvoltarea pe termen mediu și lung. România se poate schimba localitate cu localitate iar programe precum PNRR și POR ne pot aduce lângă țările dezvoltate ale Europei. Ca om de administrație cu vastă experiență și ca eurodeputat PPE, rămân atent la felul în care statul român reacționează în privința banilor europeni și sprijin orice comunitate care dorește să cunoască și să acceseze fondurile însemnate care pot fi transpuse în proiecte pentru cetățeni.

Prosperitate pentru fiecare comunitate. În asta trebuie să credem și pentru asta trebuie să ne pregătim cu toții. Sunt și voi rămâne un om al faptelor, tocmai din acest motiv voi fi aici pentru oricine crede că are nevoie să înțeleagă mai bine cum se poate transforma România cu banii de la Uniunea Europeană. Și eu, și colegii mei din PPE suntem aici pentru a-i ajuta pe toți cei care vor să transforme banii lichizi în dezvoltare solidă.

Electrica Furnizare Discount

Din experiență, dar și ținând cont de specificul instrumentelor și programelor de finanțare PNRR sau POR, vă invit să primiți cu încredere câteva sugestii esențiale, utile pentru mobilizarea la timp și cu eficiență maximă. În afară de instituții și legislație care să ușureze munca beneficiarilor, la rândul lor, aceștia trebuie să-și crească șansa de a câștiga și implementa proiecte ținând cont de câteva repere:

– gestionați serviciul datoriei publice și obțineți creditele necesare pentru susținerea cofinanțărilor și nevoii de lichidate financiară până când guvernul va fi capabil să dea banii înapoi beneficiarilor;

– solicitați prefinanțări și permiteți plata de avansuri spre constructori contra unor garanții solide;

– urmăriți și fiți atenți la alocarea resurselor umane care lucrează la proiecte: cu referire la oamenii care scriu pentru PNRR și pentru perioada de programare 2021-2027, dar mai ales cei care trebuie sa finalizeze șantierele perioadei de programare 2014 – 2020

– acolo unde nu sunt departamente de scriere și implementare de proiecte, trebuie angajați consultanți cu experiență dovedită și să fie acolo atunci când se lucrează, în implementare, nu doar la început, cu CV-uri

– trebuie clarificate urgent situațiile juridice, cadastrale sau de proprietate în cazul investițiilor ce privesc mobilitate, clădiri publice, zone de regenerare, patrimoniu cultural-istoric și altele

Nu putem rata șansa unică de a beneficia de aceste fonduri. Depinde doar de noi să fim pregătiți, indiferent de componența guvernului, să ne facem treaba și să dovedim oamenilor că responsabilitatea și priceperea, munca în echipă și specialiștii sunt rețeta ce va transforma România și fiecare comunitate.

Mircea HAVA eurodeputat PNL

Membru al PPE

Citește mai mult

Politică Administrație

Ședință de URGENȚĂ la Guvern: Premierul Nicolae Ciucă a convocat toți miniștrii. Se va discuta despre noua tulpină OMICRON

Publicat

în

Ședință de URGENȚĂ la Guvern: Premierul Nicolae Ciucă a convocat toți miniștrii. Se va discuta despre noua tulpină OMICRON

În ședință se va discuta despre noua tulpină, dar și despre situația românilor aflați în Africa de Sud, după ce zborurile din și către această țară au fost anulate.

În Europa, un singur caz asociat variantei Omicron a fost descoperit în Belgia, un caz suspect a fost raportat în Germania şi un altul în Republica Cehă. Şaizeci şi una de persoane care au fost testate pozitiv la întoarcerea lor din Africa de Sud stârnesc îngrijorări şi în Ţările de Jos, însă, pentru moment, medicii olandezi nu putut să confirme dacă ele sunt purtătoare ale noii variante virale.

Electrica Furnizare Discount

Varianta Omicron a fost identificată şi în Malawi, Israel – la o persoană venită din Malawi -, Botswana şi Hong Kong.

Într-un comunicat, compania AstraZeneca a anunţat că a „dezvoltat, în strânsă colaborare cu Universitatea Oxford, o platformă vaccinală ce permite o reacţie rapidă la noile variante care pot să apară”. Compania farmaceutică anglo-suedeză a precizat că „desfăşoară deja cercetări în zonele în care noua variantă a fost detectată”.

Producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech, Moderna şi Novavax s-au declarat şi ei încrezători în capacitatea serurilor lor de a combate eficient varianta Omicron.

sursa: dcnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare