Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): ANRSC, cu complicitatea Guvernului PNL – PSD, se comportă abuziv în problema creșterii tarifelor la apă și canalizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): ANRSC, cu complicitatea Guvernului PNL – PSD, se comportă abuziv în problema creșterii tarifelor la apă și canalizare

De la tribuna Parlamentului României, am sesizat un comportament abuziv și o încălcare a autonomiei locale, din partea Autorității Naționale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice.

Cetățenii din mai multe județe ale țării s-au trezit peste noapte că tarifele la apă și canalizare au crescut cu procente care depășesc, în unele cazuri, 60%. Majorările sunt impuse printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, Ionel Tescaru, emis în data de 10 februarie.

Ordinul prevede ajustarea tarifară a prețului și tarifului pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare la rata inflației și pentru accesarea unor proiecte europene prin POIM. ANRSC încalcă autonomia locală și se comportă abuziv, totul cu complicitatea Guvernului PNL – PSD. Nu ar trebui să ne lăsăm înșelați de faptul că unii lideri ai PSD și PNL simulează în această perioadă că nu sunt de acord cu ANRSC pentru a nu da rău din punct de vedere electoral în fața cetățenilor. Guvernul PNL – PSD este părtaș la acest comportament abuziv.

Chiar dacă, din punct de vedere legislativ, ANRSC are temeiul legal pentru a impune aceste ajustări de prețuri, modul în care acest lucru a fost făcut este abuziv și încalcă autonomia locală.

Astfel, creșterile de prețuri sunt mult prea mari dintr-o dată și vor fi greu de suportat de cetățeni, în contextul în care se confruntă deja cu creșteri importante de prețuri la utilități, alimente, servicii și bunuri. Dacă amintim și creșterea inflației sau creșterea ratelor la credite, putem constata că nu este un moment prielnic pentru o creștere bruscă a prețului la apă și canalizare, servicii de strictă necesitate.

Spre exemplu, în județul Alba, prețul apei potabile va crește cu aproape 28%, în timp ce tariful la serviciile de canalizare se va scumpi cu 63,6%. La nivelul județului, administrațiile locale membre în Asociația APA Alba au decis, prin hotărâri ale consiliilor locale, să respingă majorarea tarifelor la apă și canalizare. De asemenea, pe baza acestor hotărâri, Adunarea Generală a Asociației APA Alba, întrunită în data de 7 februarie 2023, a respins strategia privind tarifarea și formula de ajustare tarifară a serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare. Această hotărâre, fundamentată pe voința administrațiilor locale din județ, a fost comunicată și către ANRSC.

În acest context, consider că soluția ar fi ca aceste tarife să fie ajustate etapizat pe o perioadă de mai mulți ani, astfel încât creșterile să fie mai ușor de suportat.
Mai mult, constatăm că ANRSC face un abuz de putere și încalcă grav autonomia locală, ignorând o decizie legală a administrațiilor locale care se opun creșterii bruște a tarifelor.
Solicit public, premierului României, domnul Nicolae Ciucă, să declanșeze prin Corpul de Control o verificare a modului în care a acționat președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și să asigure respectarea autonomiei locale. În cazul în care Corpul de Control constată un abuz de putere din partea președintelui ANRSC, solicit public demiterea acestuia.

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea