Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Adrian Teban, primarul orașului Cugir, președintele Asociației Orașelor din România: ”Zeci de șantiere din întreaga țară riscă să rămână blocate”

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Administrațiile locale performante în accesarea fondurilor europene, care implementează un număr considerabil de proiecte, sunt în prag de colaps datorită rambursărilor întârziate și a unei ordonanțe de urgență emisă la mijlocul anului, cu mult după constituirea bugetelor locale.

Deși mai au la dispoziție 4 luni să finalizeze proiectele accesate în exercițiul financiar 2014-2021, primăriile sunt în situația în care nu au fondurile necesare să ducă la bun sfârșit lucrările de investiții.

Întârzierile foarte mari cu care MIPE rambursează bani europeni, creează blocaje greu de gestionat în ciuda eforturilor depuse de administrațiile locale. La nivelul orașelor mici și mijlocii sunt întârzieri de peste 200 milioane de euro, sume necesare achitării lucrărilor deja executate, pentru care s-au depus toate documentele necesare decontării lor. Situația este complicată și riscă să devină gravă în condițiile în care urmează o nouă etapă de solicitare a rambursării cheltuielilor.

Efectul este unul de domino: dacă guvernul nu rambursează banii, primăriile nu pot plăti constructorii, care, la rândul lor, își pierd capacitatea financiară de a continua lucrările, iar fără lucrări finalizate până în 31 decembrie, riscăm dezangajarea a milioane de euro la nivelul întregii țări.

Dacă orașele mari mai au încă capacitatea financiară de a rezista, pentru localități cum este Cugirul orice întârziere ne duce cu un pas mai aproape de blocaj. Avem proiecte în implementare de 200 milioane de lei. Până în prezent ne-au fost decontați 43 milioane de lei și așteptăm să primim aproape 30 de milioane de lei pe situațiile de lucrări executate. Bugetul local, cu tot cu creditele bancare angajate, abia poate să suporte contribuția de 2% și cheltuielile neeligibile de pe cele 11 proiecte europene aflate în implementare.

O altă cauză pentru care suntem în pericol de a ne bloca în viitorul imediat, o reprezintă OUG 66 din 30 iunie 2023, care modifică și completează OUG 64/2023 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Această ordonanță emisă la mijlocul anului provoacă o presiune financiară imposibil de susținut în condițiile în care fiecare oraș și-a constituit bugetul în ianuarie, în baza actelor normative în vigoare la acel moment.

Concret, OUG 64/2022 dată de guvernul Ciucă oferea o formulă de calcul privind ajustarea prețurilor, în consens cu majorările determinate de scumpirea materialelor de construcții, carburanți, energie, etc. Ajustarea se făcea până la atingerea pragului de 50% din prețul inițial al contractelor de finanțare și era cuprinsă în bugetul proiectelor ca și cheltuială eligibilă. Prin OUG 66/2023 vine și stabilește că eligibilă doar diferența dintre valoarea de ajustare calculată prin formula OUG 64 și formula din contractul inițial. De exemplu, pe proiectul de mobilitate derulat de orașul Cugir, ajustarea la care ajungeam prin aplicarea OUG 64 era de 13,2 milioane de lei, față de valoarea inițială din contract de 9,1 milioane de lei, ajustare care ar fi fost considerată eligibilă. Prin noua ordonanță, devine eligibilă doar diferența dintre cele două, întrebarea noastră fiind cine suportă cele 9,1 milioane de lei, în condițiile în care bugetele locale nu au prevăzute aceste sume și nici bani disponibili pentru o eventuală rectificare. Acum, gândiți-vă, cum am putea susține ajustările pentru 11 proiecte implementate în cadrul POR 2014-2020.

Am făcut deja apel la MIPE să aducă clarificări/îndrumări raportate la metodologia de aplicare a OUG 66/2023, în condițiile în care orașele sunt împinse către incapacitate de a finaliza proiectele europene, iar România poate pierde milioane de euro. Încă lucrurile pot fi remediate și așteptăm ca acest lucru să se întâmple.

PNL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Modernizarea drumul județean DJ 107 H, Coşlariu Nou – DN1: Aprobarea indicatorilor tehnico-economici actualizați și a devizului general actualizat, pe masa consilierilor județeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Modernizarea drumul județean DJ 107 H, Coşlariu Nou – DN1: Aprobarea indicatorilor tehnico-economici actualizați și a devizului general actualizat, pe masa consilierilor județeni Drumul județean DJ 107 H, Coşlariu Nou – DN1 va fi modernizat și reabilitat prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”. Consilierii județeni din Alba vor avea de dezbătut în ședința din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea