Rămâi conectat

Ştirea zilei

Compensarea și plafonarea facturilor la energie electrică și gaze naturale din luna februarie 2022. Cum se aplică noile măsuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Compensarea și plafonarea facturilor la energie electrică și gaze naturale din luna februarie 2022. Cum se aplică noile măsuri

Ordonanța de urgență care stabilește noile măsuri de sprijin pentru facturi, aplicabile de la 1 februarie, a fost publicată în cursul zilei de vineri, 21 ianuarie. Conform noilor reglementări pentru consumatorii casnici se va micșora plafonul de preț și se va ridica pragul de consum. Guvernul plafonează acum prețul energiei și pentru companii.

Energie electrică

Preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh.

Plafonul de consum crește până la 500 kWh/lunar, de la plafonul anterior de 330 kWh.

Clienţii casnici vor primi o compensaţie unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, valoarea rămâne astfel neschimbată față de vechea măsuri de sprijin. Compensația se acordă tuturor celor care se încadrează în plafonul de consum.

Gaze naturale

Preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh, de la nivelul de 0,37 lei/kWh.

Crește pragul de consum până la care se acordă compensarea, la 1.500 de metri cubi pe perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 (adică 300 metri cubi lunar), de la 1.000 de metri cubi, anterior.

Noile reguli prevăd că pentru clienţii casnici se va acorda o compensaţie unitară în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar. În prezent, compensarea se ridică la 33%. Compensația se acordă tuturor celor care se încadrează în plafonul de consum.

Companii

Vor fi plafonate prețurile și pentru firme, în februarie și martie, atât pentru consumatorii non-casnici mici de tipul IMM sau al instituțiilor, dar și pentru consumatorii mari.

Astfel, în perioada 1 februarie – 31 martie 2022 prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează și pentru clienții non-casnici:

preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh

Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:
a) pentru energie electrică – componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;
b) pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.

Noi obligații de citire contor

În vederea regularizării sumelor aferente schemei de sprijin, operatorii de distribuţie de energie electrică/gaze naturale au obligaţia ca, în perioada aprilie-iunie 2022, suplimentar faţă de citirile stabilite conform reglementărilor în vigoare, să efectueze citirea indexului contorului la clienţii casnici si sa transmita furnizorilor de energie electrică/gaze naturale datele de măsurare ale acestora, în vederea aplicării schemei de sprijin tuturor clienților casnici care se încadrează în limitele de consum prevăzute.

Ministrul Energiei: „90% din consumatori vor beneficia”. Experții îl contrazic

Ministrul Energiei spune că, prin noile reguli, vor beneficia de reduceri, mai mulți consumatori casnici. „După ce mărim aceste plafoane estimez că ne vom duce pe energie electrică până în 90% (din numărul total al consumatorilor care vor beneficia de compensare – n.r.) și la gaze naturale undeva la 70-75%”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu la TVR.

Ministrul susține că, pe actuala formă a legii de plafonare și compensare, în jur de 75% sută dintre consumatorii de energie electrică beneficiază de compensare și în jur de 55-60% dintre consumatorii de gaze naturale.

Experții îl contrazic și spun că, pe actuala formă a legii, la gaze naturale, doar 30-40% din consumatori beneficiază de compensare și că plafonul lunar la gaze ar trebui majorat la 400 metri cubi pe lună, adică 2.000 mc pe cele 5 luni de iarnă, ca să beneficieze cât mai mulți români.

Sursa: economedia.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Fetiță de 8 ani, lovită de o mașină, în Alba Iulia, în timp ce traversa regulamentar strada: Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fetiță de 8 ani, lovită de o mașină, în Alba Iulia, în timp ce traversa regulamentar strada: Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului O fetiță de 8 ani, din Feneș, a fost lovită de mașină în timp ce traversa strada regulamentar, în Alba Iulia. Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea