Ziarul Unirea

Comisia Europeană: Tendința de scădere a ratei șomajului va continua, fiind susținută de o puternică creștere economică

Prognoza de iarnă a Comisiei Europene arată o valoare nominală a PIB corespunzătoare celei luate în calcul de Ministerul Finanțelor Publice la fundamentarea bugetului pe 2016, respectiv 747,6 miliarde de lei. Astfel, prin indicatorii macroeconomici prognozați, Comisia Europeană întărește realismul proiecțiilor bugetare ale României, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanțe.

 

ELIT

Romania“Cât privește 2015, previziunile de iarnă ale Comisiei Europene recunosc creșterea reală a PIB, estimată la 3,6%, ca fiind cea mai mare rată de creștere din 2008. Prognoza arată că încrederea investitorilor este stabilă și că aceasta, împreună cu trendul ascendent continuu al creditării în monedă națională, ar trebui să susțină creșterea investițiilor private pe termen mediu.

 

Un alt element pozitiv este tendința de scădere a ratei șomajului total care va continua, fiind susținută de o puternică creștere economică (reducere de la 6,7% în 2015 la 6,5% în 2017).

 

Comisia Europeană estimează o potențială evoluție favorabilă generată de o absorbție mai bună a fondurilor UE și un efect de multiplicare mai mare, urmare a stimulării fiscale din 2016 și 2017.

 

Se remarcă în 2015 reducerea estimată a deficitului public în termeni ESA la 1,1% din PIB, de la 1,4% în 2014, pe fondul unei creșteri solide a veniturilor fiscale. Comisia Europeană apreciază că au fost compensate peste așteptări reducerile fiscale din ultima perioadă (reducerea TVA pentru produse alimentare, eliminarea taxei pe construcțiile speciale) prin creșterea economică puternică și conformarea fiscală îmbunătățită.

 

În 2016, deficitul bugetar se estimează că va crește la 3% din PIB. Ponderea datoriei în PIB este estimată să crească ușor, de la 39% în 2015 la 42,6% în 2017.

 

Pentru economia mondială, Prognoza de iarnă a Comisiei Europene indică faptul că perspectivele de creștere nu au cunoscut modificări majore față de previziunile de toamnă. Există însă riscul ca, din cauza unor factori externi, creșterea economică să se dovedească a fi mai slabă decât se preconizase.

 

În zona euro, se preconizează o creștere economică de 1,7% în acest an, de la 1,6% anul trecut, și de 1,9% în 2017. Creșterea economică a UE este prevăzută la 1,9% în acest an și să ajungă la 2,0% anul viitor.

 

Deficitul public consolidat în zona euro va continua să scadă, ca urmare a unei activități economice mai intense și, într-o măsură mai mică, a scăderii cheltuielilor cu dobânzile”, se mai precizează în comunicat. (BT)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă: Municipiul Alba-Iulia anunță începerea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din municipiul Alba Iulia – Lot 1.4

Comunicat de presă Comunicat de presă  18 Decembrie 2020 Municipiul Alba-Iulia anunță începerea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă – implementarea proiectului „Modernizare birou de topografie prin achiziționare de echipamente și tehnologii noi”

Comunicat de presă ”MODERNIZARE BIROU DE TOPOGRAFIE PRIN ACHIZIȚIONARE DE ECHIPAMENTE ȘI TEHNOLOGII NOI” ADY GEO TOP SRL, cu sediul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Anunț începere proiect „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” pentru SC LUK DE LUX SRL

Comunicat de presă 04.01.2021 ANUNŢ DE ÎNCEPERE PROIECT  “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Anunț demarare proiect – Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor pentru beneficiar SC OPAL DESIGN SRL

Comunicat de presă 06.01.2021 ANUNȚ DEMARARE PROIECT „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

ANUNȚ începere proiect Alba Doner Production SRL, măsura 2: “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”

Comunicat de presă 24.12.2020 ALBA DONER PRODUCTION S.R.L., cu sediul în ALBA, localitatea Alba Iulia, str. Str. LIVEZII, nr. 35… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro