Rămâi conectat

Cultură Educație

Colegiului Tehnic „Al. Domşa”: Delegaţia albaiuliană şi-a spus „poveştile de viaţă” în Turcia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Delegaţia Colegiului Tehnic ”Alexandru Domşa” Alba Iulia, formată din părinţi ai elevilor şi profesori, condusă de directorul adjunct Carmen Sînc, s-a întors recent din Turcia, unde a participat timp de o săptămână la o întâlnire în cadrul proiectului multilateral Grundtvig ”Puterea poveştilor de viaţă”. Alături de membrii delegaţiei albaiuliene au mai luat parte alţi 30 de participanţi din ţările partenere în proiect: Belgia, Turcia, Marea Britanie şi Portugalia.

Proiectul ”Puterea poveştilor de viaţă”, care se derulează în perioada 2012-2014, şi-a propus să-i determine pe  participanţi să cunoască şi să compare valorile umane caracteristice diverselor culturi europene. „La cea de-a treia întâlnire internaţională de proiect, desfăşurată la Havran, regiunea Balikesir, am fost întâmpinaţi cu multă căldură de echipa ţării gazdă, care a organizat extrem de minuţios întregul eveniment”, ne-a declarat prof. Carmen Sînc, coordonatorul proiectului. Pe parcursul întâlnirii s-au desfăşurat mai multe sesiuni de lucru în cadrul cărora au fost prezentate poveştile participanţilor, metode şi tehnici de „storytelling” şi au fost stabilite modalităţile de realizare a produselor finale ale proiectului. 

Au fost prezentate poveşti despre emigranţi, despre comunităţile acestora, despre calea parcursă de aceştia pentru a se adapta, despre despre dorul de ţară şi de familie, despre eşecuri, dar şi despre succese. Confruntându-se cu propriile lor probleme, participanţii au realizat că au multe în comun cu alţi cetăţeni europeni, cu alte poveşti de viaţă dar şi cu experienţe de viaţă  „universale”. Părinţii din echipa României au prezentat poveşti de viaţă folosind metode inedite: eleva Mihaela Tomuş a realizat  filmul ” O zi din viaţa mamei”, în care a surprins câteva aspecte din rutina zilnică a mamei sale, iar Petruţa Pop, preşedintele Asociaţiei Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba, folosindu-se de imagini sugestive şi purtând o minunată ie pe care a numit-o ”cartea mea de identitate”, şi-a descris drumul vieţii, evidenţiând importanţa pe care folclorul şi tradiţiile le-au avut în realizarea sa personală şi profesională. De asemenea, soţii Cristina şi Mircea Orăşan au stârnit ropote de aplauze şi zâmbete când şi-au jucat cu talent propriul rol în minisceneta care a redat  povestea lor de iubire, o poveste universală, plină de umor, pusă în scenă de actriţa Teodora Popa de Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia, care totodat[ i-a îndrumat pe cei doi părinţi, pe parcursul repetiţiilor.

„Gazdele întâlnirii internaţionale, partenerii turci, s-au îngrijit şi să cunoaştem tradiţiile şi obiceiurile lor, precum şi câteva dintre atracţiile Gofului Edremit: oraşul Ayvalik, Insula Cunda, platoul Şeytan Sofrasi, oraşul Akçay, Templul lui Zeus de pe Muntele Ida. Împărtăşirea experienţelor de viaţă, încurajată de acest proiect, a contribuit în mod sigur la creşterea stimei de sine, la întărirea convingerii că fiecare om contează şi că avem ce învăţa unii de la alţii”, a spus prof. Carmen Sînc.

Robert GHERGU

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea