Rămâi conectat

Ştirea zilei

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, o ISTORIE de 100 de ani, școală militară pentru mii de tineri

Darius BUZGURE

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, o ISTORIE de 100 de ani, școală militară pentru mii de tineri

Unitatea de învâțământ, una dintre cele mai prestigioase din județul nostru, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia aniverseză un secol de la înființare, prilej cu care va avea loc un ceremonial militar în fața sediului situat pe Bulevardul Revoluției.

La 100 de ani de la înfiinţarea colegiului militar, vineri, ceremonialul începe de la ora 10.00, pe esplanada din faţa instituţiei, cu prezentarea raportului reprezentantului eşalonului superior şi intonarea Imnului Naţional al României. Va urma apoi ceremonia de decorare a Drapelului de luptă al Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” şi va fi dezvelită o placă aniversară de pe faţada colegiului. Elevii vor defila în fața publicului, iar dacă vremea va fi favorabilă, vom avea parte și de un survol la verticală cu aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române, o formaţie de MIG-21 Lancer şi o formaţie de elicoptere IAR-330 Puma Socat, aparţinând Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii.

La eveniment este așteptat și președintele Klaus Iohannis. De asemenea, în cadrul ceremoniei va avea loc şi un scurt moment în care vor fi premiaţi cei mai buni elevi la învăţătură şi elevii olimpici, după care va urma defilarea personalului colegiului şi a subunităţilor de elevi.

Pe lista invitaţilor speciali care vor participa vineri la aceste activităţi, se numără și foşti absolvenţi ai colegiului care sunt în prezent generali în Armata României. Aceștia vor semna în primele file ale „Cărţii de Onoare Jubiliară”, special destinată Centenarului.

„Am rezervat primele file invitaţilor care vor participa vineri, 1 noiembrie, la activităţile prilejuite de sărbătorirea Centenarului colegiului şi foştilor absolvenţi ai colegiului care sunt astăzi generali în Armata României. Vor semna în această carte şi cadre militare şi dascăli ai liceului. După ce va fi completată, cartea de onoare va fi păstrată ca un document foarte important”, a declarat comandantul colegiului, colonel Marcel Domşa.

„Cartea de Onoare Jubiliară – 100 de semnături” este special destinată Centenarului Colegiului militar şi are 100 de file. În această carte vor semna 100 de persoane care şi-au pus amprenta asupra activităţii colegiului militar. Cartea de onoare a fost deschisă de comandantul colegiului, colonel Marcel Domşa.

Istoria Colegiului Militar „Mihai Viteazul”:

„Din documentele care se păstrează, rezultă ca generalul de corp de armată Arthur Văitoianu, prin raportul său din 17 august 1919, solicita înfiinţarea a trei licee militare în localităţile: Timişoara, Sibiu, Chişinău. Era o datorie de onoare pe care o avea ţara pentru instruirea şi educarea tineretului din Banat, Transilvania şi Basarabia, la nivelul învăţământului din vechile provincii ale României. Prin Înaltul Decret Regal nr. 3613 din 23 septembrie 1919, dat la Castelul Peleş de Regele Ferdinand I, se aproba înfiinţarea liceelor militare din Târgu-Mureş şi Chişinău, începând cu anul 1919. Propunerea mr. Nădejde a influenţat schimbul între Sibiu şi Târgu-Mureş ca locaţie pentru unul dintre cele trei licee propuse regelui spre aprobare”, se arată în istoricul postat pe site-ul Colegiului din Alba Iulia.

În data de 30 martie 1920, instituţia a primit denumirea Liceul Militar „Mihai Viteazul”.

La 1 septembrie 1940, în urma Dictatului de la Viena, liceul este strămutat temporar în garnizoana Timişoara. După şapte ani de activitate în Timişoara, în 8 august 1947, din motive politice, liceul îşi încetează activitatea împreună cu celelalte licee militare din ţară.

În data de 1 iunie 1975, liceul şi-a reluat activitatea în garnizoana Alba Iulia sub denumirea de Liceul Militar “Mihai Viteazul”.

La doi ani distanță, în luna septembrie a anului 1977, a fost inaugurat actualul sediu. În data de 15 iunie 1978, are loc prima promoţie de absolvire la Alba Iulia.

În 1 noiembrie 1999, prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M131/1999, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţare şi ca o recunoaştere, din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a contribuţiei de marcă adusă la formarea tinerei generaţii, instituţia a primit denumirea de Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul”.

În anul 2006, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” a obţinut, alături de alte 13 şcoli şi licee din ţară, certificatul de “Şcoală Europeană” oferit de şeful Comisiei Europene în România, d-nul Jonathan Scheele şi secretar de stat în M.E.C., d-na Paloma Cecilia Petrescu.

Un an mai târziu, în luna martie a anului 2007, Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, împreună cu M.E.C. au hotărât, ca o sală de clasă din Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul”, alături de alte 49 de şcoli şi licee din ţară, să primească denumirea “Robert Schuman”, fondator al Uniunii Europene.

În 7 iunie 2012, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” obţine, pentru a doua oară, certificatul de “Şcoală Europeană”.

10 aprilie 2014, prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 3281/10.04.2014, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” a obţinut, titlul de “Colegiu Național ”, schimbându-și denumirea în Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”

În iunie 2015, Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” a obţinut, pentru a treia oară, certificatul de “Şcoală Europeană”. Urmând ca în mai 2018, Colegiul să obţină, pentru a patra oară, certificatul de “Şcoală Europeană”.

Prin efortul tuturor, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” a dobândit valoroase tradiții şi rezultate deosebite care l-au consacrat printre cele mai bune instituții de învăţământ militar şi civil din ţară.

sursa: Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea