Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

Ziarul Unirea

Publicat

în

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

Prilej de bucurie și emoție, atât pentru cei care își întemeiază o familie, dar și pentru părinții sau apropiații lor, nunta trebuie să fie un moment frumos, de neuitat pentru toți cei care participă la un astfel de eveniment.

Citește și: Mesaje de dragoste • Mesaje de iubire • Declarații de dragoste • Declarații de iubire

Dacă ați primit o invitație la nuntă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să mulțumiți pentru invitație și să confirmați participarea sau, dacă nu puteți onora invitația, să prezentați scuze și să anunțați că nu veți merge, adresând urări de bine tânărului cuplu care se căsătorește. Este important pentru cei care organizează nunta să știe câte persoane vor participa la petrecere, pentru a ști câte meniuri trebuie comandate la restaurant.

În cazul în care participați la nuntă, este foarte importantă punctualitatea. Dacă participați la cununia religioasă, evitați să ajungeți după ce a început slujba de cununie, iar dacă ați întârziat, intrați în biserică discret, fără a perturba oficierea evenimentului. După ce a fost încheiată oficierea slujbei de cununie, veți felicita mirii, nașii, părinții mirilor.

Citește și: Codul Bunelor Maniere: Top 40 de reguli de bază

Dacă nu participați la cununia religioasă și mergeți direct la restaurant, la sosire veți ciocni un pahar de șampanie cu mirii, nașii, toți cei care vă vor întâmpina. Vă veți așeza la locurile care v-au fost rezervate. În cazul în care sunteți la masă cu persoane pe care nu le cunoașteți, este politicos să vă prezentați și să purtați o conversație agreabilă cu aceștia, veți avea de petrecut ore bune împreună.

Invitații nu se vor grăbi pe ringul de dans, oricât de mult le-ar plăcea o anumită melodie, până când nu va începe dansul mirilor. Ei sunt cei care deschid dansul, iar apoi tot ei sau unul dintre organizatori vor invita pe toată lumea la dans.

În situația în care nu sunteți buni dansatori, nu veți sta întreaga seară lipiți de scaun la masă, veți da impresia că nu vă simțiți bine la nuntă, spre dezamăgirea mirilor. Încercați să dansați măcar de două-trei ori, pe ritmuri lente, care nu cer cine știe ce măiestrie de dansator.

Veți avea grijă să beți cu moderație, pentru că nimic nu e mai neplăcut la o nuntă decât un invitat în stare avansată de ebrietate, care nu-și mai poate controla nici mișcările, nici cuvintele.

Dacă aveți un regim special, aveți grijă să anunțați din timp organizatorii, pentru a vi se pregăti meniu special, spre exemplu vegetarian. Nu veți pleca de la nuntă înainte de momentul festiv al tăierii tortului.

Ținuta pe care o veți alege pentru nuntă va fi elegantă, doamnele vor alege o rochie sau un compleu, iar domnii vor purta costum clasic. Doamnele trebuie să evite ținutele de culoare albă, deoarece albul este rezervat miresei. Pantofii doamnelor vor fi cu toc.

Citește și: CODUL BUNELOR MANIERE: Cum trebuie să te comporți la masă? Ce tacâmuri folosești, ce faci cu șervetul, cum trebuie să te așezi și alte reguli de politețe

Tinerii trebuie să evite să vină la nuntă îmbrăcați ca pentru club, în jeans și tricou. Nu este politicos nici să poarte teniși sau pantofi de sport.

În cazul în care vremea este rece sau ploioasă și aveți pardesiu sau pelerină, le veți lăsa la garderobă, nu veți veni cu ele la masă.

Dacă ați pregătit un cadou pentru miri, acesta va fi frumos ambalat, însoțit de o felicitare sau de o carte de vizită pe care veți scrie câteva cuvinte și vă veți semna. Nu este neapărat nevoie să înmânați personal cadoul mirilor, îl puteți lăsa în locul rezervat cadourilor.

Chiar dacă masa cu băuturi este în apropiere, nu este politicos să vă duceți să vă umpleți singuri paharul. Așteptați să vină un ospătar la masă și-i veți spune ce doriți să beți.

Înainte de a începe să mâncați, veți pune șervetul din pânză pe picioare, îndoit. Nu-l veți agăța la gât, precum copiii.

Citește și: CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să ne comportăm pe stradă

Dacă mâncarea este adusă în farfurii, veți mânca atât cât puteți, iar când ați hotărât că nu mai mâncați, veți pune tacâmurile așezate paralel pe farfurie. Dacă este o nuntă la care mâncarea este pe o masă specială, de unde trebuie să vă serviți singuri, veți lua ceea ce doriți, punând cu lingura din bol sau din platou în farfuria dumneavoastră. E nepoliticos să umpleți farfuria cu vârf. Puteți să mai luați și mai târziu, dacă mai doriți.

Fumătorii vor avea grijă să nu aprindă țigara lângă o persoană care mănâncă. Sunt și locuri speciale pentru fumat, dacă doriți să faceți acest lucru în timp ce persoanele de la masa dumneavoastră mănâncă.

Doamnele vor merge într-un loc retras pentru a-și reface machiajul sau pentru a-și aranja părul, este nepoliticos să scoată oglinda și rujul la masă.

La plecare, vă veți lua rămas bun de la miri, de la părinții acestora, de la nași, mulțumind pentru invitație și adresându-le urări de bine. (Z.U.)

Sursa: agerpres.ro; FOTO: arhiva


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

19 martie: Ziua paşaportului românesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 martie: Ziua paşaportului românesc Anual, la 19 martie, este sărbătorită Ziua paşaportului românesc, dată la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită ”Lege asupra paşapoartelor”. Documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de paşaport fusese menţionat, pentru prima dată, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea