CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să ne comportăm pe stradă

Paul Voicu - Primar 2020

Mulți cred că regulile de bună purtare sunt depăşite şi nu mai trebuie aplicate în vremurile moderne şi libere în care trăim. Ei bine, nu e chiar așa, astfel că ne-am propus să reamintim care sunt bunele maniere în situaţii diferite, de care toţi ne lovim. Dacă în articolele precedente am scris despre ”Salut”, primul semn al politeții, despre cum ne comportăm când suntem invitați la masă sau conversația la telefon,  astăzi aflăm cum ar trebui să ne comportăm pe stradă.

conversatii strada

ELIT

Atunci când mergi pe stradă și ajungi față în față cu cineva, trebuie să ocolești persoana respectivă pe partea dreaptă.

În cartea „Bunele maniere astăzi” scrie că este obligatoriu să avem un aspect îngrijit, oricând ieşim din casă, chiar dacă ieşirea este una de scurtă durată (numai până la magazinul din colţul blocului). Aspect îngrijit înseamnă să fim curaţi, să purtăm haine decente, iar părul să ne fie pieptănat.

Mihail David - 2020

Există câteva gesturi pe care niciun om civilizat nu trebuie să le facă pe stradă. Spre exemplu, este nepoliticos să fumăm sau să mâncăm pe stradă, oricât de grăbiţi sau de înfometaţi am fi.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

De asemenea, este necivilizat să ne pieptănăm pe stradă, să ne curăţăm pantofii, să ne ridicăm ciorapii sau să ne împrospătăm machiajul. Nici unghiile nu trebuie curăţate în public.

Un alt gest care nu trebuie făcut niciodată pe stradă este acela de a trage cu urechea la conversaţia unor persoane. Mai mult decât atât, este şi mai nepoliticos să intervenim în discuţia lor, chiar dacă subiectul ne interesează.

În nicio circumstanță nu este acceptabil ca cineva să arunce pe stradă ceva ce nu ii mai este de folos, indiferent ca este vorba despre ceva biodegradabil sau nu.

În cazul în care poartă o rochie sau o fustă lungă, atunci când traversează, o doamnă trebuie să o ridice ușor, până la nivelul gleznei, cu o singură mână. O astfel de piesă vestimentară nu se ridică niciodată cu ambele mâini, acest gest fiind considerat vulgar.

CITIȚI și  CODUL BUNELOR MANIERE. SALUTUL – primul semn al politeţii. Cine trebuie să salute primul: femeia, bărbatul, şeful său vârstnicul? Câteva reguli de bază

Trebuie să ştiţi că nu este deloc un semn de bună-creștere să purtăm o conversaţie cu o cunoştinţă care se află la fereastra unei case sau a unui bloc din drumul nostru. Regulile de bună purtare spun că e permis doar să salutăm acea persoană cu un gest amical şi să trecem mai departe. În aceeaşi ordine de idei, nu trebuie nici să ne strigăm prietenii sau rudele din stradă.

Citiți și  BUNELE MANIERE: Cum ne comportăm când suntem invitaţi la masă. Câteva REGULI de care să ţii cont

Necivilizat este şi să privim fix o persoană care ne trezeşte interesul (o femeie frumoasă, un bărbat cu o îmbrăcăminte execentrică, o persoană cu dizabilităţi) sau să facem remarci cu glas tare despre celelalte persoane pe care le întâlnim.

De câte ori nu v-aţi intersectat cu grupuri de oameni care se zgâiau la vreun scandal iscat în stradă? Ei bine, aflaţi că este nepoliticos să ne alăturăm grupurilor de „gură-cască” care asistă la întâmplările străzii, fie că e vorba de certuri, bătăi, filmări sau orice alte evenimente care atrag curioşi. Totuşi, în cazul în care este vorba despre accidente, ne putem implica în a da o mână de ajutor, însă numai dacă ne pricepem.

Citiți și CODUL BUNELOR MANIERE: Conversația la telefon – cum începe, cum trebuie să decurgă și cine trebuie să o încheie

De asemenea, semn de proastă creştere este să deranjăm pe cineva cu prezenţa noastră. Dacă lovim pe cineva din greşeală trebuie să ne cerem scuze în mod politicos „Pardon!”, „Vă rog să mă scuzaţi!”, replici la care răspunsul firesc ar trebui să fie unul de tipul „Nu face nimic”.

Totodată, este necivilizat să privim cu indiscreţie în casele şi curţile oamenilor.

Autorea cărții, Aurelia Marinescu, atrage atenția că aceste reguli se aplică şi în situaţiile în care suntem în mulţime: la târguri, expoziţii, holuri de cinematograf, aeroport, în staţiile mijloacelor de transport în comun.

Dacă scrii mesaje sau e-mailuri pe telefon, fie menții ritmul de mers constant și ești foarte atentă să nu intri în cineva sau să nu încurci circulația, fie te retragi pe partea dreaptă a trotuarului până termini ce ai de făcut. Nimănui nu îi place să se intersecteze cu o persoană care stă cu ochii în telefon ți nu este atentă la circulație.

Mersul pe stradă:
De regulă, mergem pe stradă alături de o femeie sau de un bărbat. Dacă trotuarul se îngustează la un moment dat, dacă apare un pasaj sau dacă fluxul mare de pietoni ne obligă să ne despărțim de însoțitorul nostru politețea ne cere să ținem seama de câteva reguli elementare : femeia trece înaintea bărbatului, vârstnicul înaintea tânărului, superiorul înaintea subalternului. Există și unele excepții când procedăm invers – la o traversare periculoasă, bărbatul își protejează însoțitoarea și trece în fața ei întinzindu-i mâna pentru a o sprijini.

Un bărbat trebuie să-i ofere ajutorul unei femei necunoscute. Dacă este nevoie – pe o stradă taiată de șanțurile unor lucrări publice, în cazul unei ploi torențiale bărbatul nu va trece nepăsător pe lângă o doamnă care se află în impas. O va susține să nu cadă pe pământul alunecos sau îi va oferi protecția umbrelei sale conducând-o până la un loc adăpostit. Să amintim că odată ce situația delicată este rezolvată, el își va lua rămas bun iar doamna îi va mulțumi.

Dar mergând pe o stradă nu suntem totdeauna în impas. Să presupunem că ne plimbăm, pur și simplu. De regulă locul doamnei este în partea dreaptă a bărbatului, tot din dorința de a o proteja, căci bordura străzii e mai aproape de el. Dacă vitrinele, de pildă, se află tot pe dreaptă, ea le va putea privi nestingherită. Dacă însa acestea sunt pe stânga, cei doi își vor schimba locurile, de dragul doamnei care nu rezistă niciodată ispitei de a fi la curent cu moda.

Dacă suntem în grup, să avem grijă să nu ocupăm tot trotuarul ca și cum ne-ar aparține. Nu putem merge alături mai mult de trei persoane. Se înțelege că nu vom discuta cu toții în cor, că nu vom râde în hohote. Dacă din grupul de trei persoane face parte un copil, el va fi încadrat de cei doi adulți, dacă este vorba despre doi copii , aceștia vor sta în stânga și în dreapta adultului. Lucrurile trebuie să se petreacă astfel pentru că este bine să nu ne lăsăm copii din mână pe stradă.

O altă situație: când o femeie va fi încadrată de doi bărbați, cel mai în vârstă va sta în dreapta ei. În schimb, într-un grup de trei, doua femei vor încadra un bărbat, locul din dreapta acestuia fiind ocupat de cea mai în vârstă.

Dacă este vorba despre trei femei sau trei bărbați, persoana mai importantă sau mai în vârstă va ocupa locul din mijloc.

În cazul unei circulații aglomerate grupul nu poate rămâne compact. Persoana din stânga , indiferent de sex, le va lăsa pe celelalte două să meargă înainte. Nu vom proceda așa dacă însoțim două doamne.

Le vom acorda întâietate și le vom urma îndeaproape.

Pe munte sau la urcarea unei scări înguste bărbatul trece primul , aruncând mereu o privire în spate spre însotitoarea sa.

sursa:avocatnet.ro, cursuriauto.ro, divahair

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Comentarii

Așa zis-a Burebista 19 aprilie 2015 at 21:08

Frumos articol.
Sunt reguli pe care mulți nu le știu și nici nu au resurse de unde să dobândească asemenea cunoștințe.

PS: eu știu că dacă într-un spațiu public, așa cum este acesta unde scriu, ți se atrage atenția asupra greșelilor gramaticale din articol, de rușine data viitoare vei face tot posibilul să nu mai existe greșeli. Sunt atâtea cazuri în care am semnalat greșelile din articole și pe autor l-a durut în cot și-l doare în continuare. Oare ce spune aceasta despre autorul articolului? Oare cenzurarea comentariilor mele ca urmare a acestor semnalări este o rezolvare? E o rezolvare ca nuca-n perete. De obicei după o semnalare de greșeli următorul comentariu, indiferent despre ce era vorba în el îmi era cenzurat.

Și în acest articol aveți greșeli:

„astfel că ne-am ne-am propus”
„Le vom acorda ințietate

plus nenumărate greșeli de punctuație.

Veți corecta greșelile sau veți arăta că scrieți articole despre bunele maniere, dar voi nu puneți în practică ceea ce scrieți?

Așa zis-a Burebista 20 aprilie 2015 at 11:18

Ați corectat cele 2 (două) greșeli enumerate, dar cele de punctuație încă nu. Se vede că mai trebuie să mai semnalez o dată existența greșelilor ca să le corectați.

bonus 20 aprilie 2015 at 8:39

Da, frumos. Aceste articole trebuie trimise in scoli pentru a fi prezentate elevilor. Multi dintre ei nu au parte acasa de asemenea informatii.
Si poate ca, data viitoare dascalii nu vor mai duce elevii sa stea gura casca in timp ce politia… isi face treaba cu infractorii. Nu e politicos!

Horea 20 aprilie 2015 at 10:03

@ADMINISTRATOR

Prea ati dosit acest articol – extrem de IMPORTANT – pe pagina site-ul ziarului Unrea!
Nu credeti ca merita o alta pozitionare?

Maria 20 aprilie 2015 at 11:05

Dosit, dosit, dar unde-i articolul? Eu nu-l gasesc si chiar ma intereseaza aceste norme. Sunt unele vechi sau, noi?

Horea 20 aprilie 2015 at 17:21

@Maria

Unde-i articolul?
Nu mai este. A disparut!
Eu sugeram „avansarea” lui in pagina. In schimb el (articolul) a fost „destituit”.
Asta da manevra demna de CODUL nemanierat al unora de la ziar.

realist 20 aprilie 2015 at 16:34

Cu bucurie citesc asemenea articole, sant f utile si multi au de invatat , problema este ca nici parintii nju cunosc regulile elementare de comportament si inca sant falosi ca sant mitocani, lipsa clasei de mijloc in ro este unul din motive , a fost prea mare saltul din sura vacii direct in societate, , vezi modul ingrat de convorbiri telefonice in loc public, lipsa de batista, scuipatul,,,,,, lipsa de dantura dar parfumat masiv si,,,,,,, colier de 2 kg in gatul nespalat,,,

realist 20 aprilie 2015 at 16:35

pe gatul,,,,,,,,,,, sc , greseala

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...