Rămâi conectat

Ştirea zilei

COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în mai multe localități din Alba: Când scăpăm de ciclonul periculos care face prăpăd în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în mai multe localități din Alba: Când scăpăm de ciclonul periculos care face prăpăd în România

ANM a emis o avertizare nowcasting cod portocaliu de furtună în Alba, valabil sâmbătă până la ora 17.30. Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.

Localitățile vizate: Aiud, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Lopadea Nouă, Stremț, Sântimbru, Lunca Mureșului, Mirăslău, Bucerdea Grânoasă, Noșlac, Hopârta, Rădești.

Instabilitatea atmosferică rămâne accentuată, iar ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice și posibil grindină se vor semnala în Maramureș, Transilvania și la munte. Temperaturile vor atinge 31 grade Celsius în Muntenia și Moldova. De luni, vremea se răcește.

Sâmbătă, 10 iunie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea va fi în general instabilă în regiunile intracarpatice și la munte, unde mai ales în a doua parte a zilei vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și cu totul izolat grindină. „Ploile vor avea și caracter torențial, astfel în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp. În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și cu o probabilitate mai ridicată în Oltenia și nordul Moldovei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată asociate ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 23 și 31 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în Muntenia și Moldova, iar cele minime se evor încadra între 8 grade Celsius în depresiunile Carpaților Orientali și 19 grade Celsius pe litoral”, anunță ANM.

Unde scad temperaturile

Duminică, 11 iunie, tot vreme capricioasă anunță meteorologii. Conform prognozei, instabilitatea atmosferică va fi pronunțată în jumătatea de nord a Moldovei, în Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, unde mai ales în a doua parte a zilei și noaptea vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse torențiale și descărcări electrice. Va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 40-50 l/mp.

În celelalte regiuni vremea se va menține caldă, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse îndeosebi în orele serii. Vântul va avea intensificări asociate ploilor, izolat vor fi și vijelii (rafale în general de 55-65 km/h), iar mai ales în a doua parte a intervalului se va intensifica temporar în est, sud-est și în extremitatea de vest. Temperaturile maxime mai scăzute față de ziua precedentă în nord și nord-est se vor încadra în general între 21 și 31 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 și 19 grade Celsius.

În Capitală, spre seară vor fi înnorări și condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 30 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 15 și 17 grade Celsius.

Vremea rea pune stăpânire pe România

Luni, 12 iunie, vremea va fi în general instabilă și va deveni răcoroasă în majoritatea regiunilor, chiar rece pentru a doua decadă a lunii iunie în nordul țării și în zonele deluroase din vest-sud-vest. Înnorările vor fi accentuate și va ploua pe arii extinse în Oltenia, Transilvania, sudul Banatului și vestul Munteniei, precum și în zona de munte unde se vor acumula cantități de apă importante, în medie de 25-35 l/mp și pe arii restrânse peste 40-50 l/mp.

În celelalte regiuni, cerul va fi temporar noros, ploile se vor semnala local și în cantități în general moderate (cu probabilitate mai mare în sud-estul și nord vestul teritoriului). Vor fi mai ales averse, pe alocuri se vor semnala descărcări electrice și izolat vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în sud-estul țării și în extremitatea de vest, dar de scurtă durată, asociate averselor și în partea central-sudică a teritoriului.

Temperaturile maxime, în scădere față de ziua anterioară în toată țara, se vor încadra între 15 grade Celsius în nordul Moldovei și în Maramureș și 27 grade Celesius, izolat în Muntenia și vestul Dobrogei. Minimele termice vor fi cuprinse între 9 și 18 grade Celsius.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea