Ştirea zilei
COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în mai multe localități din Alba: Când scăpăm de ciclonul periculos care face prăpăd în România
COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în mai multe localități din Alba: Când scăpăm de ciclonul periculos care face prăpăd în România
ANM a emis o avertizare nowcasting cod portocaliu de furtună în Alba, valabil sâmbătă până la ora 17.30. Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.
Localitățile vizate: Aiud, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Lopadea Nouă, Stremț, Sântimbru, Lunca Mureșului, Mirăslău, Bucerdea Grânoasă, Noșlac, Hopârta, Rădești.
Instabilitatea atmosferică rămâne accentuată, iar ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice și posibil grindină se vor semnala în Maramureș, Transilvania și la munte. Temperaturile vor atinge 31 grade Celsius în Muntenia și Moldova. De luni, vremea se răcește.
Sâmbătă, 10 iunie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea va fi în general instabilă în regiunile intracarpatice și la munte, unde mai ales în a doua parte a zilei vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și cu totul izolat grindină. „Ploile vor avea și caracter torențial, astfel în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp. În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și cu o probabilitate mai ridicată în Oltenia și nordul Moldovei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată asociate ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 23 și 31 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în Muntenia și Moldova, iar cele minime se evor încadra între 8 grade Celsius în depresiunile Carpaților Orientali și 19 grade Celsius pe litoral”, anunță ANM.
Unde scad temperaturile
Duminică, 11 iunie, tot vreme capricioasă anunță meteorologii. Conform prognozei, instabilitatea atmosferică va fi pronunțată în jumătatea de nord a Moldovei, în Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, unde mai ales în a doua parte a zilei și noaptea vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse torențiale și descărcări electrice. Va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 40-50 l/mp.
În celelalte regiuni vremea se va menține caldă, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse îndeosebi în orele serii. Vântul va avea intensificări asociate ploilor, izolat vor fi și vijelii (rafale în general de 55-65 km/h), iar mai ales în a doua parte a intervalului se va intensifica temporar în est, sud-est și în extremitatea de vest. Temperaturile maxime mai scăzute față de ziua precedentă în nord și nord-est se vor încadra în general între 21 și 31 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 și 19 grade Celsius.
În Capitală, spre seară vor fi înnorări și condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 30 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 15 și 17 grade Celsius.
Vremea rea pune stăpânire pe România
Luni, 12 iunie, vremea va fi în general instabilă și va deveni răcoroasă în majoritatea regiunilor, chiar rece pentru a doua decadă a lunii iunie în nordul țării și în zonele deluroase din vest-sud-vest. Înnorările vor fi accentuate și va ploua pe arii extinse în Oltenia, Transilvania, sudul Banatului și vestul Munteniei, precum și în zona de munte unde se vor acumula cantități de apă importante, în medie de 25-35 l/mp și pe arii restrânse peste 40-50 l/mp.
În celelalte regiuni, cerul va fi temporar noros, ploile se vor semnala local și în cantități în general moderate (cu probabilitate mai mare în sud-estul și nord vestul teritoriului). Vor fi mai ales averse, pe alocuri se vor semnala descărcări electrice și izolat vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în sud-estul țării și în extremitatea de vest, dar de scurtă durată, asociate averselor și în partea central-sudică a teritoriului.
Temperaturile maxime, în scădere față de ziua anterioară în toată țara, se vor încadra între 15 grade Celsius în nordul Moldovei și în Maramureș și 27 grade Celesius, izolat în Muntenia și vestul Dobrogei. Minimele termice vor fi cuprinse între 9 și 18 grade Celsius.
Ştirea zilei
FOTO-VIDEO | Marea inaugurare a Sălii Polivalente din Blaj! Toate biletele au fost vândute într-o singură zi, evenimentul se desfășoară cu „casa închisă”
Marea inaugurare a Sălii Polivalente din Blaj! Toate biletele au fost vândute într-o singură zi, evenimentul se desfășoară cu „casa închisă”
Tribune aproape pline la primul meci oficial din Sala Polivalentă „Alba Blaj”, între Arcada Galați și SCM Craiova. Organizatorii au pregătit o prezentare de zile mari a celor două combatante, cu majorete, jocuri de lumini, fum la intrarea jucătoruilor în teren, un spectacol total în care s-au implicat și spectatorii din tribune. Imnul Național al României a răsumat prima dată în singura polivalentă din Alba și show-ul voleibalistic a debutat.
Sala Polivalentă din Blaj, singura din județul Alba, este inaugurată astăzi, 30 septembrie, cu un eveniment voleibalistic de seamă, Supercupa României, la masculin și feminin.
Sunt prevăzute două întâlniri de gală, la ora 16.00, primul meci oficial disputat în noua sală din Blaj, între Arcada Galați, campioana ultimilor 5 ani, pregătită de Sergiu Stancu, selecționerul României, și SCM Craiova, câștigătoarea Cupei României, respectiv la ora 19.00, între campioana Volei Alba Blaj și CSM Lugoj, câștigătoarea Cupei. După regalul sportiv de lângă fileu urmează festivitatea de premiere și ziua se încheie cu un concert al trupei Voltaj (ora 22.00).
Interesul este uriaș în jurul evenimentului denumit “Marea inaugurare”, iar biletele puse-n vânzare s-au epuizat în numai o singură zi, jucându-se astfel cu “casa închisă”.
Capacitatea sălii este de 2000 de locuri, iar accesul spectatorilor a fost permis începând cu ora 14.00. Cele două dispute deschid practic sezonul voleibalistic, ediția 2023/2024, iar printre surprizele pregătite de organizatori se numără spectacole de majorete, dar și spectacole cu lasere și lumini.
Campioana Volei Alba Blaj îl are la timonă pentru al treilea sezon consecutiv pe sârbul Stevan Ljubičic, antrenorul sârb care este și selecționerul naționalei Bosniei-Herțegovinei.
„Suntem nerăbdători, și emoționați totodată, să jucăm în noua Sală Polivalentă din Blaj, una dintre cele mai frumoase din România și ne vom strădui să ne ridicăm la nivelul acestei construcții încă de la primul meci, chiar dacă vom fi în formulă completă doar cu puțin timp înainte”, a spus Stevan Ljubičic. Volei Alba Blaj se mută în noua casă, construită special pentru ca “mândria Albei”, campioană în 7 sezoane, să aibă unde va evolua în competițiile continentale. Volei Alba Blaj abordează stagiunea cu un efectiv schimbat în proporție însemnată, regăsindu-se 4 dintre jucătoarele sezonului trecut (Iarina Axinte, Raisa Ioan, Andra Cojocaru și Jovana Kocić).
Deținătoarele Supercupei României sunt Dinamo, respectiv CSM Lugoj, la feminin, ultima reușind să fure Blajului două trofee stagiunea trecută (Supercupa României, ce s-a disputat la Mioveni, în alt format, Final Four), respectiv Cupa României (la Pitești).
Ştirea zilei
VIDEO| Un cerb tânăr și ”nervos”, în perioada boncănitului, adevărat spectacol într-o pădure din Parcului Natural Apuseni, în fața unei camere de monitorizare a faunei
Un cerb tânăr și ”nervos”, în perioada boncănitului, face un adevărat spectacol într-o pădure din Parcului Natural Apuseni, în fața unei camere de monitorizare a faunei.
Perioada de împerechere, numită și boncănitul cerbului, debutează în septembrie și se încheie în octombrie, în funcție de altitudine și climă.
Cerbii își anunță prezența în timpul boncănitului prin mugete puternice, prin care încearcă să-și intimideze adversarii, intensitatea mugetelor fiind și un indiciu al poziției masculului în ierarhie.
În timpul boncănitului, cerbii se luptă între ei folosindu-și coarnele puternice, dezvoltate de-a lungul verii, pentru a-și asigura supremația asupra cârdurilor de ciute.
Pădurile din Parcul Natural Apuseni asigură faunei toate condițiile de hrană, adăpost și liniște, necesare unui habitat sănătos.
Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor #Cluj , #Bihor și #Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.
Zona Munților Apuseni, în care se află Parcul Natural Apuseni, a fost inclusă de presitigiosul post de televiziune CNN în topul celor mai frumoase locuri din Europa, iar Comisia Europeană a acordat Parcului Natural Apuseni în 2009 titlul ”Destinație Europeană de Excelență” în cadrul proiectului EDEN.
Credit: Mircea Susman, Parcul Natural Apuseni
Ştirea zilei
FOTO VIDEO| Alba Iulia City Race 2023: S-a dat STARTUL evenimentului la care s-au adunat peste 800 de alergători, în Cetatea Alba Carolina
FOTO VIDEO| Alba Iulia City Race 2023: S-a dat STARTUL evenimentului la care s-au adunat peste 800 de alergători, în Cetatea Alba Carolina
Sâmbătă dimineața, Piața Cetății din Alba Iulia s-a umplut de energie și anticipație, cu peste 800 de alergători hotărâți să ia parte la evenimentul sportiv de top, Alba Iulia City Race 2023.
Cu o atenție minuțioasă pentru diversitatea de participanți, organizatorii au pregătit cinci trasee care să atragă un public cât mai variat, indiferent de vârstă, sex sau nivel de pregătire fizică. Competiția a fost gândită pentru toți cei care iubesc să se miște în aer liber.
La această ediție, s-au înscris un număr impresionant de participanți în diferite categorii: 196 de alergători la Semimaraton Star Transmission pe distanța de 21 de kilometri, 159 de curajoși la Crosul Star Assembly de 10 kilometri, 108 entuziaști la Cursa Populară pe distanța de 5 kilometri, 144 de participanți la Family Run, un traseu de 2,7 kilometri, și 251 de tineri alergători la Kids Race.
Traseele au fost concepute pentru a oferi o experiență echilibrată între asfalt și teren variat, reprezentând o provocare atât pentru alergătorii de plat cât și pentru cei pasionați de alergarea montană.
Pe parcursul cursei, toți participanții au avut ocazia să descopere frumusețea istorică a orașului, trecând printre cele două catedrale impresionante și traversând porțile IV, V și VI care păzesc cetatea pe partea sa vestică. De asemenea, au avut șansa de a explora șanțurile din zona interioară a Cetății Alba Carolina, oferindu-le o perspectivă unică asupra istoriei locale.
Zona de start și sosire s-a aflat în inima Cetății Alba Carolina, în imediata vecinătate a trei monumente importante: Sala Unirii, Muzeul Național al Unirii și statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. Finish-ul a fost un moment triumfal, desfășurat într-un mod cu totul special, prin Poarta a III-a, cea mai mare și mai impunătoare dintre porțile cetății, reprezentând un adevărat simbol al orașului Alba Iulia.
Alergătorii de pe traseele de cros și semimaraton au avut privilegiul de a parcurge una dintre cele mai spectaculoase piste de biciclete din România, cunoscută ca „Transalpina de Mamut”. Această pistă, numită așa de către pasionații ciclismului, a fost un proiect finanțat din fonduri europene și finalizat în 2014 de către Primăria Municipiului Alba Iulia.
Cu anticipare, toată lumea așteaptă festivitatea de premiere pentru Semimaratonul Star Transmission, Crosul Star Assembly și Cursa Populară, programată în jurul orei 15:30. Este un moment de apreciere pentru realizările lor remarcabile în cursa lor pe traseele pitorești ale Alba Iuliei.
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Fiscalitatea – jaf la drumul mare
-
Actualitateacum 6 ore
Rabla Local 2, confirmat oficial: Programul se va lansa înainte de sfârșitul anului
-
Actualitateacum 19 ore
Sprijin financiar pentru crescătorii de animale: 2,42 de milioane de lei pentru serviciile prestate în luna iulie 2023
-
Actualitateacum 21 de ore
Cei care dețin, închiriază sau administrează proprietăți în care se desfășoară consumul sau vânzarea de droguri, riscă închisoarea. Proiect al PSD
-
Actualitateacum 23 de ore
Ministrul Finanțelor: România a primit peste 2,7 miliarde de euro, din partea Comisiei Europene, din PNRR
-
Actualitateacum 6 ore
FOTO| „Crosul bobocilor”, la Colegiul Național Militar din Alba Iulia! Ce elevi s-au făcut remarcați la competiția internă a liceului