CNAIR vrea să modernizeze Transfăgărăşanul pentru a fi deschis tot anul. Cinci milioane de lei cel mai spectaculos drum din România

Paul Voicu - Primar 2020

CNAIR vrea să modernizeze Transfăgărășeanul, cea mai spectaculoasă şosea din România, astfel încât aceasta să fie deschisă tot anul. Studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic pentru reabilitarea acesteia au fost scoase la licitaţie săptămâna trecută pentru circa cinci milioane de lei.

Construit în perioada comunistă cu sprijinul Armatei Române, drumul naţional care traversează cei mai înalţi munţi din ţară este închis parţial opt luni din 12, din noiembrie până în iunie inclusiv.

ELIT

Pentru a-l ţine deschis tot anul, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat pe 28 aprilie 2018 licitaţia pentru „Elaborare Studiu de Fezabilitate si Proiect Tehnic Pentru Reabilitarea / Modernizarea DN 7C km 44+000 – km 117+000 (TRANSFAGARASAN)”.

Valoarea estimată a contractul este de 4,89 milioane de lei fără TVA iar durata acestuia este de 26 de luni. Finanţarea urmează să fie asigurată din fonduri europene POIM 2014 – 2020.

Mihail David - 2020

Proiectul are ca scop principal „reabilitarea şi/sau modernizarea drumului existent pentru ca circulaţia să fie deschisă tot timpul anului pe cât posibil, sau pentru o perioadă de timp cât mai îndelungată pe secţiunea de drum cuprinsă între km 104+000 (Piscul Negru) şi km 130+800 (Cabana Balea Cascadă)”.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor la această licitaţie este 2 iulie 2018.

Ideea menţinerii Transfăgăraşanului deschis tot anul nu este una nouă, fiind vehiculată şi de către Cătălin Homor, şef al Companiei de Drumuri în 2016.

Mai mult, Compania de Drumuri lansase încă din vara lui 2015 o licitaţie similară, pentru circa trei milioane de lei, dar care nu includea şi elaborarea proiectului tehnic. Această licitaţie a fost anulată însă la finele aceluiaşi an, din cauză că ofertele primite au fost „inadmisibile şi/sau neconforme”. Cele cinci oferte fuseseră depuse de către Asocierea Tecnic Consulting Engineering Romania SRL – Viaponte Rom SRL, Acciona Ingenieria, Search Corporation, Transproiect 2001 – Iptana, Expert Proiect 2002 SRL.

Rămâne de văzut dacă va avea succes tentativa din 2018 de a găsi soluţii pentru a ţine deschis tot anul Transfăgărăşanul, „cel mai spectaculos drum din lume”, conform britanicilor de la Top Gear.

Sursa: economica.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...