Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sănătatea și natură

Cireșele, bune în lupta cu kilogramele! Îmbunătățesc sistemul imunitar, reduc oboseala și protejează vederea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Nutriţioniştii ne recomandă să profităm din plin de cireșe, deoarece reprezintă o sursă excelentă de vitamine (A, C, B1, B2, E şi PP) şi de minerale (calciu, magneziu, fier, fosfor, cupru, mangan) care întăresc sistemul imunitar şi, în acelaşi timp, ajută la prevenirea unor boli. Printre ele se numără litiaza biliară, colita de fermentaţie, cancerul de colon şi obezitatea.

De ajutor în lupta cu kilogramele

În această perioadă, persoanele care doresc să slăbească ar trebui să mizeze pe curele cu cireşe. Cercetătorii americani de la Universitatea „Michigan” au observat că în cazul cobailor obezi hrăniţi timp de 12 săptămâni cu cireşe nivelul ţesutului adipos din jurul taliei s-a redus cu 54 la sută. Cireşele conţin apă în proporţie de 70 la sută, iar 100 grame de cireşe conţine numai 48 de calorii.

Ciresele contin vitamina C, o cantitate redusa de vitamina B si A, precum si minerale ca potasiu, sodiu si magneziu, ce imbunatatesc sistemul imunitar, reduc oboseala si protejeaza vederea. „Ciresele sunt mai bune cu cat sunt mai coapte, deoarece cantitatea de vitamine se mareste. Aceste fructe sunt si o sursa importanta de apa vegetala, utila in curatarea organismului”, afirma Tiberiu Mogos, medic primar diabet nutritie si boli metabolice la Institutul „N. Paulescu” din Bucuresti. Si cozile de cirese sunt recomandate.

Ciresele contribuie inclusiv la preventia gutei. „Circa 225 de grame de cirese consumate zilnic scad nivelul de acid uric din sange, fapt ce contribuie la preventia gutei”, se arata in volumul „Mancarea si sanatatea”, publicat la Editura Reader’s Digest. Consumul de cirese are insa si dezavantaje. Fructele contin mult zahar si nu sunt recomandate in curele de slabire. Ciresele trebuie evitate si de cei cu diaree de fermentatie.

Protejează rinichii şi articulaţiile

Datorită efectului de diuretic, cireşele se recomandă persoanelor cu boli renale. De asemenea, bolnavii de gută (inflamaţia articulaţiilor) ar trebui să consume zilnic doi pumni de cireşe, deoarece stimulează scăderea nivelulului acidului uric din sânge. Totodată, aceste fructe sunt eficiente şi în cazul afecţiunilor ficatului, deoarece ajută la reglarea funcţiilor acestuia.

Ceaiul din codite de cirese este cunoscut si apreciat pentru efectul sau diuretic puternic si indeosebi pentru efectele pozitive inregistrate asupra afectiunilor la rinichi. In plus, un studiu recent ne arata ca posibilitatea de a face un atac de cord este redusa cu 30% daca se consuma in fiecare zi o cantitate mica de cirese, si anume aproximativ 100 g. Exista insa si anumite interdictii in ceea ce priveste consumul de cirese. Prin urmare, ciresele nu sunt recomandate persoanelor cu diaree si, din cauza continutului ridicat de glucide, nici diabeticilor. Nu intr-o cantitate prea mare!

Sursa Copilul.ro, Adevarul.ro, Garbo.ro

(V.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea