Rămâi conectat

Actualitate

Cine poate să primească indemnizaţia de şomaj în 2016

Publicat

în

Cine poate să primească indemnizaţia de şomaj în 2016

În situaţia pierderii locului de muncă, legislaţia în vigoare oferă posibilitatea obţinerii indemnizaţiei de şomaj, în măsura în care sunt îndeplinite anumite condiţii. Atât perioada de acordare, cât şi cuantumul ajutorului sunt strict legate de perioadele lucrate de solicitanţi înainte să devină şomeri. Persoanele care pot beneficia de ajutorul de şomaj, în baza actului normativ amintit, sunt următoarele: cele cărora le-au încetat raporturile de muncă/serviciu din motive ce nu le pot fi reproşate; cele care au încheiat contract de asigurare pentru şomaj şi nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă (ISR, a cărui valoare este, în prezent, de 500 de lei); cele care au încetat activitatea ca urmare a pensionării pentru invaliditate şi care ulterior au redobândit capacitatea de muncă şi n-au reuşit să se angajeze; cele cărora le-au încetat raporturile de muncă/serviciu, din motive ce nu le pot fi reproşate, în perioada în care acestea erau suspendate; cele în cazul cărora reintegrarea în muncă (prin hotărâre judecătorească definitivă) nu mai este posibilă la unităţile la care au fost încadrate în muncă anterior, din cauza încetării definitive a activităţii, sau la unităţile care au preluat patrimoniul acestora; absolvenţii instituţiilor de învăţământ (care au cel puţin 16 ani) care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire n-au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale; absolvenţii şcolilor speciale pentru persoane cu handicap (care au cel puţin 16 ani) care n-au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale. Indemnizaţia de şomaj mai este accesibilă şi pentru persoanele cărora le-a încetat raportul de muncă în calitate de membru cooperator (din motive neimputabile lor), cărora le-a încetat mandatul pentru care au fost numiţi/aleşi (dacă anterior n-au fost angajaţi sau dacă reluarea activităţii este imposibilă din cauza încetării activităţii angajatorului) sau cărora le-a încetat activitatea desfăşurată exclusiv în baza unui raport juridic pentru care s-a datorat contribuţia pentru şomaj. Indemnizaţia de şomaj este acordată, potrivit Legii 76/2002, doar dacă solicitanţii îndeplinesc, în mod cu­mulativ, o serie de condiţii.

Cea mai importantă dintre acestea este să aibă un stagiu minim de cotizare de 12 luni, în ultimele 24 de luni de dinaintea înregistrării cererii. Totodată, şomerii care vor să beneficieze de acest drept trebuie: să nu realizeze venituri sau să realizeze, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea ISR; să nu îndeplinească condiţiile de pensionare; să fie înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul/ reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate. În ceea ce priveşte absolvenţii instituţiilor de învăţământ, acestora nu le trebuie un stagiu de cotizare anterior pentru a obţine ajutorul de şomaj. În afară de cererea pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj, solicitanţii mai trebuie să prezinte şi o serie de documente: actul de identitate (original); actele de studii şi de calificare (original + copie); adeverinţa medicală din care rezultă că solicitantul este clinic sănătos sau apt de muncă ori că are eventuale restricţii medicale; acte eliberate de organele financiare teritoriale din care rezultă că solicitantul nu realizează venituri sau că realizează, din activităţi autorizate, venituri mai mici decât valoarea ISR.

Elit - Gustul Desăvârșit

În funcţie de situaţia solicitantului, la AJOFM mai poate fi necesară prezentarea unor documente suplimentare. De exemplu, carnetul de muncă, decizia de revizuire medicală sau copia hotărârii judecătoreşti definitive prin care s-a dispus reintegrarea în muncă. Ajutorul de şomaj este acordat şomerilor în funcţie de stagiul de cotizare: şase luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel puţin un an; nouă luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani; 12 luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de zece ani.

Cuantumul indemnizaţiei lunare acordate şomerilor poate fi: 75% din valoarea ISR pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel puţin un an; 75% din valoarea ISR plus o sumă calculată prin aplicarea, asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum 3 ani; 5% pentru persoanele cu un stagiu de minimum 5 ani; 7% pentru persoanele cu un stagiu de minimum 10 ani; 10% pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani. În cazul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi ai şcolilor speciale, ajutorul de şomaj este în cuantum de 250 de lei lunar şi este acordat pe o perioadă de 6 luni. Şomerii care primesc indemnizaţie au o serie de obliogaţii. Printre acestea se află căutarea activă a unui loc de muncă, prezentarea lunară la AJOFM şi participarea la serviciile pentru stimularea ocupării şi de formare profesională ale agenţiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Eforturi ale Guvernului pentru a împiedica explozia prețului la pâine. Vor fi scoase cereale din rezervele de stat

Publicat

în

Eforturi ale Guvernului pentru a împiedica explozia prețului la pâine. Vor fi scoase cereale din rezervele de stat

În periada în care inflația crește într-un ritm accelerat la nivel mondial, România, un exportator de cereale, face eforturi pentru a putea menține prețul pâinii sub 2 lei.

Potrivit unor surse guvernamentale, din rezervele de stat au ieșit cantități importante de grâu care au fost puse pe piață pentru industria de panificație. Măsura ar avea caracter provizoriu, rezervele urmând să fie completate la prima recoltă de grâu. O asemenea măsură este luată în calcul și pentru floarea soarelui, în contextul creșterii prețului la ulei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Guvernul se așteaptă ca valul de scumpiri să se mențină pe termen lung. Inflația ar urma să urce la 15% în următoarele luni, pentru ca la finalul anului să scadă la 11-12%. Abia după mijlocului anului 2023 se speră la o scădere a inflației sub 10%.

În ciuda problemelor legale de inflație, guvernul are în plan o accelerare a construcției de autostrăzi, peste 100 de km urmând să fie dați în folosință în 2023.

În privința PNRR, primii bani europeni ar trebui cheluiți până pe 15 iunie. De apelurile de proiecte din PNRR depinde și soarta miniștrilor, care ar urma să fie evaluați la finalul lunii iunie, dar și viitoarea rectificare bugetară, când ministerele care nu au fost în stare să cheltuiască în întregime creditele bugetare vor pierde banii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Prețul petrolului continuă să crească: A ajuns la maximele ultimelor două luni

Publicat

în

Prețul petrolului continuă să crească: A ajuns la maximele ultimelor două luni

Din cauza semnelor de ofertă limitată înainte de sezonul de vară din SUA, preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 3%, până la maximele ultimelor două luni, în timp ce Uniunea Europeană (UE) este în conflict cu Ungaria din cauza planurilor de a interzice importurile de ţiţei din Rusia, din cauza invadării Ucrainei, transmite Reuters preluat de news.ro

Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în iulie au crescut cu 3,37 dolari, sau cu 3%, la 117,40 dolari pe baril.

Cotaţia ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 3,76 dolari, sau cu 3,4%, la 114,09 dolari.

Elit - Gustul Desăvârșit

Preţul petrolului Brent a crescut pentru a şasea zi consecutiv şi a consemnat cel mai ridicat nivel de închidere după 25 martie. WTI a închis la cel mai ridicat nivel din 23 martie.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că este încrezător că se poate ajunge la un acord pentru interzicerea achiziţiilor de petrol rusesc înainte de următoarea reuniune a consiliului din 30 mai.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că UE poate ajunge la un acord privind un embargo petrolier în câteva zile, sau poate căuta ”alte instrumente”.

Ungaria rămâne un obstacol, deoarece sancţiunile UE necesită sprijinul unanim al statelor membre.

Budapesta face presiuni pentru aproximativ 750 de milioane de euro (800 de milioane de dolari), pentru a-şi moderniza rafinăriile şi a extinde o conductă din Croaţia.

Chiar şi fără o interdicţie oficială, este disponibil mult mai puţin petrol rusesc, deoarece cumpărătorii şi casele comerciale au evitat furnizorii din această ţară.

Producţia de petrol a Rusiei ar urma să scadă la 480-500 de milioane de tone în acest an, de la 524 de milioane de tone în 2021, a raportat agenţia de presă de stat RIA, citându-l pe viceprim-ministrul Alexandr Novak.

OPEC+ se întruneşte pe 2 iunie şi este aşteaptată să respecte un acord de producţie de petrol convenit anul trecut şi să ridice ţintele de producţie pentru iulie cu 432.000 de barili pe zi, au declarat şase surse OPEC+ pentru Reuters, respingând apelurile occidentale pentru o creştere mai rapidă a livrărilor, pentru a ţine sub control preţurile.

Alţi factori susţin, de asemenea, preţul petrolului.

”Shanghai se pregăteşte să se redeschidă după un blocaj de două luni, în timp ce sezonul de vârf din SUA începe cu weekendul Memorial Day”, a declarat Sugandha Sachdeva, vicepreşedinte pentru cercetarea mărfurilor la Religare Broking.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

300 de milioane de euro pentru firmele din sectorul agricol: Domeniile de activitate pentru care sunt valabile noile măsuri

Publicat

în

300 de milioane de euro pentru firmele din sectorul agricol: Domeniile de activitate pentru care sunt valabile noile măsuri

Membrii Comisiei Europene au decis aprobarea unei scheme românești de ajutor de stat, în valoare de 300 de milioane de euro (1,5 miliarde de lei). Banii vor ajunge la companiile din sectorul agroalimentar.

Fiecare beneficiar în parte al acestei măsuri va putea fi sprijinit cu granturi de 120.000 euro (593.000 lei). Conform Comisiei Europene, sunt eligibile pentru a primi ajutor sectoarele agriculturii, pescuitului, acvaculturii și industriei alimentare.

Salariul minim, majorat pentru angajații din sectorul agroalimentar

Elit - Gustul Desăvârșit

Un alt ajutor pentru sectorul agroalimentar vine din partea Guvernului și prevede majorarea salariului minim pentru angajații din acest domeniu.

Este vorba despre Legea 135/2022 care reglementează un salariu minim diferențiat pentru acest sector, de 3.000 de lei brut. Banii aceștia nu trebuie să conțină indemnizații, sporuri sau alte adaosuri.

Conform legii, se prevede că angajatorul va reține și vira doar o contribuție redusă la pensii (de 21,25% în loc de 25%), fără impozitul pe venit și contribuția la sănătate, și va achita o contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM) de doar 0,27 în 2022, în loc de 2,25%.

De reținut că facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 de lei, dacă salariații au normă întreagă de muncă (adică opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână). Pentru sumele ce depășesc 30.000 de lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite.

Iată domeniile de activitate pentru care sunt valabile noile măsuri:

1. cod CAEN 01: Agricultură, vânătoare și servicii anexe

011 — Cultivarea plantelor nepermanente;
012 — Cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 — Cultivarea plantelor pentru înmulțire;
014 — Creșterea animalelor;
015 — Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată
cu creșterea animalelor);
016 — Activități auxiliare agriculturii și activități dupărecoltare;

2. cod CAEN 10: Industria alimentară.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare