Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Cine poate beneficia de ajutoare de incalzire pentru iarnă?

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În fiecare iarnă, sute de albaiulienii depun la Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul Primăriei municipiului Alba cereri privind ajutorul de încălzire a locuinţei.

Pentru a primi subvenţia pe toate cele 5 luni ale sezonului rece, respectiv noiembrie, decebrie a.c., ianuarie, februarie, martie 2014, trebuie depuse cererile, cu actele de venit din luna anterioară depunerii cererii, până în data de 20 noiembrie.

In acest sezon, regulile in domeniu au fost modificate substantial de autoritati.  Vă prezentăm mai jos, care sunt noile criterii de acordare a subventiilor de caldura, ce documente trebuie prezentate la oficiile serviciilor de asistenta sociala, precum si calendarul procesului prin care se stabilesc beneficiarii.

Unele categorii de persoane pot beneficia, in perioada 1 noiembrie 2013 – 31 martie 2014, de subventii de la stat pentru acoperirea integrala sau a unei parti din cheltuielile cu incalzirea locuintei, daca indeplinesc, cumulativ, mai multe conditii, stabilite prin HG nr. 778/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 631, din 11 octombrie 2013, intrata in vigoare la data publicarii.

Concret, de ajutorul pentru incalzirea locuintei vor beneficia familiile ori persoanele singure cu venituri reduse, cetateni romani, precum si cetateni straini ori apatrizi, cu domiciliul sau resedinta in Romania, stabilita in conditiile legislatiei romane.

De asemenea, ajutorul se va acorda numai familiilor si persoanelor singure care nu beneficiaza de alte forme de sprijin pentru incalzirea locuintei acordate in baza contractelor de munca sau altor reglementari specifice pentru diverse ramuri economice.

De asemenea, solicitantii nu trebuie sa detina anumite bunuri mobile/imobile sau terenuri, asa cum sunt prezentate in lista de excluderi, pe care o puteti consulta AICI.

Ajutoarele se acorda si in functie de veniturile solicitantilor, care nu trebuie sa depaseasca anumite sume prevazute de lege.

Astfel, ajutorul lunar pentru energie termica se va acorda doar in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de pana la 1,572 ISR in cazul familiilor si 2,164 ISR in cazul persoanei singure. Avand in vedere ca, in momentul de fata, valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei, venitul net trebuie sa fie de maxim 786 lei in cazul familiilor si de maxim 1082 lei in cazul persoanei singure.

In cazul in care consumatorii utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale, atunci venitul lor trebuie sa fie cuprins intre 0 si 615 lei. Aceeasi conditie se aplica si consumatorilor care folosesc energie electrica.

Ajutorul se acorda doar pentru locuinta de domiciliu sau, dupa caz, de resedinta.

Nu vor beneficia de ajutoare cei care beneficiaza deja de tarif social in conditiile prevazute de Ordinul ANRE nr. 40/2013 pentru aprobarea tarifelor reglementate la energia electrica livrata de furnizorii de ultima instanta consumatorilor casnici si asimilati consumatorilor casnici.

Acte necesare pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale şi lemne:

* Copie acte de identitate pentru toţi membrii familiei;

* Acte din care să rezulte calitatea titularului cererii faţă de locuinţa pentru care solicită ajutorul:

* Acte doveditoare privind veniturile nete lunare realizate de către membrii familiei în luna anterioară depunerii cererii:

* Adeverinţă de salariu cu venitul net, inclusiv valoarea bonurilor de masă

*cupoane de pensii, cupoane indemnizaţii pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 sau 3 ani, cupoane indemnizaţii lunare pentru persoanele cu handicap, inclusiv bugetul complementar, cupoane alocaţii de stat pentru copii,alocaţii pentru susţinerea familiei, alocaţii pentru minorii daţi în plasament familial sau încredinţaţi spre creştere şi educare

* acte doveditoare ale veniturilor provenite din închirieri, dobânzi, dividende, părţi sociale, rentă/subvenţie agricolă,

* pensia alimentară stabilită printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă

* Adeverinţă de Ia Direcţia de venituri cu bunurile mobile şi imobile deţinute, pentru toţi membrii majori ai familiei

* Adeverinţă de la Registrul Agricol, cu terenurile agricole deţinute

* Adeverinţă de la Asociaţia de proprietari cu numărul şi numele persoanelor trecute la întreţinere

* Adeverinţă de elev sau student în care să se precizeze dacă beneficiază de bursă şcolară- tipul şi cuantumul acesteia

* Factura E.ON Gaz

Formularul tip şi actele prevăzute în declaraţia pe propria răspundere se primesc de la biroul de depuneri cereri din cadrul Serviciului de Asistenţă Socială (SPAS) a Primăriei Alba Iulia.

Atenție! Declararea unui număr mai mare de membrii de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale în scopul vădit de a obţine foloase necuvenite constituie infracţiune de fals, uz de fals sau înşelăciune, după caz şi se pedepseşte conform Codului penal.

Motivul? Faptul că, din cauza neregulior apărute în declaraţiile pe propria răspundere a beneficiarilor de subvenţie pentru încălzirea, din anul trecut, mai mult de un sfert dintre aceştia au ajuns să dea declaraţii la Poliţie şi au fost obligaţi să returneze sumele deduse din facturile la gaz, de care au fost scutiţi la plată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova

Bogdan Ilea

Publicat

în

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova COMUNA GÂRBOVA, titular al proiectului „MODERNIZAREA SISTEMULUI DE SCURGERE A APEI PLUVIALE, SATUL RECIU, COMUNA GÂRBOVA, JUDEȚUL ALBA”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea