Rămâi conectat

Curier Județean

Cifre financiare record pentru Cuprumin Abrud, la mijlocul lui 2021: Cea mai mare parte a concentratului exploatat la Roşia Poieni se vinde în China

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cifre financiare record pentru Cuprumin Abrud, la mijlocul lui 2021: Cea mai mare parte a concentratului exploatat la Roşia Poieni se vinde în China

La mijlocul anului 2021, compania minieră Cuprumin Abrud a înregistrat cifre financiare record, mult superioare faţă de perioada similară a anului trecut.

Astfel, totalul veniturilor s-a cifrat la suma de 171,78 de milioane de lei, mai mare cu peste 65% faţă de perioada similară anului recut (106,6 milioane de lei). Producţia de concentrat de cupru vândută în această perioadă a fost în valoare de 116,25 milioane de lei, mai mare cu 15,5 milioane faţă de perioada similară a anului trecut.

Creşterea importantă a veniturilor companiei a determinat şi o evoluţie pozitivă a profitului. Valoarea acestui indicator pentru perioada primelor şase luni ale acestui an a fost de 15,58 milioane de lei (circa 3,1 milioane de euro). În 2020, profitul aferent primului semestru a fost de 8,18 milioane de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cupru Min are în prezent un contract de vânzare a concentratului de cupru cu compania Trafigura din Singapore, singura care a depus ofertă la licitaţia pentru vânzarea cantităţii de de 43.500 tone de concentrat organizată la sfârşitul anului trecut. Preţul contractului a fost stabilit în funcţie de evoluţia valorii cuprului la bursa de la Londra. Cea mai mare parte a concentratului exploatat la Roşia Poieni se vinde în China.

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi, 9 septembrie, bugetului de venituri şi cheltuieli al Cupru Min SA Abrud pe anul 2021, societate aflată în subordinea Ministerului Economiei. Potrivit documentului, compania de stat va avea la sfârşitul acestuia an un profit brut de aproape 20 de milioane de lei.

Potrivit anexei din proiectul Hotărârii de Guvern, nivelul veniturilor totale ale Cupru Min Abrud ajunge la 287,7 milioane de lei, iar al cheltuielilor la 267,9 milioane. Operatorul economic desfăşoară în principal activităţi în domeniul exploatării şi livrării în forme specifice a resurselor/rezervelor de minereu cuprifer. Potrivit documentului aprobat de Guvern, angajaţii nu vor câştiga mai mulţi bani ci se vor alege cu salariile scăzute.

”Câştigul mediu brut pe salariat scade cu 2,50% faţă de cel realizat la finele anului 2020”, se precizează în nota de fundamentare. Cheltuielile de natură salarială depăşesc 60 de milioane de lei, dintre care peste 5 milioane sunt bonusuri.

Cupru Min Abrud este o companie din domeniul mineritului neferos ce are ca acţionar unic statul român. Societatea a obţinut rezultate pozitive în ultimii ani, în care a realizat investiţii doar prin finanţare proprie. Minerul explotatat din cariera de la Roşia Poieni are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%.

În 2020, exploatarea minieră a investit circa 5 milioane de euro în punerea în funcţiune a unei linii de măcinare. Proiectul nu a condus la o creştere a capacităţii de producţie autorizată a uzinei, estimat la 5.250 tone/zi/linie de măcinare tone/an. Scopul investiţiei a fost punerea în funcţiune a liniei 1 de măcinare ca o alternativă de funcţionare în cazul în care una dintre celelalte două linii nu este funcţională. De asemenea, a iniţiat o investiţie în valoare de 5 milioane de lei pentru ridicarea digului barajului de la Valea Şesei, unde este depozitat sterilul rezultat din procesul de fabricaţie, cu 5 metri. Cupru Min Abrud este unul dintre cei mai importanţi angajatori din zona Munţilor Apuseni, având circa 600 de persoane cu contract de muncă.

În luna iunie 2021, a fost numit un nou consiliu de administraţie al companiei. Preşedinte a fost desemnat Adrian Opriţescu, un inginer minier care a activat până acum la Compania Naţională a Huilei, respectiv exploatarea minieră Petrila din judeţul Hunedoara. Membrii CA de la Cupru Min SA sunt Alexandru Seran, Cătălin Manta, Ioana Arsenie şi Răzvan Szilagyi, toţi patru fiind consultanţi de afaceri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Drumul sătesc care leagă Ceru Băcăinți de Dumbrăviţa va fi modernizat: 4.5 milioane finanțare prin Programul ”Anghel Saligny”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Drumul sătesc care leagă Ceru Băcăinți de Dumbrăviţa va fi modernizat: 4.5 milioane finanțare prin Programul ”Anghel Saligny”

44 de noi investiții în infrastructură primesc finanțare de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, ca urmare a semnării, la sediul MDLPA, a contractelor de către ministrul Adrian-Ioan Veștea și beneficiarii proiectelor.

Contractele, în valoare totală de 467.470.704,25 de lei, urmăresc modernizarea și reabilitarea drumurilor de interes local, precum și înființarea sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a celor de canalizare.

Printre acestea se numără și proiectul “Modernizare drum de interes local Dumbrăviţa (DS 5, DS 25, DS 3)” în valoare de 4.500.000 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, drumul este nemodernizat şi prezintă o stare de degradare continuă a suprafeţelor de rulare acumulate în decursul timpului, care în pofida lucrărilor de întreţinere executate de administratorul drumului nu satisfac condiţiile minime de confort şi siguranţa circulaţiei impuse de normele naţionale în vigoare.

Investiţia ce urmează a fi realizată se află pe teritoriul extravilan al localității Dumbrăviţa şi ocupă o suprafață de aproximativ 12.950 mp, aparținând domeniului public al comunei Ceru Băcăinţi.

Drumul asigură legătura rutieră directă/indirectă cu drumul judeţean DJ 107U (107U: DJ 107A – Băcăinţi – Ceru-Băcăinţi – Comuna Ceru-Băcăinţi – Cucuta – Bolovăneşti – Valea Mare – Bulbuc (DC 60), respectiv drumul judeţean DJ 107A: (Alba Iulia – Pârâu lui Mihai – Vurpăr – Câmpu Goblii – Dealu Ferului – Mereteu – Blandiana – Sărăcsău – lim. judeţ Hunedoara).

Drumul Dumbrăvița are punctul de plecare punctul final al sectorului asfaltat al drumului sătesc DS 5, proiect realizat prin FEADR, prin programul PNDR – GAL – Măsura 19.2 ”Infrastructura rutieră de interes local”.

Lăţimea proiectată a platformei drumului în aliniament este de 4 metri şi cuprinde: 3 metri – parte carosabilă, urmând ca în curbe să se realizeze supralărgirea căii în funcţie de viteza de proiectare, raza de racordare, dar şi de situaţia existentă în teren, cu îmbunătăţiri maxime posibile; respectiv 2 x 0,50 metri – acostamente, având acelaşi sistem rutier ca şi partea carosabilă. Pantele transversale în aliniament vor fi de 2,50% corespunzătoare suprafeţei carosabile şi acostamentelor consolidate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Investiție de peste 12 milioane de lei la Șpring: Rețea de canalizare menajeră și stație de epurare în satul Drașov

Ziarul Unirea

Publicat

în

Investiție de peste 12 milioane de lei la Șpring: Rețea de canalizare menajeră și stație de epurare în satul Drașov

56 de noi contracte, în valoare totală de 666.756.305,43 de lei, au primit finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Contractele, semnate împreună cu o parte dintre beneficiarii proiectelor, vizează modernizarea străzilor și a drumurilor de interes local, înființarea sau extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, a rețelelor de canalizare menajeră și a stațiilor de epurare, construirea sau refacerea unor poduri, precum și înființarea unor rețele de distribuție a gazelor naturale.

Printre acestea se numără și proiectul „Înființare rețea canalizare menajeră și stație de epurare în satul Drașov, comuna Șpring”, în valoare de 12.345.196.58 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin investiția propusă se urmărește preluarea centralizată a apelor uzate de la punctele de evacuare, transportul acestor ape uzate și evacuarea acestora la stația de epurare. Realizarea acestui obiectiv prin care se realizează colectarea, evacuarea centralizată a apelor uzate este de o importanță deosebită prin reducerea considerabilă a impactului asupra tuturor factorilor de mediu afectați de evacuările necontrolate de ape uzate încărnate cu poluanți ale căror valori prezintă depășiri semnificative a concentrațiilor maxime admisibile.

Astfel, proiectul își propune soluționarea acestor probleme, prin colectarea, transportul și evacuarea apelor uzate menajere la stația de epurare, unde în urma procesului de epurare, apele convențional curate se vor încadra în normele NTPA 001/2002.

Principalele obiective ale realizării investiției sunt:

-realizarea rețelelor de canalizare pentru reducerea poluării solului, aerului și apei;
-asigurarea evacuării apelor uzate menajere în stația de epurare propusa;
-realizarea unei stații de epurare


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Zeci de tineri participanți la Alba Iulia City Race 2023 au primit recomandări pentru siguranța și sănătatea lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zeci de tineri participanți la Alba Iulia City Race 2023 au primit recomandări pentru siguranța și sănătatea lor

Zeci de tineri participanți la Alba Iulia City Race au primit recomandări pentru siguranța și sănătatea lor. Polițiștii, alături de specialiștii ANA și ANITP au organizat acțiuni de informare și i-au încurajat pe interlocutori să stea departe de tentația substanțelor interzise.

Azi, 30 septembrie, polițiștii Biroului de Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia, au fost prezenți în zona de desfășurare a manifestărilor prilejuite de concursul de alergare Alba Iulia City Race și au interacționat cu zeci de tineri pe teme legate de siguranța lor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Participanții la competiție au fost încurajați să continue să aleagă sportul ca alternativă de petrecere a timpului liber și au fost informați în legătură cu consecințele devastatoare ale consumului de droguri.

Specialiștii antitrafic din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia au abordat subiectul privind infracțiunile de trafic de persoane și gravitatea acestora și le-a recomandat să dea dovadă de solidaritate și spirit civic atunci când observă persoane aflate în situații de pericol din sfera traficului de persoane.

Le dorim tuturor celor care doresc să facă performanță în sport să își atingă visul și să ajungă pe cel mai înalt podium și îi încurajăm pe toți tinerii să își petreacă timpul liber făcând sport.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare