Cifre financiare record pentru Cuprumin Abrud, la mijlocul lui 2021: Cea mai mare parte a concentratului exploatat la Roşia Poieni se vinde în China
Cifre financiare record pentru Cuprumin Abrud, la mijlocul lui 2021: Cea mai mare parte a concentratului exploatat la Roşia Poieni se vinde în China
La mijlocul anului 2021, compania minieră Cuprumin Abrud a înregistrat cifre financiare record, mult superioare faţă de perioada similară a anului trecut.
Astfel, totalul veniturilor s-a cifrat la suma de 171,78 de milioane de lei, mai mare cu peste 65% faţă de perioada similară anului recut (106,6 milioane de lei). Producţia de concentrat de cupru vândută în această perioadă a fost în valoare de 116,25 milioane de lei, mai mare cu 15,5 milioane faţă de perioada similară a anului trecut.
Creşterea importantă a veniturilor companiei a determinat şi o evoluţie pozitivă a profitului. Valoarea acestui indicator pentru perioada primelor şase luni ale acestui an a fost de 15,58 milioane de lei (circa 3,1 milioane de euro). În 2020, profitul aferent primului semestru a fost de 8,18 milioane de lei.
Cupru Min are în prezent un contract de vânzare a concentratului de cupru cu compania Trafigura din Singapore, singura care a depus ofertă la licitaţia pentru vânzarea cantităţii de de 43.500 tone de concentrat organizată la sfârşitul anului trecut. Preţul contractului a fost stabilit în funcţie de evoluţia valorii cuprului la bursa de la Londra. Cea mai mare parte a concentratului exploatat la Roşia Poieni se vinde în China.
Guvernul a aprobat în şedinţa de joi, 9 septembrie, bugetului de venituri şi cheltuieli al Cupru Min SA Abrud pe anul 2021, societate aflată în subordinea Ministerului Economiei. Potrivit documentului, compania de stat va avea la sfârşitul acestuia an un profit brut de aproape 20 de milioane de lei.
Potrivit anexei din proiectul Hotărârii de Guvern, nivelul veniturilor totale ale Cupru Min Abrud ajunge la 287,7 milioane de lei, iar al cheltuielilor la 267,9 milioane. Operatorul economic desfăşoară în principal activităţi în domeniul exploatării şi livrării în forme specifice a resurselor/rezervelor de minereu cuprifer. Potrivit documentului aprobat de Guvern, angajaţii nu vor câştiga mai mulţi bani ci se vor alege cu salariile scăzute.
”Câştigul mediu brut pe salariat scade cu 2,50% faţă de cel realizat la finele anului 2020”, se precizează în nota de fundamentare. Cheltuielile de natură salarială depăşesc 60 de milioane de lei, dintre care peste 5 milioane sunt bonusuri.
Cupru Min Abrud este o companie din domeniul mineritului neferos ce are ca acţionar unic statul român. Societatea a obţinut rezultate pozitive în ultimii ani, în care a realizat investiţii doar prin finanţare proprie. Minerul explotatat din cariera de la Roşia Poieni are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%.
În 2020, exploatarea minieră a investit circa 5 milioane de euro în punerea în funcţiune a unei linii de măcinare. Proiectul nu a condus la o creştere a capacităţii de producţie autorizată a uzinei, estimat la 5.250 tone/zi/linie de măcinare tone/an. Scopul investiţiei a fost punerea în funcţiune a liniei 1 de măcinare ca o alternativă de funcţionare în cazul în care una dintre celelalte două linii nu este funcţională. De asemenea, a iniţiat o investiţie în valoare de 5 milioane de lei pentru ridicarea digului barajului de la Valea Şesei, unde este depozitat sterilul rezultat din procesul de fabricaţie, cu 5 metri. Cupru Min Abrud este unul dintre cei mai importanţi angajatori din zona Munţilor Apuseni, având circa 600 de persoane cu contract de muncă.
În luna iunie 2021, a fost numit un nou consiliu de administraţie al companiei. Preşedinte a fost desemnat Adrian Opriţescu, un inginer minier care a activat până acum la Compania Naţională a Huilei, respectiv exploatarea minieră Petrila din judeţul Hunedoara. Membrii CA de la Cupru Min SA sunt Alexandru Seran, Cătălin Manta, Ioana Arsenie şi Răzvan Szilagyi, toţi patru fiind consultanţi de afaceri.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
INCENDIU la o anexă gospodărească din Aiud: Intervin pompierii cu trei autospeciale Un incendiu a izbucnit duminică seara la o anexă gospodărească din Aiud. Intervin pompierii cu trei autospeciale. Detasamentul de pompieri Aiud intervine cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o EPA pentru localizarea si stingerea unui incendiu in municipiul Aiud. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 16 ore
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
15 decembrie 1989: Ziua în care a început Revoluția!